Enon koululaiset haluavat olla osana elämystä

Kuva: Urpo Ahlholm. Siemeniä pussittamassa Enon koulun 8. luokkalaiset vas. Miro Turunen ja Juuso Pirinen.

Joensuu-Jukola näkyy Enon koulun oppilaiden arjessa. Toukokuun aikana koulun oppilaat pussittavat kuusensiemeniä, joita maaliin saapuvat suunnistajat saavat muistoksi urakastaan. Oppilaat ovat olleet aktiivisesti mukana Jukola-järjestelyissä.

– Enon koulun oppilaat ovat innokkaasti mukana vähän erilaisessa Jukola-jutussa. Jukolalla on suuri merkitys myös Enon koululle ja koulu haluaa oppilaineen olla mukana myös viestin valmisteluissa. Niinpä meille tarjottiin kuusensiemenien pussitusta. Pussi annetaan jokaiselle suunnistajalle maaliin tullessa ja näin pussitukseen osallistunut oppilas kokee osallisuuden tunteen. Jos se vielä näkyy televisiossa niin vaikutus voi olla suurempikin, Enon koulun rehtori Timo Alanko kertoo.

Koululaisryhmät ovat tarttuneet hommaan innostuneesti. Montako siementä pussiin on laitettu ja montako pussia Jukolaa varten täytyy varata?

– Siemeniä saatiin kaksi kanisteria. Pusseja on tilattu 17 300 kappaletta. Annosmäärät jakautuivat vajaasta sadasta reiluun 120 siemeneen. Lehtori Urpo Ahlholm on organisoinut pussitukset ja  siinä ollaan jo 11 000 paremmalla puolella, Alanko kertoo.

Siementen pussituksen lisäksi maitokärryjen kokoaminen ja kierrätysteemaan valmistautuminen yhdessä Puhaksen kanssa ovat näkyneet rakentavasti koululaisten arjessa. Koulun oppilaat toimivat Joensuu-Jukolassa ympäristöagentteina eli opastavat kisavieraita kierrätyspisteillä.

Lisäksi syksyllä koulun yhteistoiminnallisessa teemapäivässä yksi ryhmä istutti koulun seinän vierustalle kukkasipuleita, jotka pamahtavat kukkaan Jukolassa.

– Eikä tässä vielä kaikki. Mahdollisesti koululaisia on ilmoittautunut talkoolaisiksi, mutta myös yksi myyntipiste on tulossa, kertoi Enon koulun rehtori Timo Alanko.