Venla-blogi: Keväinen metsä on aloittelijan unelma

Kuva: Pirjo Sohlo. Joensuu-Jukolan kartat ovat valmiiksi karttamuoveissa, mutta kuntorasteille tarvitaan usein oma muovi mukaan. 

Aloitin itse suunnistuksen keväällä 2012. Venlojen viestiin oli aikaa muutama hassu viikko, ja kaveriporukan joukkue kaipasi yhden naisen verran täydennystä. Miksipä ei, ajattelin. Kyllä minä sieltä metsästä jollain konstilla selviäisin pois, jos kävisin muutaman kerran treenaamassa. Treenikertoja kertyi yhteensä kolme.

Venlojen avausosuus yhteislähdössä oli hieno kokemus, ja selvisin onnekseni maaliinkin, pahemmin eksymättä. Nyt tätä kirjoittaessa haluan kannustaa viime hetken harkitsijoita – jos emmitte osaamistanne, niin vielä on aikaa käydä ne muutamat treenirastit vaikka kokeneemman kaverin kanssa. Kompassin käytöstä löytyy Youtube-videoita, ja karttamerkkejä voi päntätä vähän kuin lukisi tenttiin. Kyllä teistä vielä on Suomi100-Venloiksi!

Keväinen metsä on aloittelijan unelma. Kun lehtipuut ja pensaat eivät vielä rehota runsaimmillaan, niin suunnassa kulkeminen on helpompaa ja rastit näkyvät kauemmas. Rasteilla on ennen Jukolaa paljon innokkaita treenaajia, ja rastin voi siten paikantaa joko a) rastipisteellä seisoskelevista seuraavaa väliä suunnittelevista suunnistajista tai b) kohti rastia etenevistä letkoista. Suunnistus sujuu keväällä yleensä mainiosti, jos ottaa huomioon vuodenajan erityispiirteet: suot ovat yleensä märempiä kuin kesällä ja tänä keväänä niskaan on tullut muutama räntäkuuro, johon ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä kannattaa laittaa kartta muovitaskuun.

Lenkkipolkumaasto on monen mielestä helpompi paikka aloittaa suunnistus kuin erämaa. Suosittelen kuitenkin jälkimmäisen harjoituksen ottamista pian mukaan treeniohjelmaan, koska Suomi 100 Venlojen juhlaviesti käydään juuri tällaisessa vaativassa maastossa. Paras kokemus itselleni on ollut käydä vaikeammissa maastoissa ensin kaverin kanssa. Kartta molemmille, ja puhutaan ääneen, mitä on tulossa ja onko suunta oikea. Toinen kulkee vähän edellä kertomassa, mitä edessäpäin näkyy. Poluttomasta erämaasta tulee näin paljon ystävällisempi ympäristö.

Suunnistus on taitolaji, jossa voi aina kehittyä ja tehdä parempia reitinvalintoja. Perustaso kuitenkin jo palkitsee: rastin löytäminen, omassa suunnitelmassa pysyminen ja yhteyksien löytäminen maaston ja kartan välillä koukuttavat kaikkia meitä lajiin hurahtaneita. Venlojen viestissä on mukana paljon harrastajia, ja urheilutapahtumasta saa aivan omanlaisensa lisätsempin.

Joukkueemme Supervenlat valmistautuu kesäkuun koitokseen treeniviikonlopulla, jonka ohjelmassa on paljon suunnistusta, Supersuunnistusfiilistelyä ja mentaalivalmentautumista. Tavoitteena on jokaisen omalla tasollaan onnistuminen, mutta pääasia on ennen kaikkea nauttia suunnistusvuoden kohokohdasta ja siihen valmistautumisesta.

Keväinen metsä kutsuu uusia ja vanhoja Venloja. Aina voi kehittyä, mutta perustaso jo riittää. Nähdään Joensuussa!

Pirjo Sohlo
Harrastajasuunnistaja, joka osallistui ensimmäistä kertaa Venlojen viestiin vuonna 2012 kolmen treenikerran jälkeen. Innostaa kavereita harrastuksen alkuun ja haluaa kehittää omia suunnistustaitojaan. 
Twitter: Pirjo_S, Instagram: Supervenlat, Team SOSEen blogi.