Kilpailukutsut on päivitetty

Napapiiri-Jukolan kilpailukutsut on päivitetty. Uudet tiedot on merkitty kilpailukutsuihin lihavoidulla kursiivilla tekstillä.

Napapiiri-Jukolan siirtopäätökseen mennessä ja sen jälkeen tehdyt ilmoittautumiset ja maksetut osanottomaksut siirtyvät automaattisesti vuodelle 2021, ellei seura/joukkue erikseen peruuta osallistumista.

Samoin tilatut/maksetut lisäpalvelut (telttapaikat, puolijoukkueteltat, tuulisuojapaikat, matkailuauto- ja vaunupaikat sekä emit-kortit) siirtyvät automaattisesti vuodelle 2021. Osanoton ja lisäpalvelujen peruutus onnistuu lähettämällä sähköpostia pääsihteerille osoitteeseen sami.leinonen@jukola.com.

Ilmoittautuminen on alkanut 2.12.2019 Napapiiri-Jukolan internetsivuilla osoitteessa www.jukola.com/2021 ja jatkuu edelleen toisen ilmoittautumisportaan hinnalla. 

  1. Jukolan viesti ja 43. Venlojen viesti, Napapiiri-Jukola suunnistetaan Rovaniemellä 19.-20.6.2021.

Kilpailukutsuun pääset täältä.

Napapiiri-Jukola järjestetään vuonna 2021

Maailman suurin suunnistustapahtuma Jukolan viesti siirtyy koronaviruksen takia vuodella. Napapiiri-Jukola järjestetään 19.-20.6.2021 Rovaniemellä. Alun perin Napapiiri-Jukola oli tarkoitus järjestää 13.-14.6.2020.

Siirrosta päättivät järjestävä seura Ounasvaaran Hiihtoseura, Jukolan viestin johtoryhmä ja Suomen Suunnistusliitto.

– Seurasimme koronatilanteen kehittymistä ja aloitimme valmistelut viestin siirtämisestä elokuulle. Suunnittelun edetessä totesimme, että elokuuhun liittyy vielä niin paljon epävarmuustekijöitä, joten päätimme siirtää Jukolan viestin järjestelyt ensi vuodelle, kertoo Jukolan johtoryhmän puheenjohtaja Juhani Sihvonen.

– Ennen päätöstä kävimme tiivistä keskustelua eri tahojen kanssa ja sovimme esimerkiksi tulevien vuosien järjestäjien kanssa myös heidän järjestelyoikeuksiensa siirrosta vuodella. Selvitimme perusteellisesti kaikki mahdolliset vaihtoehdot ennen kuin päätimme siirrosta. Päätös oli yksimielinen, Sihvonen kuvailee.

Napapiiri-Jukolan kilpailunjohtaja Martti Anttila korostaa, että Ounasvaaran Hiihtoseuralla oli täydet valmiudet järjestää Napapiiri-Jukola onnistuneesti kesäkuussa 2020.

Seura katsoi, että oli liian suuri riski yrittää siirtää tapahtumaa elokuulle koronapandemian vuoksi. Anttilan mukaan elokuuhun siirtämisellä Napapiiri-Jukola olisi myös menettänyt yöttömän yön luonteensa. Lisäksi kotimaisten ja ulkomaalaisten joukkueiden määrä olisi vähentynyt.

–  Tätä seura ei tietenkään halunnut. Neljänkymmenen vuoden odotuksen jälkeen jaksamme odottaa yhden vuoden lisää.

Ilmoittautuneiden joukkueiden ilmoittautumiset siirtyvät vuoteen 2021, sillä Napapiiri-Jukola pitää ilmoittautumiset ja osanottomaksut voimassa. Uusien ilmoittautumisten määräajoista tiedotetaan myöhemmin ja tiedot päivitetään muun muassa tapahtuman internetsivuilla olevaan kilpailukutsuun.

