Live-resultat

Venlornas deletapptider ska inte förändra

Det mest talade samtalsämnet i mars bland topporienterare i Sverige har varit Svenska Orienteringsförbundets beslut att damer och herrar ska ha samma beräknade segrartider. Sedan år 2017 tävlar både kvinnor och män i Sverige enligt de nya reglerna och har samma beräknade segrartider. I samband med detta beslut har Svenska Orienteringsförbundet ett syfte att lobba för att ett liknande beslut fattas även internationellt. Vi tog reda på hur beslutet påverkar etapptiderna i Venlakavlen de närmaste åren.

Finska Orienteringsförbundets representant och teknisk expert Heikki Peltola, som kontrollerar också arrangemanget i Jukolakavlen, berättar att man inte ska ändra etappernas beräknade löpningstider i Venlakavlen åtminstone de närmaste åren. ­ Jukolakavlen kan inte jämföras med en vanlig orienteringstävling, där det finns många olika serier till olika åldersgrupper och konditionnivåer, påminner han. De beräknade löpningstiderna i de kortaste etapperna baserar sig till det att det är möjligt också för unga D16 och D18 serier eller äldre kvinnliga orienterare att delta i stafetten. I dessa serier bestämmer alltså den beräknade löpningstiden, som anges enligt reglerna, i praktiken etappernas längd i Venlakavlen.

Att göra etappernas beräknade löpningstider längre i Venlakavlen skulle också ställa mera krav på arrangemanger. Venlakavlen ordnas tarditionellt på lördageftermiddagen och bör slutas före Jukolakavlen. Om man hade två tävlingar på gång samtidigt, skulle det vara tekniskt mycket krävande och inte så givande för publiken, som det nu är.

Peltola påminner att om man jämför de fyra kortaste etapperna i Jukolakavlen med de motsvarande etapperna i Venlakavlen, är skillnaden inte så stor. Tröskeln till kvinnors deltagande i Jukolakavlen, som är öppen för alla, har också gjorts lägre genom att tillåta dem tävla också i Jukolakavlen efter att ha tagit del i Venlakavlen.

Kvinnors intresse för att orientera längre sträckor har blivit större. Allt flera kvinnliga orienterare tar del i Jukolakavlen, som är öppen för alla. Bl.a ett lag med sju kvinnor har anmält sig till Lappee Jukola i år. Exakta siffror om temat finns inte eftersom man inte har gjort någon statistik om deltagarnas kön.

Lappeen Riennon kolmosjoukkueen Eveliina Pusa valmiina Louna-Jukolan toiselle osuudelle.

« Tillbaka

Päätukija

Pääyhteistyökumppani

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Avainyhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit

Taustayhteisöt