Joensuu-Jukola 2017 on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa

Kotimaan kauniissa luonnossa liikkuminen sitä kunnioittaen on Jukolan viestin tärkein arvo. Jukolan tunnelmaa kuvaillaan ainutlaatuiseksi ja se on vaikuttava kokemus aina niin ensikertalaiselle kuin kokeneelle kävijälle.

Jukolan viestin suunnistajat – suomalaisen puhtaan luonnon ystävät – ovat vuodesta 1949 asti kokoontuneet kesän kauneimmalla hetkellä. He ovat rehdisti voittoa kilvoitellen vieneet viestiä läpi kesäyön ja kevätvihreiden metsien lintujen laulaessa. Toisesta Jukolasta saakka on voittajajoukkue päässyt lukemaan kirkastuvassa kesäaamussa Jukolan viestin sanoman.

Jukolan viestin perustaja- ja omistajayhteisö Kaukametsäläiset ry tervehtii Jukolan viestin sanomalla ajankohtaista yhteisöä tai muuta merkittävää asiaa. Sanoma on osoitettu muun muassa Puolustusvoimille (1953), suomalaisille (1967), metsää käyttäville (1976) ja kotimaan kauneudelle (1980).

Joensuuta ennen suunnistetaan Lappee-Jukola Lappeenrannassa 18.-19.6.2016. Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna sanomaa kuljetetaan 17.-18.6.2017 Enossa pohjoiskarjalaisessa vaaramaastossa, joka on Jukolan historian itäisin maasto. Jukolan viestiä on viety Hankoniemellä ja Pyhä-Luostolla asti. Joensuu-Jukolan järjestää Kalevan Rasti.

Puhdas luonto nyt ja tulevaisuudessa

Jukolan viesti kunnioittaa satavuotiasta itsenäistä Suomea ja suomalaista luontoa.
– Istutamme kilpailukeskuksen läheisyyteen 100 puuntainta yhdessä ENO-verkkokoulun kanssa, kertoo Joensuu-Jukolan kilpailunjohtaja Arja Makkonen.

ENO-verkkokoulu on kestävän kehityksen kansainvälinen verkkokoulu. Joensuu-Jukolassa noudatetaan Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää, joka perustuu kansainvälisiin ympäristöjohtamisen standardeihin. Ekokompassi yhdistää tapahtumajärjestäjän, kävijöiden ja ympäristön hyödyn.

– Vähennämme jätemäärää käyttämällä sähköisiä markkinoinnin ja viestinnän keinoja sekä etsimme aktiivisesti kierrätettäviä luontoystävällisiä materiaaleja.

Intohimoisen talkootyön tulos

Jukolan viesti on kansainvälisen suunnistusperheen kohtaamispaikka, joka yhdistää yhdistää huiput ja harrastajat. Jukolan viestin radat tehdään huippusuunnistajien ehdoilla, mutta ne sopivat erinomaisesti myös harrastajille ja tämä yhdistelmä on nostanut Jukolan viestin Suomen suurimmaksi aikuisliikuntatapahtumaksi.

Joensuu-Jukola on 69. Jukolan ja 40. Venlojen viesti. Sen tunnuslause on ”ole osa elämystä”.

– Osanottajatavoitteemme on 16 000 kilpailijaa ja yhteensä 40 000 ihmistä paikan päällä, kertoo Arja Makkonen, Jukolan viestin ensimmäinen naiskilpailunjohtaja.

95 prosenttia Jukolan viestin järjestelyistä tehdään talkoovoimin. Osaavat ja intohimoiset vapaaehtoiset sekä avoin ja järjestelmällinen tiedonsiirto järjestäjien välillä ovat avainasioita laadukkaan tapahtumat järjestämiseksi.

Joensuu-Jukolan tunnelmasta pääsee nauttimaan paikan päällä, Ylen TV- ja radiolähetysten kautta sekä sosiaalisessa mediassa. Jukolan seuraaminen ulkomailla on mahdollista verkossa englanninkielisen TV-lähetyksen kautta.

Lue lisää: