Tarjolla vielä tuhat talkootehtävää

Jo yli 500 vapaaehtoista on ilmoittautunut työtehtäviin ensi kesän Napapiiri-Jukolaan Rovaniemelle. Talkoolaisia tarvitaan kaikkiaan noin 1 500, eli noin tuhat paikkaa on vielä auki. Tarjolla on työtehtäviä laidasta laitaan, ja tässä vaiheessa tehtävissä on vielä valinnanvaraa, sanoo tapahtuman talkoopäällikkö Heikki Karjalainen.

Päällikkötason tehtävistä vielä kaksi on täyttämättä. Haussa on lääkintäpäällikkö, joka Karjalaisen mukaan varmasti löydetään alan ammattilaisista. Lisäksi suunnistuskilpailun ytimessä on auki emit-teltan vastuuhenkilön paikka. Se on suunnistuskilpailun erikoistehtävä, ja Karjalainen uskoo, että tehtävään tarttuu joku, jolla on Jukolan viestistä kokemusta ennestäänkin.

Pääosa avoinna olevista talkootehtävistä on sellaisia, joissa tarvitaan lähinnä innokasta mieltä ja halua sitoutua tehtävään.

“On esimerkiksi sellaisia perinteisiä tapahtumaan liittyviä tehtäviä kuten liikenteenohjausta ja tapahtumanaikaista siivousta ja huoltoa”, Karjalainen sanoo.

Ammattilaisia kaivataan esimerkiksi rakentamiseen ja keittiöön

Koska Jukolan kilpailukeskus on kuin pieni metsäkaupunki, tekijöiksi tarvitaan paljon eri alojen ammattilaisia. Tammikuun alussa talkoopaikkoja on avoinna muun muassa ict-valiokunnassa, jonka tehtäviin kuuluu esimerkiksi verkkoyhteyksien rakentaminen maastoon ja Mäntyvaaran raviradalle rakennettavaan kilpailukeskukseen. Rakentamistöissä tarvitaan esimerkiksi sähkö- ja lvi-alan osaajia. Ammattilaisia kaivataan myös ruokahuoltoon.

“Monelle on ollut aika eksoottinen kokemus tulla oman alan töihin näin suureen tapahtumaan. Jukola koetaan myös hyväksi verkostoitumispaikaksi. Siellä voi tutustua muun muassa tuleviin bisneskumppaneihin”, Karjalainen sanoo.

Maastossa ja suunnistusalan tehtävissä tarjolla on tällä hetkellä ainakin rastivalvojan ja -varoittajan paikkoja.

“Maastossa on Ylen lähetys, ja rastivaroittajat ovat lähellä tiettyjä rasteja ja ilmoittavat lähetyksen tekijöille radiopuhelimella, kun suunnistajat alkavat lähestyä rastia”, Karjalainen kertoo.

Suurin osa tehtävistä kisaviikonloppuna

Suurin osa talkootehtävistä on kilpailuviikonloppuna eli perjantai-iltapäivästä sunnuntai-iltapäivään.

“Rakentaminen alkaa jo pari viikkoa aiemmin. Samoin tietysti erilaisiin etukäteen tehtäviin talkootehtäviin voi vielä ilmoittautua”, Karjalainen sanoo.

Kilpailuviikonloppuna ei tarvitse olla valmis palvelemaan suunnistajia kellon ympäri. Karjalaisen mukaan työtehtävistä pyritään saamaan sellaisia, että vapaaehtoistyössä viihtyy. Työvuorojen kesto vaihtelee aloittain, ja viikonloppuna voi tehdä useammankin vuoron. Talkoolaiseksi ilmoittautuessa voi kertoa, milloin olisi käytettävissä.

Talkoolaisille järjestetään huhtikuussa koulutus ja lisäksi ennen kilpailua on kenraaliharjoitus.

Ilmoittaudu mukaan tästä!

Suunnistuksen supervuosi Lapissa

Alkanutta vuotta voidaan hyvällä syyllä kutsua suunnistuksen todelliseksi supervuodeksi Lapissa, kun pohjoisessa kisataan useammassa suurtapahtumassa.

Huippukesän aloittaa Napapiiri-Jukola, jonka ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä. Napapiiri-Jukolaan odotetaan noin 18 000 kilpailijaa ja yhteensä 45 000-50 000 kävijää. Napapiiri-Jukola kisataan Rovaniemellä 13.-14. kesäkuuta.

Jukolan jälkeen Lapissa pääsee suunnistamaan suurtapahtumassa Posiolla, kun Fin5-rastiviikon kaksi ensimmäistä osakilpailua kisataan Kirintövaaran maastoissa 5.-6. heinäkuuta. Loput kolme Fin5-rastiviikon osakilpailua käydään Kuusamossa Koillismaan puolella. Fin5-rastiviikko kerää vuosittain noin 1500-2000 kilpailijaa.

Lappilaisen suunnistuskesän kolmas massatapahtuma on Suomen Tunturisuunnistus, joka kisataan Ylläksellä 1.-2. elokuuta. Ylläksen Rastin järjestämä kaksipäiväinen tapahtuma kokoaa noin tuhatkunta suunnistajaa Peurakaltion kisakeskukseen.

Kuva: Marjo Lalli

 

Joulupukki Napapiiri-Jukolan suojelijaksi

Joulupukki on vastannut myöntävästi kutsuun ryhtyä ensi kesäkuussa juostavan suunnistuksen suurviestin Napapiiri-Jukolan suojelijaksi.

-Rovaniemi on kansainvälinen matkailukaupunki. Joulupukki on kotimaassa ja ulkomailla tunnettu hahmo, joka sopii hyvin suunnistajan joulun, Jukolan viestin suojelijaksi, Napapiiri-Jukolan kilpailunjohtaja Martti Anttila kuvailee.

Napapiiri-Jukolaan on aikaa tasan puoli vuotta. Ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä.

­-Tavoitteenamme on järjestää kaikkien aikojen kansainvälisin Jukolan viesti. Tavoittelemme noin 18 000 suunnistajaa ja yhteensä noin 45­-50 000 kävijää. Toivottavasti kisaviikonloppuna on hyvä sää, sillä se vaikuttaa paikallisten kävijöiden määrään, Anttila summaa.

Jukolan viesti järjestetään talkoovoimin. Anttilan mukaan Napapiiri-Jukolassa talkoolaisia tarvitaan noin 1500. Koska Lähtö- ja maalirakenteet ovat lähes valmiit ja osa toiminnoista voidaan ulkoistaa, sillä on vaikutusta talkoolaisten määrään.

-Järjestelyt ovat edenneet hyvin ja olemme aikataulussa. Valiokunnat ovat tehneet erinomaista työtä. Nyt on loppurutistuksen aika, Anttila kertoo.

Napapiiri-Jukola suunnistetaan 13.-14.6.2020 Rovaniemellä. Kilpailukeskus on Mäntyvaaran raviradalla. Järjestelyistä vastaavat Ounasvaaran Hiihtoseura ja Rovaniemen kaupunki.

Jukolan viestillä on ollut suojelija vuodesta 1957 asti.

Ilmoittautuminen on käynnissä, näin saavut Rovaniemelle

Napapiiri-Jukolan ilmoittautuminen avautui maanantaina 2. joulukuuta klo 18.00. Nyt onkin hyvä aika suunnitella, miten aikoo matkustaa Rovaniemelle ensi kesänä.

Joulupukin pääkaupunkina tunnettu Rovaniemi on suosittu kansainvälinen matkailukaupunki, jonne on helppo tulla junalla, lentäen, bussilla tai omalla autolla. Rovaniemelle pääsee reittilennolla Helsingistä ja junalla ympäri Suomen.

VR on jo julkaissut kesän 2020 aikataulut. Liput tulevat myyntiin yleensä 130 vuorokautta ennen matkustusajankohtaa eli Napapiiri-Jukolan osalta helmikuussa.

Napapiiri-Jukolan kilpailualue avataan poikkeuksellisesti jo torstaina 11.6.2020 kello 16, joten jo keskiviikon yöjunalla on nappivalinta saapua paikalle.

Finnair ja Norwegian lentävät Rovaniemelle ympäri vuoden. Finnair on lisännyt perjantaille 12.6. ja lauantaille 13.6. yhden lentovuoron. Paikat näille lisävuoroille sekä normaalivuoroille ovat jo ostettavissa.

Lue  lisää täältä!

Harjoitukset tauolle talven ajaksi

Lumi on peittänyt harjoitusmaastot Napapiirillä ja on tullut aika sulkea harjoitustoiminta tämän vuoden osalta. Pidämme kuitenkin harjoituksen H1 Ounasvaara edelleen myynnissä (Santasport), mutta rastien erottumista ja radan kulkukelpoisuutta etenkään jalkaisin emme pysty takaamaan. Kaikkiin menneen kesän harjoituksiin pääsee vielä tutustumaan lähikuukausien ajan tapahtuman nettisivuilla harjoitteluosiossa.

Kokonaan uudet harjoitukset aukeavat keväällä 2020 heti kun olosuhteet sen sallivat. Tietoa vuoden 2020 harjoitusmahdollisuuksista päivitetään tapahtuman nettisivuille tulevan talven aikana.

Tervetuloa Rovaniemelle harjoittelemaan ja viimeistelemään virettä Napapiiri-Jukolaan touko-kesäkuussa 2020!

Jukola tutuksi maanomistajille

Napapiiri-Jukolan kilpailualueen maanomistajille ja raviradan alueella toimijoille järjestettiin infotilaisuudet, joissa vaihdettiin kuulumisia ja jaettiin tietoa suurviestin järjestelyistä.

Napapiiri-Jukolan ympäristövaliokunnan vetäjä Sannamari Pehkonen kertoi erilaisista selvitystöistä, joita alueella on tehty opiskelijoiden kanssa yhteistyössä.

-On koottu tietoa alueen toimijoista ja pohdittu, miten heidät on otettava huomioon Napapiiri-Jukolan ratasuunnittelussa ja kuinka suunnistusviestin järjestäminen vaikuttaa alueen käyttäjien arkeen, Pehkonen kuvailee.

Kilpailukeskus rakentuu Mäntyvaaran raviradalle ja hevosurheilun lisäksi alueella on monenlaista toimintaa, muun muassa koiraharrastusta, matkailun ohjelmapalveluita, poroaita, moottoriurheilualueita sekä vedenottamoita. Myös yksityisteiden verkosto on laaja.

-Suuria yllätyksiä selvityksissä ei tullut ilmi, Pehkonen kertoo.

Jukolan viestin ratamestari Kimmo Määttä korostaa, että maanomistajat ovat tärkeä yhteistyökumppani. Ilman heidän lupaansa Jukolan viestin kaltainen tapahtuma ei onnistuisi.

-Iso kiitos, että kaikilta maanomistajilta tuli lupa. Se on helpottanut ratasuunnittelua.

Määtän mukaan rastipisteitä maastoon tulee molemmat viestit mukaan lukien noin 150.

Kartantekijä Matti Kivelä laskeskelee kulkeneensa kilpailualueella reilut tuhat tuntia.

-Maasto on kauttaaltaan läpikäyty, hän valottaa kartantekijän vuosia kestävää työtä.

Kivelä kuvailee Napapiiri-Jukolan kilpailumaastoa monipuoliseksi.

-Suunnistajia odottaa hieno maasto aivan kaupungin kyljessä.

Tiedonsiirtokokous toi Jukolan järjestäjät Rovaniemelle

Jukolan viestin tiedonsiirtokokous toi eri puolilta maata liki 200 viestin mennyttä ja tulevaa järjestäjää Rovaniemelle.

Tärkeässä roolissa olivat viime kesän Kangasala-Jukolan tekijät, jotka kertoivat kokemuksistaan ja antoivat arvokkaita vinkkejä tuleville järjestäjille eri alojen pienryhmissä.

Seuraava Jukolan viesti järjestetään Rovaniemellä ensi kesäkuussa. Napapiiri-Jukolan kilpailunjohtaja Martti Anttilan mukaan Kangasala asetti kovat tavoitteet.

-Otamme haasteen tietysti vastaan. Suunnistajan jouluun on nyt 231 päivää aikaa ja Napapiiri-Jukolan järjestelyt ovat aikataulussa.

Anttila muistuttaa, että Jukolan viesti järjestetään Pohjois-Suomessa harvoin. Vuonna 1980 kilpailtiin Rovaniemellä, 1994 Pyhä-Luostolla ja 1988 Iso-Syötteellä.

Napapiiri-Jukolassa on 14 valiokuntaa ja tällä hetkellä rekisterissä on reilut 400 talkoolaista. Tavoite Anttilan mukaan on noin 1500.

-Markkinointi ja yhteistyökumppanien etsiminen on aloitettu ajoissa ja yritykset ovat olleet otettuja, että asiassa on oltu liikkeellä varhain. Talous on äärimmäisen tärkeässä roolissa. Mäntyvaaran ravirata antaa upeat puitteet kilpailukeskukselle.

Ounasvaaran Hiihtoseuran puheenjohtaja Heikki Autto jännittää, mitä superlatiivia rovaniemeläisjärjestäjät saavat käyttää ensi kesänä.

-Tavoitteemme on olla kaikkien aikojen kansainvälisin Jukolan viesti.

Kaukametsäläisten ja Jukolan johtoryhmän puheenjohtaja Juhani Sihvonen painottaa, että talkootyön osuus Jukolan viestin järjestelyistä on 95 prosenttia ja esimerkiksi Ruotsiin verrattuna Suomessa on ainutlaatuinen talkookulttuuri.

-Suomessa talkoisiin sitoutuvat muutkin kuin vain seuran jäsenet. Moni haluaa olla mukana järjestämässä näin ainutlaatuista tapahtumaa. Radat tehdään maailman huippuja ajatellen, mutta myös kuntoilijat pääsevät haastamaan itseään.

Suunnistusliiton tapahtumapäällikön ja Kaukametsälaisten johtoryhmän jäsenen Petteri Palmin mukaan tiedonsiirtokokoukseen osallistuva joukko on kasvanut vuosien myötä. Myös Jukolan viesti on tapahtumana kehittynyt huimasti.

-Jokainen järjestäjä haluaa tehdä kaikkien aikojen parhaan Jukolan. Aina siinä ei onnistuta, mutta kaikki Jukolat ovat olleet hyviä. Seurat ja talkoolaiset ovat mahdollistaneet sen, mitä Jukolan viesti on, Palmi korostaa.

Napapiiri-Jukolan järjestetään Rovaniemellä 13.-14.6.2020. Vuonna 2021 kisataan Mynämäessä, 2022 Porvoossa ja 2023 Kauhavalla.

Napaiiri-Jukola 2020 Rovaniemi, Lappi, Suomi

Kilpailukutsu on julkaistu

Napapiiri-Jukolan kilpailukutsu on julkaistu. Kansainvälinen viestisuunnistuskilpailu, 72. Jukolan viesti ja 43. Venlojen viesti kisataan Rovaniemellä 13.-14.6.2020. Järjestäjänä toimii Ounasvaaran Hiihtoseura ry.

Napapiiri-Jukolan kilpailuohjeet, käsiohjelma ja Näin toimitaan Napapiiri-Jukolassa -ohje julkaistaan sähköisinä versioina, jotka osallistujien on syytä ladata ennakkoon.

Kilpailussa noudatetaan SSL:n lajisääntöjä sekä järjestäjän antamia ohjeita. Osallistujilta ei edellytetä Suomen Suunnistusliiton lisenssiä. Jukolan viestiin osallistumisoikeus on sekä miehillä että naisilla, ml. Venlojen viestissä suunnistaneet.

Kilpailuun saavat osallistua vuonna 2005 tai aiemmin syntyneet.

Ilmoittautuminen alkaa 2.12.2019 Napapiiri-Jukolan internetsivuilla osoitteessa www.jukola.com/2020.

Lue koko kilpailukutsu täältä.

Puolustusvoimien ja Jukolan viestin yhteistyö jatkuu Rovaniemellä

Kuva: Puolustusvoimat

Ounasvaaran Hiihtoseura ja Puolustusvoimat ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen Puolustusvoimien tukitoimista Napapiiri-Jukolassa. Tukitoimien toteutuksesta vastaa Sodankylässä ja Rovaniemellä toimiva Jääkäriprikaati.

Puolustusvoimat vastaa 13.-14.6.2020 Rovaniemellä järjestettävässä Napapiiri-Jukolassa ensisijaisesti tietoliikenneyhteyksien rakentamisesta, materiaalin toimittamisesta ja puolijoukkuetelttojen pystytyksestä sekä purkamisesta.

Maavoimien liikuntapäällikkö kapteeni Heikki Nousiainen kertoo, että rakennusvaiheessa mukana on noin 50 varusmiestä ja henkilökuntaa noin 15. Tapahtuman aikana henkilöstöä on vähemmän.

Nousiaisen mukaan Jukolan viestin tukeminen on aina ollut Puolustusvoimille luontevaa. Näkyvyys, materiaalituki ja tietoliikenneyhteyksien rakentaminen ovat keskeinen osa kunkin vuoden järjestäjän kanssa tehtävää yhteistyötä.

Napapiiri-Jukolan kilpailunjohtaja Martti Anttila iloitsee, että yhteistyö Puolustusvoimien kanssa on ollut rakentavaa ja toiminut hyvin.

­-Ounasvaaran Hiihtoseuralle on tärkeää, että Jääkäriprikaati on mukana Napapiiri-Jukolan järjestelyissä. Talkooväkeä tarvitaan paljon ja Puolustusvoimilla on siinä merkittävä rooli, Anttila summaa.

Nousiaisen mukaan suunnistus mielekkäänä urheilulajina on sellainen sotilaan perustaito, jota on syytä vaalia. Vaikka nykyään teknologia auttaa suunnistuksessa, on edelleen tärkeää osata tulkita karttaa.

Tulevanakin vuonna Jukolaan osallistuu kuntoaan testaamaan ja maanpuolustuskyvystään huolehtimaan tuhansia reserviläisiä sekä yhteensä noin 50 joukkuetta Puolustusvoimista.

­–Puolustusvoimien henkilöitä suunnistaa toki myös muissakin joukkueissa, Nousiainen lisää.

Puolustusvoimilla ja Jukolan viestillä on pitkä historia, joka yltää tapahtuman ensimmäisiin vuosiin asti. Viime vuodet puolustusvoimat on ollut Jukolan viestin pääyhteistyökumppani.

Puitesopimukset yhteistyöstä tehdään Puolustusvoimien ja Jukolan viestin taustayhteisö Kaukametsäläisten kanssa useammaksi vuodeksi kerrallaan.

 

Siivoustalkoot kisamaastossa, muista ilmoittautua ennakkoon

Napapiiri-Jukolan 2020 ympäristövaliokunta järjestää kisamaaston ennakkosiivoustalkoot lauantaina 21. syyskuuta kello 10-14 Mäntyvaaran ja Vennivaaran alueella.

Kilpailumaastosta on tarkoitus siivota romuläjiä sekä muuta roskaa tulevan Jukolan viestin viihtyisyyden ja turvallisuuden takaamiseksi. Siivottavaa löytyy Vennivaarantien sivuteiltä ja levikkeiltä sekä Mäntyvaarantien varresta, joten siivous tapahtuu auto-peräkärry -tiimeinä.

Tiimien jakamisen ja talkoovakuutuksen vuoksi talkoisiin vaaditaan ennakkoilmoittautuminen osoitteeseen posti@pidalappisiistina.fi keskiviikkoon 18. syyskuuta mennessä. Kerro viestissäsi osallistujan nimi/nimet, puhelinnumero sekä onko mahdollisuutta ottaa peräkärryä mukaan.

Ota mukaan hanskat, sään mukainen vaatetus, reipasta mieltä sekä peräkärry, jos mahdollista. Tarjolla jätesäkkejä sekä talkookahvit!

Kokoontumispaikka on Vennivaarantien mastolla.