Banläggarens tankar

Viestintäpäällikkö Markku Riihinen ja ratamestari Juhani Jetsonen.

Mediachef Markku Riihinen ja banläggare Juhani Jetsonen.

Banläggare Juhani Jetsonen är inte överraskad av att både eliten och motionärerna tyckte att Jukolabanorna var krävande.

-Det har jag vetat redan i många år, ler Jetsonen. Vi har satsat mycket på gafflingen så att allt ska vara lika och krävande med tanke på eliten. Lite tycker jag synd om en vanlig motionär, men å andra sidan har de också sagt att de vill löpa samma banor som topporienterare och jämföra sin nivå.

Som banläggare önskar Jetsonen att tävlarna ger direkt feedback, mellan fyra ögon, vilket ofta också sker.

-Jag har intervjuat eliten genast efter deras lopp och fick veta att de var nöjda med att de nu fick jobba hårt och ensamma i terrängen. Det här var ingen löptävling fast banan var fysiskt krävande.

Jetsonen medger med glimten i ögat sitt eget rykte: det kan komma vad som helst. Och nu kom det.

-I Jukola ställer tv och radio sina gränser. Den långa distansen till första kontrollen var svår att hålla gömd. Det andra alternativet skulle ha varit att placera de första kontrollerna redan i den första backen – men det tricket har jag redan använt.

För första gången i Jukola flyttade man K-punkten mellan Venlakavlen och Jukolakavlen.

-Jag vill vara en så avskyvärd banläggare som möjligt, grinar Jetsonen. Att bli banläggare är att spela tävlarna alla möjliga spratt, göra tävlingen ytterst krävande och besvärlig.

Jetsonens stil har studerats och analyserats noga, speciellt av topplag.

Det är som katten och råttan, alltid vara ett steg före orienterarna.

Den soliga sommarmormorgonen är Jetsonen en nöjd man. Många års jobb är på slutrakan.

-Allt gick fint och alla som hade något med banorna att göra gjorde sitt bästa. Också bankontrollanterna och funktionärerna på vätskekontrollerna tjänar ett stort tack.

När har banläggaren tid att vila?

-Idag ska jag inte göra något. Jag ska köra hem, värma upp bastun och njuta av söndagskvällen med generalsekreteraren, ler Jetsonen och syftar på sin fru Kuopio-Jukolas generalsekreterare Sari Jetsonen.

-På måndag är det en normal arbetsdag, men på eftermiddagen kommer vi hit igen och börjar hämta kontroller från skogen. Till midsommaren har vi som mål att bli klara till semestern.

« Tillbaka

Taustayhteisöt

Pääyhteistyökumppani

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät Venlojen-viesti

Osuusisännät Jukolan-viesti