Ratamestarin mietteet

Viestintäpäällikkö Markku Riihinen ja ratamestari Juhani Jetsonen.

Viestintäpäällikkö Markku Riihinen ja ratamestari Juhani Jetsonen.

Ratamestari Juhani Jetsonen ei ole yllättynyt siitä, että sekä huiput että harrastajat ovat kommentoineet tämänvuotista Jukolaa vaativaksi.

– Tämän olen tiennyt jo monta vuotta, Jetsonen hymyilee. – Paljon on panostettu hajontaan, jotta olisivat tasapuoliset ja vaativat huippuja ajatellen. Vähän käy sääliksi kuntoilijoita, mutta toisaalta heiltäkin on tullut palautetta, että haluavat juosta huippujen ratoja, verrata tasoaan heihin.

Ratamestarina Jetsonen toivoo, että suunnistajat tuovat palautetta suoraan, naamakkain. Usein niin käykin.

– Haastatin huippusuunnistajia heti osuuksiensa jälkeen ja tyytyväisiä olivat, että joutuivat nyt tosiaan maastossa tekemään omaa työtä. Tämä ei ollut pelkkä juoksukilpailu, vaikka rata oli fyysisestikin vaativa.

Jetsonen myöntää pilke silmäkulmassa maineensa: saattaa tulla mitä tahansa. Ja nyt tuli.

– Jukolassa TV ja radio tuovat omat rajoitteensa. Pitkä ykkösväli oli vaikea pimittää, sille toinen vaihtoehto oli että ekat rastit ovat heti eka rinteessä – mutta olen sen tempun käyttänyt jo.

Ensimmäistä kertaa Jukolassa K-pisteen paikkaa muutettiin Venlojen ja Jukolan viestin välillä.

– Haluan olla mahdollisimman inhottava ratamestari, Jetsonen virnistää. – Kaikki koiruudet käyttöön, kisasta mahdollisimman vaativa ja hankala, sitä ratamestariksi ryhtyminen on.

Jetsosen tyyliä on etenkin huippuseuroissa tutkittu ja analysoitu tarkasti.

– Tämä on sellaista kissa ja hiiri-leikkiä. Pitäisi aina olla askel suunnistajia edellä.

Aurinkoisena kesäaamuna Juhani Jetsonen on tyytyväinen mies. Monen vuoden urakka alkaa olla loppusuoralla.

– Kaikki natsasi tosi hyvin, kaikki rata-asioihin liittyvät panivat parastaan. Myös ratavalvojat ja juomahuolto ansaitsevat kiitoksen, he vaan jatkavat hommia.

Milloin ratamestarilla on lopulta aikaa levähtää?

– Tänään en aio tehdä enää mitään, ajetaan kotiin, laitetaan sauna lämpiämään ja nautitaan sunnuntai-illasta pääsihteerin kanssa, Jetsonen hymyilee ja viittaa vaimoonsa Kuopio-Jukolan pääsihteeriin Sari Jetsoseen.

– Huomenna maanantaina on normaali työpäivä, mutta iltapäivällä tullaan tänne ja puretaan mm.rasteja ja rastipukkeja maastosta pois. Juhannukseen mennessä olisi tavoitteena olla valmista lomalle pääsyyn.

« Takaisin

Taustayhteisöt

Pääyhteistyökumppani

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät Venlojen-viesti

Osuusisännät Jukolan-viesti