Kartta tuli uunista ulos

Ensi kesän Jukola-kilpailijoiden tärkein työväline on valmis! Ensimmäinen kartta tuli Kopijyvän painokoneesta ulos tänään klo 13:05. Karttaan on panostettu paljon ja se onkin varmasti mieleinen – viihtyi suunnistaja maastossa sitten vain vähän aikaa tai vähän pitempäänkin.

Ensimmäinen kartta tulee painokoneesta ulos. Juhani Jetsonen ottaa uutta tulokasta vastaan - Ylen Anja HIltunen ja kilpailunjohtaja Jouko Kaihua seuraavat tarkasti tapahtumaa.

Ensimmäinen kartta tulee painokoneesta ulos. Juhani Jetsonen ottaa uutta tulokasta vastaan – Ylen Anja HIltunen ja kilpailunjohtaja Jouko Kaihua seuraavat tarkasti tapahtumaa.

Kartta- ja rataprojektia on koko ajan tehty yhteistyössä maanomistajien kanssa. Maasto on viime vuosina hieman muuttunut, mutta hyvällä suunnittelulla on tärkeimmät alueet saatu pelastettua. Metsänkäsittelyä ei ole mitenkään estetty, mutta hakkuut on ohjattu ratasuunnittelun kannalta vähemmän tärkeille alueille – isot hakkuut tapahtuvat vasta kisojen jälkeen.

– Maasto on säilynyt lähes alkuperäisenä ja se on varmistanut hyvät puitteet erinomaiselle kartalle, kertoo pääratamestari Juhani Jetsonen.

Maasto on ollut erittäin haastava kartantekijälle ja ratamestareille.

– Aluetta on syystäkin kutsuttu Savon Vuoristoksi, Jetsonen jatkaa,
– Maanmittauslaitoksen aineistotarkkuus ei olisi riittänyt erinomaiseen lopputulokseen näillä rinnealueilla, joten päätimme käyttää laserkeilausta kartoituksen apuna.

Jo keväällä 2009 maasto laserkeilattiin helikopterista. Lasertiedoston tulkitsi Tom Steffansson kartoittajan erinomaiseksi pohja-aineistoksi.

Kartoittajaksi valittiin suunnistuskartoittajien ehdottomaan eliittiin kuuluva joensuulainen Jussi Silvennoinen. Maastokartoitus tapahtui vuosina 2010-12. Ratamestarit tarkkailivat työn edistymistä antaen kartoittajalle välittömästi palautteen. Samalla voitiin aloittaa myös ratasuunnittelu.

Ratamestareiden liikkuessa maastossa kartta tuli tarkastettua useampaan kertaan. Muutaman kohdan osalta kartasta saatiin useita maastonkuvaamisvaihtoehtoja, lopullisen kuvauksen teki pääratamestari.

Maastokierroksia on tehty aivan karttapainon alkuun saakka ja näin varmistettiin, että kaikki viime hetken muutoksetkin tulevat painettavalle kartalle. Maasto toivottavasti pysyy kesäkuun puoleen väliin saakka nykymuodossaan ja isompia myrskyjä ei tulisi.

– Erinomaisen kartan, upean maaston ja kilpailukeskuksen on meille taannut alueen maanomistajat, Juhani Jetsonen sanoo,
– Haluan kiittää heitä kaikkia erinomaisesta yhteistyöstä jo tässä vaiheessa!

Siinä se nyt on!

Siinä se nyt on!

Kartat painanut Kopijyvä Oy on valtakunnallisesti toimiva, monipuoliset paino- ja tulostuspalvelut tarjoava palveluyritys.

– Suunnistus on kaikille sopiva urheilulaji ja ympäristösertifikoituna yrityksenä arvostamme Jukolan viestin ympäristövastuullista toimintaa, arvioi myyntipäällikkö Pasi Osala,
– Haluamme omalta osaltamme tukea suomalaista suunnistusta.

Kuopio-Jukolan järjestäjät ja Kopijyvä ovat yhdessä kehittäneet mm. karttapainatukseen liittyviä teknisiä ratkaisuja. Jukolan viestin karttapaino on täysin salassa pidettävä painotyö, jonka turvallisuuskäytännöt on sovittu yhdessä.

Karttapainatus oli hyvin vaativa painotyö, jota varten tehtiin useita testipainatuksia. Valmiit kartat personoidaan siten, että jokainen suunnistaja saa oman numeroidun kartan. Karttapainatus tapahtui seitsemällä pms-värillä.

– Karttoja valmistetaan yhteensä 44 760 kappaletta, kertoo Osala.

Jouko Kaihua (vas) ja Juhani Jetsonen tutkimassa uunituoretta Jukola-karttaa. Paikalla oli myös aina niin valpas media.

Jouko Kaihua (vas) ja Juhani Jetsonen tutkimassa uunituoretta Jukola-karttaa. Paikalla oli myös aina niin valpas media. Taustalla Kopijyvä Oy vastuuhenkilöitä toimittajien tentattavana.

Kilpailunjohtaja Jouko Kaihua kertoo, että personoituja karttoja tulee olemaan 18 800 kpl. Jokaista kilpailijaa varten painetaan kaksi karttaa: 1 kpl omaa kilpailua varten (otetaan vaihdossa ja maalissa pois) ja 1 kpl kilpailun jälkeen saatavaksi. Lisäksi jokainen joukkue saa kilpailun jälkeen kartan, jossa on kaikki Kuopio-Jukolassa käytetyt rastit.

Lajisääntöjen mukaan järjestäjien on varmistettava tasapuolisuus kaikille kilpailijoille. Kilpailuradat on pidettävä salassa ennen kilpailua ja viestinhajautusjärjestelmä viimeiseen vaihtoon saakka.

– Valvotusta karttapainosta kartat siirretään turvasäilöön odottamaan jatkokäsittelyä, sanoo Kaihua.

« Takaisin

Taustayhteisöt

Pääyhteistyökumppani

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät Venlojen-viesti

Osuusisännät Jukolan-viesti