Jukolan viestin järjestelyoikeudet:

2021 Napapiiri-Jukola, Rovaniemi, Ounasvaaran Hiihtoseura

2022 Lukkari-Jukola, Mynämäki, Liedon Parma ja Mynämäen Suunnistajat -52

2023 Porvoo-Jukola (Borgå Jukola), OK Trian

2024 Lakia-Jukola, Kauhava, Kauhavan Wisa, Lapuan Virkiä

Järjestelyt jatkuvat suunnitelmien mukaan

Napapiiri-Jukolan työvaliokunta on tänään kokouksessaan päättänyt, että suunnistuksen suurviestin järjestelyt jatkuvat suunnitelmien mukaan. Napapiiri-Jukola on tarkoitus järjestää Rovaniemellä 13.–14. kesäkuuta 2020. 

-Ykkösvaihtoehto on, että tapahtuma järjestetään suunniteltuna aikana. Suunnittelussa tärkeintä on tapahtuman turvallisuus, kilpailunjohtaja Martti Anttila kertoo.

Napapiiri-Jukolan järjestäjät seuraavat tiiviisti koronatilannetta ja sitä, millaisia vaikutuksia hallituksen päättämillä poikkeuksellisilla rajoitustoimilla koronavirusepidemian hillitsemiseksi on. Hallituksen asettamat rajoitustoimet ovat voimassa 13. huhtikuuta asti.

Jukolan johtoryhmä tekee päätöksen tapahtuman järjestämisestä viimeistään 17.4. yhteistyössä Napapiiri-Jukolan järjestäjän kanssa.

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran viimeistään 17. huhtikuuta.

Napapiiri-Jukolan järjestäjät seuraavat tarkasti korona-tilannetta

Suomen hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun 2020 loppuun saakka.

Napapiiri-Jukola on tarkoitus järjestää Rovaniemellä 13.–14. kesäkuuta 2020. Suunnistuksen Jukolan viesti on Suomen suurin aikuisliikuntatapahtuma. Kilpailijoita Rovaniemelle odotetaan jopa 20 000.

Tapahtuman järjestäjät seuraavat korona-tilannetta tiiviisti. Napapiiri-Jukolan järjestelyt jatkuvat suunnitelmien mukaan. Napapiiri-Jukolan työvaliokunta kokoontuu keskustelemaan tilanteesta tiistaina 17. maaliskuuta. Kokouksen jälkeen asiasta tiedotetaan lisää.

Suunnistusliiton korona-uutisiin pääset tästä.

Napapiiri-Jukola 2020 Rovaniemi Lappi Suomi

Ohjeita Jukolan ensikertalaisille

Jukolan viestiin osallistuu vuosittain satoja ensikertalaisia. Kokosimme ensikertalaisille muutamia ohjeita siitä, mistä Jukolassa oikein on kyse.

Mikä Jukola?

Jukola on maailman suurin viestisuunnistustapahtuma, johon osallistuu noin 20 000 kilpailijaa Suomesta ja ympäri maailmaa. Kilpailijoita, huoltajia ja yleisöä on paikalla jopa 40- 50 000.

Jukolan viesti järjestetään vuosittain viikkoa ennen juhannusta. Ensimmäinen Jukolan viesti suunnistettiin pääkaupunkiseudulla vuonna 1949 ja siitä lähtien kisaa on käyty ympäri maata. Jukola syntyy talkoovoimin. Vapaaehtoisia on yli 1500, palkattuja henkilöitä ja alihankintoja vain muutaman henkilötyövuoden verran.

Kaksi viestiä

Jukolan viesti on yhteisnimitys suunnistustapahtumalle, joka käsittää kaksi suunnistusviestiä. Naisille tarkoitetussa Venlojen viestissä kilpaillaan 4 hengen joukkuein. Jukolan viestissä, johon voivat osallistua sekä miehet ja naiset kilpaillaan 7 hengen joukkuein.

Lähtökohtana on, että Venlojen viesti kestää voittajalta noin 3 tuntia ja Jukolan viesti 7 – 8 tuntia, harrastelijoilla jopa 2–3 kertaa niiden verran. Matkat vaihtelevat maaston vaativuuden mukaan. Venlojen osuudet ovat noin 5-8 km ja Jukolan noin 7-15 km.

Venlojen viestin lähtö on lauantaina kello 14. Jukolat lähtevät matkaan lauantaina kello 23.

Kuka voi osallistua?

Jukolaan voi siis osallistua kuka tahansa. Ellei ole ennakkoon omaa joukkuetta, yksittäiset henkilöt voivat ilmoittautua Suunnistajapankkiin (ks. Ilmoittautuminen).

Aktiivikilpailijan lisenssiä ei vaadita, mutta osallistujilla on syytä olla oma vakuutus, sillä suunnistuksessa jokainen kilpailee omalla vastuullaan.

Osallistujien tulee täyttää kisavuonna 15 vuotta.

Jukolan maastot vaihtelevat vaativista helpohkoihin. Kannattaa muistaa, että radat tehdään huippujoukkueille. Kärjen takana kulkevien tehtävää yleensä helpottavat maastoon syntyvät jäljet, kulku-urat. Pitää kuitenkin osata valita risteilevistä urista se oikea. Jukolan yksi hienous onkin, että huiput ja harrastajat kilpailevat samaan aikaan samoilla radoilla.

Tarkemmat tiedot löydät kilpailukutsusta.

Kokoa porukka

Kun ajatus Jukolan viestiin ilmoittautumisesta on herännyt, kokoa joukkue. Se voi koostua esimerkiksi työkavereista, ystävistä, sukulaisista tai muista harrastusporukoista.

Kun porukka on kasassa, kannattaa yhdessä käydä läpi osallistujien taidot ja kunto, jotta myös Jukolan viestin pitkälle yölle ja ankkuriosuuksille on suunnistajat, jotka jaksavat etsiä rasteja vaikka 4-5 tuntiakin. Myös Venlojen ankkuriosuus voi kestää 3-4 tuntia.

Suunnistustaitoja voi opetella ja verestää kuntorasteilla, joita järjestetään ympäri maata. Apua ja vinkkejä kannattaa kysyä harrastajilta sekä paikallisista suunnistusseuroista.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisen ilmoittautumisjärjestelmän kautta viimeistään 27. toukokuuta. Samalla maksetaan osallistumismaksu, joka nousee portaittain tapahtuman lähestyessä. Ilmoittautumisjärjestelmään pääset tästä.

Osallistumismaksut:

6.5.2020 klo 23.59 mennessä: Venla-joukkue 232 € ja Jukola-joukkue 406 €
27.5.2020 klo 23.59 mennessä: Venla-joukkue 390 € ja Jukola-joukkue 680 €

Joukkueet voivat valita nimensä vapaasti muutamin rajoituksin. Nimen on oltava hyvien tapojen mukainen, se ei voi olla jonkin seuran rekisteröimä tai jo aiemmin käytetyn kanssa hyvin samankaltainen. Joukkueiden nimien kirjo Jukolassa on suuri.

Varusteet

Suositeltavaa on käyttää pitkälahkeisia housuja, jotka estävät ihon naarmuuntumista metsässä.

Jalkineina suunnistuksessa käytetään lajiin tarkoitettuja nastareita, jotka parantavat pitoa erityisesti sadesäällä. Myös lenkkareilla tai kumisaappailla voi maastoon lähteä. Piikkareita ei saa käyttää turvallisuus- ja ympäristösyistä.

Muista välineistä mukaan tarvitset kompassin, Emit-kortin sekä yöosuuksille varalta otsalampun. Joukkueella tulee olla Jukolan viestissä vähintään 4 ja Venlojen viestissä vähintään 3 toimivaa Emit-korttia.

 

Lähteet: Jukola-opas/Kaukametsäläiset

Osuusisäntien haku sujunut hyvin

Napapiiri-Jukolan osuusisäntien ja muiden yhteistyökumppaneiden haku on sujunut hyvin. Vain yhden osuusisännyyssopimuksen neuvottelut ovat vielä hieman kesken.

