Klagomuren klargör vad som gick fel

Arto Hakolalle selviää itkumuurilla, että 17. rasti on jäänyt leimaamatta. Kuva: Ilkka Metsälä.

Vi klagomuren klargörs att Arto Hakola har glömt att stämpla vid kontroll nummer 17. Foto: Ilkka Metsälä.

Då orienteringsloppet är över, får man vid Emit-utstämplingen reda på sträcktiden. På samma gång ser man om löparen stämplat på alla kontroller. Om det uppstår problem vid emit-utstämplingen styrs orienteraren till klagomuren för att undersöka problemet.

Ismo Kuokkanen, ansvarspersonen vid klagomuren, berättar att arbetet vid klagomuren har fungerat bra. Under Venlakavlen var besöksantalet litet vid klagomuren. Totala antalet diskvalificerade i Venlakavlen var under 20. Under Jukolakavlen har besökarna vid klagomuren varit lugnt, även om det mot småtimmarna var mera trängsel. Hittills har vi varit tvugna att diskvalificera runt trettio lag.

-Oftast handlar det om felstämplingar, t.ex. har man stämplat på fel kontroll, på närliggande gafflingskontroll och man har glömt bort att kontrollera koden, berättar Koukkanen.

I vissa fall har Emit-brickans batteri tagit slut. Då tar vi hjälp av Emit-brickans kontroll-lapp. Tyvärr kan lappen falla bort ibland och blir kvar ute i terrängen.

-Vi gör vårt bästa så att tävlaren får ett godkännt resultat, men om Emit brickan är tom och kontrollappen saknas, finns det inte mycket att göra. Det kan vara bra att tejpa fast kontrollappen, rådger Kuokkanen.

Endast en handfull har tagit fel karta vid växling. Misstag av felaktiga kartor från arrangörens sida har ännu inte påträffats.

Vid klagomuren står andra sträckslöparen Arto Hakola från Tammerforslaget Sweco 4. Han glömde att stämpla vid kontroll nummer 17. Detta kontrolleras både på resultat- och kartskärmar.

-Jag måste väl erkänna att jag inte stämplat på kontrollen. Det kan inte hjälpas, säger Hakola.

« (suomi) Takaisin

Osuusisännät

Osuusisännät

Pääyhteistyökumppani

Isäntäkaupungit

Taustayhteisöt

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit