Live-resultat

Ett nytt rekord för antalet frivilliga

Lappee-Jukola kommer att göra ett nytt rekord för antalet frivilliga. Nästan två tusen frivilliga är med och även nya frivilliga har anmält sig på den sista veckan.

På onsdagens generalrepetition blev det till och med köer för de nya arbetsskifterna när arrangörerna berättade att det ännu behövs några frivilliga mer till hjälp.

”Jag är verkligen stolt över hur väl människor i Karelen har tagit det här”, säger Jukolas personalchef Irmeli Lallo.

Dessutom deltar också många tävlare i frivilligt arbete. Detta år finns det med även ett par hundra människor mer än i de tidigare Jukola-kavlen.

”Människor har blivit intresserade av frivilligt arbete med andra människor ännu på den sista veckan före Jukola-kavlen. Människors entusiasm har funnits ända från början. Den största delen är lokalinvånare men det också finns arbetare från utlandet. En arbetare kommer även från Kanada, om jag minns rätt. Många frivilliga brukar också vara med i flera Jukola-kavlen.”

Personalchefen Irmeli Lallo har inte behövt stressa eftersom redan från början har det funnits mera frivilliga än tidigare.

Personalchefen Irmeli Lallo har inte behövt stressa eftersom redan från början har det funnits mera frivilliga än tidigare.

ATT KOKA KAFFE PÅ SOMMARLOVET

En av de frivilliga hittades redan på onsdagens generalrepetition bakom disken i TCs cafe.
”Detta är en fin idrottsevenemang och på sommarlovet har jag tid att delta. Jag gillar att göra frivilligt arbete”, berättar Päivi Väisänen.

Väisänen har varit med i Lappeen Rientos orienteringsskola men hon erkänner inte att vara en riktig orienterare, tvärtom. Trots den fantastiska utbildningen påstår Väisänen att hon vänder sig i varje korsning till fel riktning. Det hindrade inte henne att hitta sin väg till kaffekokning i Jukola-byn i mitten av det vackraste sommarlovet.

”Jag ser fram emot den roliga atmosfären och trevliga människor. Det är det bästa i sådana händelser”

PPäivi Väisänen kom till Jukola med gruppen av Försvarsmaktens kvinnor.

Päivi Väisänen kom till Jukola med gruppen av Försvarsmaktens kvinnor.

PÅ ARBETSSKIFTET FÖR ANDRA ÅRET

Bland Väisänens kunder står en man i overaller. Mycket snabbt visar det sig att han inte är någon vanlig och medelmåttig funktionär utan en man som kunde nästan få ett svart bälte bland de frivilliga i Jukola- Kavlen.

Veikko Husus arbetsskift började nämligen våren 2015. Då började han bygga huvudvägen på regionen. Under våren har han varit där från morgon till kväll bakom tarktorns eller grävmaskinens ratt redan sedan början av maj.
På onsdagen hade Husu redan hunnit harva botten närä målet, transportetra ved till bastu och krossade stenar under lyftkranen.

“Sedan tänkte jag plöja”, avslöjade Husu kvällens uppgifter. Butiktältens sidor saknade ännu diken bara i fall att det regnar.

Husu inte bara bearbetar markerna i TC utan också äger dem – han är en i den stora gruppen av markägarna.

“Det var inte ett svårt beslut att ge markerna för Jukolas användning”, sager Husu. “Så snart beslutet kom, lovade jag att hugga träd på skogsområdet bredvid åkern för Jukola.
Beslutet har lättat arbetsområdet en hel del. Det är inte lätta att köra med tunga fordon på våta åkrar.

EN GÅNG I LIVET

Husu har cirka tjugo Jukola-kavlen som tävlande i Ylämaas Pyrkijät bakom sig. Som frivillig arbetare är han för första gång.

”Det här är en gång i livet. Livet är av upplevelser och sådant här kommer det kanske inte på nytt.
Veikko Husu har inte behövt bygga Jukola ensam.

”Nu när det blir Jukola-sjukhuset hit så bör ganska många kanske gå dit för att fråga om medicineringen ä i ordning eftersom de kommer hit varje morgon.”

Husu tackar speciellt den äldre generationens entusiasm att göra frivilligt arbete.
”Ganska gamla är människor men jätte duktiga.”

Veikko Husu är så vanlig syn på tävlingsområdet att personalchefen redan trodde att han bor där.

Veikko Husu är så vanlig syn på tävlingsområdet att personalchefen redan trodde att han bor där.

ARBETET FORTSÄTTER

När Jukola-kavlen är över, man har druckit kaffet och gästerna har rest bort, får Jukolas åkrar sucka och återvända till sina vanliga sysslor. Det går inte så snabbt, orienterare och människor i matkön pressar åkermarken ändå ganska mycket.

Veikko Husus traktor ska surra i tävlingsområdet efter allt det här tystnar. Hans ka bearbeta landet till höstens sådd.

Om ett år ska där vaja vete i vinden eller blomma raps.

Text: Anu Huttunen

« Tillbaka

Päätukija

Pääyhteistyökumppani

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Avainyhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit

Taustayhteisöt