Kilpailunjohtaja Martti Anttilan mukaan työ aloitettiin hyvissä ajoin.

-Tämä oli onnistunut ratkaisu, koska se antoi yrityksille mahdollisuuden jakaa markkinointikustannuksia ainakin kahdelle tai jopa kolmelle vuodelle.

Anttilan mukaan osuusisännyyssopimuksia on saatu solmittua hyvin ja suhtautuminen yhteistyöhän Napapiiri-Jukolan kanssa on ollut positiivista huolimatta siitä, että Rovaniemen talousalue on suhteellisen pieni.

Napapiiri-Jukolan taloussuunnittelu on tasapainossa. Tärkeässä osassa ovat ensimmäisen vaiheen runsas ilmoittautuneiden joukkueiden määrä sekä jo tehdyt yhteistyösopimukset.

-Taloussuunnittelussa panostetaan erityisesti menojen hallintaan. Tapahtuman aikaisella säällä on myös merkitystä taloudelliseen lopputulokseen, Anttila muistuttaa.

Napapiiri-Jukola järjestetään Rovaniemellä 13.-14. kesäkuuta. Kilpailukeskus sijaitsee Mäntyvaaran raviradalla. Kilpailukeskus avautuu poikkeuksellisesti jo torstaina 11. kesäkuuta.

Jo yli 15 000 suunnistajaa tulossa Napapiiri-Jukolaan

Ensi kesänä Rovaniemellä kilpailtavaan suunnistuksen suurviestiin Napapiiri-Jukolaan on ilmoittautunut jo yli 15 000 suunnistajaa. Ensimmäinen ilmoittautumisporras sulkeutui tammikuun lopussa ja tällä hetkellä Venla-joukkueita on ilmoittautunut 1221 ja Jukola-joukkueita 1511. Yhteensä joukkueita on 2732, mikä tarkoittaa 15 461 suunnistajaa.

Joukkueita Napapiiri-Jukolaan on ilmoittautunut 20 maasta. Ulkomaisia joukkueita on tulossa eniten Ruotsista (255 joukkuetta), Norjasta (75) ja Sveitsistä (51). Kotimaisia joukkueita on nyt 2202.

Kilpailunjohtaja Martti Anttilan mukaan tavoitteeksi asetettu 17 500 suunnistajaa on erittäin realistinen.

-Työn alla on vielä kuljetusjärjestelyjen, lähinnä suoran junayhteyden pääkaupunkiseudulta, saaminen kuntoon. Jos se onnistuu, voimme päästä jopa 20 000 suunnistajaan.

Anttilan mukaan Napapiiri-Jukolan ilmoittautuneiden määrässä vertailukohtajana on käytetty vuoden 2017 Joensuu-Jukolan lukuja.

-Olemme selvästi edellä niitä. Tästä on hyvä jatkaa kohti järjestelyjen loppusuoraa, Anttila iloitsee.

Ilmoittautuminen Napapiiri-Jukolaan jatkuu 27. toukokuuta asti. Toinen ilmoittautumisporras on auki 6. toukokuuta saakka.

Napapiiri-Jukola suunnistetaan Rovaniemellä Mäntyvaaran raviradalla 13.-14. kesäkuuta. Kilpailukeskus avautuu poikkeuksellisesti jo torstaina 11. kesäkuuta kello 16.

Napapiiri-Jukolaan ilmoittautuneiden joukkueiden määriä voi seurata täällä.

Kuva: Tältä näytti Venlojen viestin lähtö Kangasala-Jukolassa vuonna 2019. Kuvaaja Marjo Lalli.

Ilmoittaudu tästä!

Seitsemän veljeksen ensijulkaisusta 150 vuotta

Suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksen Seitsemän veljeksen ensimmäisen vihkon julkaisemisesta on 2.2.2020 kulunut 150 vuotta. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi Aleksis Kiven kirjoittaman Seitsemän veljestä neljänä vihkona keväällä 1870.

Jukolan viestin nimi ja moni muu viestiin liittyvä asia periytyy Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä. Sen kansallinen leima innosti viestin perustajia, Kaukametsäläisiä.

Ajatus seitsemän hengen joukkueissa juostavasta Jukolan viestistä syntyi syksyllä 1946 pääkaupunkiseudun suunnistajien piirissä. Yhtenä esikuvana oli vuonna 1945 Ruotsissa aloitettu Tiomila ja halu omalle kotimaiselle suunnistuksen suurviestille oli kova.

Ensimmäinen Jukolan viesti juostiin Helsingissä 12. kesäkuuta 1949. Mukana oli 41 joukkuetta. Siitä asti Kaukametsäläiset on huolehtinut Jukolan viestin järjestämisestä Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen hengessä.

Sarjakuvapiirtäjä Kristian Huitulan tekemä juhlavuoden tunnus julkistettiin Nurmijärvellä 10.10.2019 järjestetyssä Aleksis Kiven päivän juhlassa. Tunnukseen on kuvattu Jukolan veljesten kasvot.

Lähteet: Voimalla seitsemän miehen. Jukolan viestin historia sekä Nurmijärven kunta

Ensimmäinen ilmoittautumisporras sulkeutuu pian

Napapiiri-Jukolan ensimmäinen ilmoittautumisporras sulkeutuu 3o. tammikuuta. Sen jälkeen hinnat kohoavat hitusen, mutta mukaan ehtii ilmoittautua 27. toukokuuta asti.

Pääsihteeri Sami Leinosen mukaan joukkueita on ilmoittautunut mukaan ilahduttavan vilkkaasti. Tavoitteena on koota Rovaniemelle 18 000 suunnistajaa viikkoa ennen juhannusta.

Haluatko olla yksi heistä? Se käy helpoiten näillä Sami Leinosen ohjeilla:

– Innostu, kokoa joukkue esimerkiksi ystävistä, työkavereista tai sukulaisista, tutustu Jukolan viestin nettisivuihin, rekisteröidy ilmoittautumisjärjestelmään ja klikkaa itsesi mukaan. Kannattaa tosin pitää varansa, sillä suunnistukseen on helppo jäädä koukkuun.

Jukolassa et tarvitse kilpailulisenssiä. Sinun tai kavereidesi ei myöskään tarvitse kuulua suunnistusseuraan. Osallistujille ei ole yläikärajaa, riittää, että kaikki joukkueen jäsenet täyttävät tänä vuonna vähintään 15 vuotta.

Lumien sulettua ehtii vielä opetella maastossa suunnistustaitoja, kun Rovaniemen seudulla järjestettävät Ounasrastit pyörähtävät käyntiin toukokuun alussa. Myös Napapiiri-Jukolan harjoitusmaastot avautuvat jälleen keväällä.

Harvinaista herkkua Lapissa 

Jukolan viesti on paljon enemmän kuin vain maailman suurin ja arvostetuin viestisuunnistustapahtuma. Monelle se on kesän kohokohta, josta nautitaan koko perheen ja ystävien voimin.

Rovaniemellä 13.–14.6.2020 järjestettävä tapahtuma on harvinaisuus Lapissa ja ylipäänsä Pohjois-Suomessa. Edellisen kerran Jukolan viesti on järjestetty näin pohjoisessa vuonna 1994, tuolloin Pyhä-Luostolla.

Jukolan viestin tunnelma on yhdistelmä festivaalia ja yhteisöllisyyttä. Tapahtuman hienous on, että maailman huiput suunnistavat samat radat kuntoilijoiden kanssa.

Jukola-viikonloppu alkaa lauantaina päivällä kello 14 starttaavalla Venlojen viestillä. Venla-joukkueissa on neljä suunnistajaa. Venlojen viestin on vain naisille.

Jukolan viestin lähtö on lauantaina kello 23, kun kesäilta alkaa kääntyä Lapin valoisaksi kesäyöksi. Jukola-joukkueissa on seitsemän suunnistajaa ja siihen saavat osallistua miehet ja naiset.

Ilmoittaudu mukaan