Live-tulokset:

Venlojen ratamestarin urakka vei muutamia vuosia

Satoja tunteja maastossa ja vielä useampia satoja tunteja kartan äärellä. Venlojen Viestin ratamestarin pesti vaatii paljon. Lappee-Jukolan ratamestari Ilkka Torniaista se työllisti parin-kolmen vuoden ajan.

Torniaisen mielestä Jukolan ja Venlojen viestejä ei voi edes verrata muihin suomalaisiin suunnistuskilpailuihin. Kilpailijamäärät ovat aivan eri luokkaa. Lisäksi Jukola vaatii paljon yhteistyötä monien eri tekijöiden kanssa.

“Tämän tasoisessa kilpailussa tavoitteena on aina ratamestarin itsensä näköinen rata. Lappee-Jukolassa halusin käyttää koko kilpailualueen monimuotoisuutta, mutta aivan erityisesti Laivavuoren aluetta, jossa Venlat kävivät aivan alussa. Se on aivan upea alue: kulkukelpoisuudeltaan monipuolista ja samalla suunnistuksellisesti haasteellista”, kuvailee Ilkka Torniainen.

Nydalens SK:n Tone E Lye nopeus ja tarkkaavaisuus Ilkka Torniaisen näköisellä radalla.

Nydalens SK:n Tone E Lye oli nopea ja tarkkaavainen Ilkka Torniaisen näköisellä radalla.

Nopea ja tarkka pärjää

“Parhaiten tällä radalla menestyy joukkue, jolla nopeus ja tarkkaavaisuus ovat tasapainossa”, kertoo Ilkka Torniainen. Viesti ei saisi ratketa liian aikaisin, ja kun se sitten ratkeaisi, niin sen tulisi tapahtua suunnistuksellisesti. “Tässä onnistuin mielestäni hyvin”, hän toteaa.

Torniainen oli asettanut radan ihanneajaksi kolme tuntia. Se ylitettiin kuudella minuutilla – miksi?

Kukaan, ei edes voittajajoukkue, yltänyt tänään puhtaaseen suoritukseen, siinä syy. Torniainen yllättyi myös siitä, että tehdyt virheet olivat oletettua isompia. “Osuuksien alkurasteilla tuli yllättävän paljon pummeja jopa huippujoukkueille, samoin kuin sellaisilla rastiväleillä, jotka olin ajatellut helpoiksi siirtymäväleiksi”, pohtii Ilkka Torniainen.

Entä se sade, joka hetkittäin yltyi rankaksikin? “Kovan luokan suunnistajia sade ei juurikaan haittaa”, kuittaa Ilkka toimittajan kysymyksen.

Kohti seuraavaa projektia

Ratamestari Torniainen seurasi suunnittelemaansa Venlojen viestiä muutamassa eri paikassa. “Lähdön katsoin K-pisteellä, siellä kilpailijamäärän näkee parhaiten. Tässä on välillä meinannut unohtua kuinka iso tapahtuma Venlojen Viestikin on, osallistujia on nykyään vain pari sataa vähemmän kuin Jukolan Viestissä”.

Tulospalveluun hän kiirehti ennen kuin ensimmäisen osuuden juoksijat tulivat vaihtoon. “Oli hyvä olla paikalla ja varmistaa, että tulospalvelu lähtee rullaamaan”.

Entä kilpailun jälkeen, mihin Ilkka Torniainen ryhtyy seuraavaksi? “No, oman talon rakentaminen ollut telakalla tovin, joten jos sitä jatkaisi seuraavaksi sen parissa”, toteaa hän naurahtaen.

 

Teksti: Ainomaija Pennanen

« Takaisin

Päätukija

Pääyhteistyökumppani

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Avainyhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit

Taustayhteisöt

Yhteistyötapahtumat