Jukolan paloturvallisuus hyvällä mallilla

Alkusammutuskoulutuksessa päästiin tositoimiin. Kuva: Riitta Ketola.

Parin viikon päästä Hakunilan urheilupuistoon rakentuu kymmenientuhansien suunnistajien telttakylä. Vaikka käytössä ei ole paljon kiinteitä rakennuksia, yhtenä olennainen osana Jukolan viestin turvallisuussuunnitemaa on alueen paloturvallisuus. Muun muassa telttakylässä, ravintola-alueella, saunoissa ja grilleissä tarvitaan tulipalon varalle sammutuskalustoa.

– Harva tulee ajatelleeksi, miten moneen paikkaan sammutuskalustoa tarvitaan. Ihmiset ovat tottuneet näkemään punaisia sammuttimia joka paikassa, ja pitävät niitä lähes itsestäänselvyytenä. Jukola-viikonloppuna käytössä on satakunta sammutinta ja sama määrä sammutuspeitteitä, Valio-Jukolan turvallisuuspäällikkö Iina Oja kertoo.

Satojen sammuttimien hankkiminen olisi tapahtumalla valtava kuluerä. Valio-Jukola tekeekin alkusammutuskaluston hankinnassa yhteistyötä Suomen johtavan paloturvallisuuden asiantuntijan Kidde oy:n kanssa. Kidde oy on toiminut useana vuonna Jukolan viestin kumppanina ja hyvin sujunutta yhteistyötä haluttiin jatkaa myös tänä vuonna. Jukolan viesti saa Kidde oy:n kautta sammuttimet lainaksi viikonlopun ajaksi.

– Sammuttimet ovat arvokkaita laitteita. Kidden kanssa tehty yhteistyö on meille aivan välttämätöntä. Nyt meidän ei tarvitse miettiä moneenko sammuttimeen meillä on varaa, vaan saamme varmasti kaikki alueet hyvin katettua lainasammuttimin, Oja iloitsee.

Oppia alkusammutuskoulutuksesta

Jauhesammuttimien lisäksi paloturvallisuuden kannalta tärkeää on, että laitteita osataan myös käyttää. Maanantaina suurehko joukko Valio-Jukolan toimitsijoita kokoontui kuulemaan paloturvallisuudesta ja harjoittelemaan laitteiden käyttöä ja tutustumaan erilaisiin sammutusvälineisiin Tammisalon VPK:lle. Mukana oli toimitsijoita kaikilta toimialoilta.

– Alkusammutuskoulutukseen on hyvä osallistua sillä, kun edes kerran on kokeillut sammutusta käsisammuttimella, kynnys tarttua siihen tositilanteessa on olennaisesti pienempi. Sammuttimen käyttö on kansalaistaito, jonka soisin jokaisen hankkivan, sillä ihmishenkien pelastuminen voi olla siitä kiinni, Oja mainitsee.

« Takaisin