Vehmaa suunnistettiin kartalle Nuorten Jukolassa

Parituhatta Nuorten Jukolaan valmistunutta karttaa siirtyi Vehmaan koulujen, seurojen ja yhdistysten käyttöön MS-52:n lahjoituksena. vas. vt kunnanjohtaja Anna-Liisa Meskus. Kuva:Jussi Arola

Pieni Vehmaan kunta lounaisessa Suomessa on ollut suunnistuksen valkoista aluetta viimeiset 25 vuotta. Suunnistus oli ohjelmassa paikallisella seuralla Vehmaan Kiistolla vielä 80-luvun alkupuolella, jolta ajalta olivat myös ainoat suunnistuskartat.

– Nuorten Jukolan kaksituhantisen väen vierailu kunnassa oli meille suuri asia jo tapahtumana ja erityisen ilahtuneita olemme siitä, että paikkakunnan koululaiset ja yhteistyökumppaneina olleet seurat ja yhdistykset saavat karttoja käyttöönsä, vt. kunnanjohtaja Anna-Liisa Meskus totesi karttojen luovutustilaisuudessa Vehmaan kunnantalolla.

Mynämäen Suunnistajat-52:n puolesta kartat oli luovuttamassa Nuorten Jukolan kilpailunjohtaja Asko Vainio ja pääratamestari Jarmo Jokila. Vainio kiitti yhteistyökumppaneitaan projektissa mukanaolosta ja totesi karttojen luovutuksen paikalliselle  olevan kädenojennuksen Vehmaan kunnalle, kuntalaisille  ja suunnistukselle.

Liikunnanopettaja Susanna Junttila tarkasteli uunituoretta Nuorten Jukolan karttaa erittäin ilahtuneena. Kuva: Jussi Arola.

Vinkkilän koulussa liikunnan opetuksesta vastaava Susanna Junttila on odottanut uutta karttaa, kuin kuuta nousemaan. – Olen todella ilahtunut uudesta kartasta, se tulee antamaan aivan uuden ulottuvuuden suunnistuksen opetukseen. Minulla oli hyvä suunnistuksen opettaja opiskellessani ensin liikunnanohjaajaksi ja siitä on poikinut innostukseni lajiin. Suunnistan kaikilla luokilla kolme viikkoa joka vuosi.

Jo useita vuosia vanhalla 1:15000-kartalta(1978) opetusta jakaneelta Susannalta loppuu nyt karttojen laminointi ja niiden jatkuva uusiokäyttö, siitä pitää huolen 1000 nuorten Jukolan puhdasta karttaa. Nopeimmin edistyvillä on mahdollisuus kokeilla myös Nuorten Jukolan ratoja, sillä mukana oli lisäksi myös karttoja valmiilla ratapainatuksella.

Susanna Junttila ei ollut karttojen luovutustilaisuudessa läsnä, mutta kunnan nuorisotointa ja Vinkkilän koulua edusti Mikko Säylä.

Kirkokylän ala-asteen koulu sijaitsee aivan Seuralan urheilukentän lähellä ja lapset ovat jo innostuneesti kyselleet, koska suunnistetaan. – Tämä on toinen kerta, kun saan MS-52:lta uuden kartan koulukäyttöön. Ensimmäinen Oravatonni vuonna 1987 suunnistettiin Kustavintien varressa nyt lopetetulla Irjalan koululla ja olin siellä silloin opettajana, Juha Peltola kertoi. Nyt olemme suunnistaneet ihan koulun vieressä olevalla pienellä 80-luvun kartalla, mutta oppilaat tuntevat sieltä jo joka kiven ja kannon. On kiva saada uusi kartta käyttöön.

5.-6. luokkalaiset pääsevät vielä kokeilemaan, miten selviävät Nuorten Jukolan 3.-4.-osuuksien kahden kilometrin radoista, kun aidot ratapainatuksetkin ovat valmiina.

Partiolaisilla suunnistustaito kuuluu oleellisena osana toimintaan. Vehmaan Lustasien puolesta karttoja oli vastaanottamassa Vilhelmiina Jalovaara.

Reserviläisten jotoksillle uusi kartta tarjoaa laajan alueen ja Vehmaan Kiisto haluaa tarjota jäsenistölleen suunnistusta ”uutena” lajina, totesi Aarni Lahtinen.  Myös Vehmaan Hirvikytät sai oman osansa kartoista, joita vastaanottamassa oli Timo Santanen.

– Jamo –