Bästa on-line tjänster hittills

Jukolakavlen och orienteringen överlag har varit föresprångare inom on-line resultattjänster. On-line resultat har publicerats på Internet i över ett årtionde. Också inom IT-branschen gäller gamla sanningen: om det inte är trasigt, laga det inte. Därför har vi förbättrat främst funktioner i servrarnas effektivitet så allt funkar med så många användare.

Nu efter smarttelefonernas genombrott är dock den traditionella Jukola on-line-servicen oförnekligen, om inte trasig så hjälplöst föråldrad. Vi gjorde resonliga förbättringar, där primära målsättningen var att bättre iaktta mobiltelefonsanvändare. Vi skall ta ett närmare titt på vad vi har åstadkommit.

Flexibla och anpassade listor

Gamla resultatlistor var justerade främst för normala datorer. På en smarttelefon är texterna i praktiken inte läsbara utan ”finger-zoom”. Nu förändras resultatlistornas fonter och presentationsgrafiken p.g.a. det tillgängliga utrymmet. Åtminstone de som har bra syn kan läsa resultaten på sin telefon utan att behöva zooma.

onlinejuttu_1
I exempelbilden har bl.a. ländernas flaggor lämnats bort i smarttelefoner och långa namn förkortas så att tabellerna ryms på en sida.

Sökning med lagnummer

Kanske det vanligaste behovet är att kolla det egna lagets placering under tävlingens lopp. “Har Kajsa redan kommit ur skogen? När måste jag ge mig i väg till starten?” För detta syfte har tjänsten redan länge haft en lagspecifik sida där man lätt ser lagets placering vid alla kontroller.

onlinejuttu_2
Nu har navgeringen på denna populära sida förenklats markant. När du matar in lagnumret i sökrutan kommer du en genväg till den informationen du är ute efter.

Att spara sina favoriter

Favorit-funktionen togs i bruk för att förenkla användningen av lagspecifika sidan. När du använder stjärnan på sidan sparas favoriten i browserns minne.
onlinejuttu_3
Därefter syns favoriterna som snabval i användarens meny, och du kan deletera dessa med att klicka på skräpkorgsikonen.

onlinejuttu_4

Fortsättningsplaner

Under komande åren kommer man enligt planerna att ta i bruk en automatuppdatering med en s.k. WebSocket-teknik. Då skulle nya resultat uppenbara sig på sidan genast efter kontrollstämplingen, utan att man behöver uppdatera sidan. Det finns redan en prototyp, men vi ville inte lansera en halvfärdig lösning åt den stora massan människor i Jukola.

Förhoppningsvis är följandet av Jukola ännu bekvämare tack vare förbättringarna. Lämna gärna feedback om hur vi lyckades via feedback-kanalen!

« (suomi) Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit