Jo yli 15 000 suunnistajaa tulossa Napapiiri-Jukolaan

Ensi kesänä Rovaniemellä kilpailtavaan suunnistuksen suurviestiin Napapiiri-Jukolaan on ilmoittautunut jo yli 15 000 suunnistajaa. Ensimmäinen ilmoittautumisporras sulkeutui tammikuun lopussa ja tällä hetkellä Venla-joukkueita on ilmoittautunut 1221 ja Jukola-joukkueita 1511. Yhteensä joukkueita on 2732, mikä tarkoittaa 15 461 suunnistajaa.

Joukkueita Napapiiri-Jukolaan on ilmoittautunut 20 maasta. Ulkomaisia joukkueita on tulossa eniten Ruotsista (255 joukkuetta), Norjasta (75) ja Sveitsistä (51). Kotimaisia joukkueita on nyt 2202.

Kilpailunjohtaja Martti Anttilan mukaan tavoitteeksi asetettu 17 500 suunnistajaa on erittäin realistinen.

-Työn alla on vielä kuljetusjärjestelyjen, lähinnä suoran junayhteyden pääkaupunkiseudulta, saaminen kuntoon. Jos se onnistuu, voimme päästä jopa 20 000 suunnistajaan.

Anttilan mukaan Napapiiri-Jukolan ilmoittautuneiden määrässä vertailukohtajana on käytetty vuoden 2017 Joensuu-Jukolan lukuja.

-Olemme selvästi edellä niitä. Tästä on hyvä jatkaa kohti järjestelyjen loppusuoraa, Anttila iloitsee.

Ilmoittautuminen Napapiiri-Jukolaan jatkuu 27. toukokuuta asti. Toinen ilmoittautumisporras on auki 6. toukokuuta saakka.

Napapiiri-Jukola suunnistetaan Rovaniemellä Mäntyvaaran raviradalla 13.-14. kesäkuuta. Kilpailukeskus avautuu poikkeuksellisesti jo torstaina 11. kesäkuuta kello 16.

Napapiiri-Jukolaan ilmoittautuneiden joukkueiden määriä voi seurata täällä.

Kuva: Tältä näytti Venlojen viestin lähtö Kangasala-Jukolassa vuonna 2019. Kuvaaja Marjo Lalli.

Ilmoittaudu tästä!

Seitsemän veljeksen ensijulkaisusta 150 vuotta

Suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksen Seitsemän veljeksen ensimmäisen vihkon julkaisemisesta on 2.2.2020 kulunut 150 vuotta. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi Aleksis Kiven kirjoittaman Seitsemän veljestä neljänä vihkona keväällä 1870.

Jukolan viestin nimi ja moni muu viestiin liittyvä asia periytyy Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä. Sen kansallinen leima innosti viestin perustajia, Kaukametsäläisiä.

Ajatus seitsemän hengen joukkueissa juostavasta Jukolan viestistä syntyi syksyllä 1946 pääkaupunkiseudun suunnistajien piirissä. Yhtenä esikuvana oli vuonna 1945 Ruotsissa aloitettu Tiomila ja halu omalle kotimaiselle suunnistuksen suurviestille oli kova.

Ensimmäinen Jukolan viesti juostiin Helsingissä 12. kesäkuuta 1949. Mukana oli 41 joukkuetta. Siitä asti Kaukametsäläiset on huolehtinut Jukolan viestin järjestämisestä Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen hengessä.

Sarjakuvapiirtäjä Kristian Huitulan tekemä juhlavuoden tunnus julkistettiin Nurmijärvellä 10.10.2019 järjestetyssä Aleksis Kiven päivän juhlassa. Tunnukseen on kuvattu Jukolan veljesten kasvot.

Lähteet: Voimalla seitsemän miehen. Jukolan viestin historia sekä Nurmijärven kunta

Ensimmäinen ilmoittautumisporras sulkeutuu pian

Napapiiri-Jukolan ensimmäinen ilmoittautumisporras sulkeutuu 3o. tammikuuta. Sen jälkeen hinnat kohoavat hitusen, mutta mukaan ehtii ilmoittautua 27. toukokuuta asti.

Pääsihteeri Sami Leinosen mukaan joukkueita on ilmoittautunut mukaan ilahduttavan vilkkaasti. Tavoitteena on koota Rovaniemelle 18 000 suunnistajaa viikkoa ennen juhannusta.

Haluatko olla yksi heistä? Se käy helpoiten näillä Sami Leinosen ohjeilla:

– Innostu, kokoa joukkue esimerkiksi ystävistä, työkavereista tai sukulaisista, tutustu Jukolan viestin nettisivuihin, rekisteröidy ilmoittautumisjärjestelmään ja klikkaa itsesi mukaan. Kannattaa tosin pitää varansa, sillä suunnistukseen on helppo jäädä koukkuun.

Jukolassa et tarvitse kilpailulisenssiä. Sinun tai kavereidesi ei myöskään tarvitse kuulua suunnistusseuraan. Osallistujille ei ole yläikärajaa, riittää, että kaikki joukkueen jäsenet täyttävät tänä vuonna vähintään 15 vuotta.

Lumien sulettua ehtii vielä opetella maastossa suunnistustaitoja, kun Rovaniemen seudulla järjestettävät Ounasrastit pyörähtävät käyntiin toukokuun alussa. Myös Napapiiri-Jukolan harjoitusmaastot avautuvat jälleen keväällä.

Harvinaista herkkua Lapissa 

Jukolan viesti on paljon enemmän kuin vain maailman suurin ja arvostetuin viestisuunnistustapahtuma. Monelle se on kesän kohokohta, josta nautitaan koko perheen ja ystävien voimin.

Rovaniemellä 13.–14.6.2020 järjestettävä tapahtuma on harvinaisuus Lapissa ja ylipäänsä Pohjois-Suomessa. Edellisen kerran Jukolan viesti on järjestetty näin pohjoisessa vuonna 1994, tuolloin Pyhä-Luostolla.

Jukolan viestin tunnelma on yhdistelmä festivaalia ja yhteisöllisyyttä. Tapahtuman hienous on, että maailman huiput suunnistavat samat radat kuntoilijoiden kanssa.

Jukola-viikonloppu alkaa lauantaina päivällä kello 14 starttaavalla Venlojen viestillä. Venla-joukkueissa on neljä suunnistajaa. Venlojen viestin on vain naisille.

Jukolan viestin lähtö on lauantaina kello 23, kun kesäilta alkaa kääntyä Lapin valoisaksi kesäyöksi. Jukola-joukkueissa on seitsemän suunnistajaa ja siihen saavat osallistua miehet ja naiset.

Ilmoittaudu mukaan

Tarjolla vielä tuhat talkootehtävää

Jo yli 500 vapaaehtoista on ilmoittautunut työtehtäviin ensi kesän Napapiiri-Jukolaan Rovaniemelle. Talkoolaisia tarvitaan kaikkiaan noin 1 500, eli noin tuhat paikkaa on vielä auki. Tarjolla on työtehtäviä laidasta laitaan, ja tässä vaiheessa tehtävissä on vielä valinnanvaraa, sanoo tapahtuman talkoopäällikkö Heikki Karjalainen.

Päällikkötason tehtävistä vielä kaksi on täyttämättä. Haussa on lääkintäpäällikkö, joka Karjalaisen mukaan varmasti löydetään alan ammattilaisista. Lisäksi suunnistuskilpailun ytimessä on auki emit-teltan vastuuhenkilön paikka. Se on suunnistuskilpailun erikoistehtävä, ja Karjalainen uskoo, että tehtävään tarttuu joku, jolla on Jukolan viestistä kokemusta ennestäänkin.

Pääosa avoinna olevista talkootehtävistä on sellaisia, joissa tarvitaan lähinnä innokasta mieltä ja halua sitoutua tehtävään.

“On esimerkiksi sellaisia perinteisiä tapahtumaan liittyviä tehtäviä kuten liikenteenohjausta ja tapahtumanaikaista siivousta ja huoltoa”, Karjalainen sanoo.

Ammattilaisia kaivataan esimerkiksi rakentamiseen ja keittiöön

Koska Jukolan kilpailukeskus on kuin pieni metsäkaupunki, tekijöiksi tarvitaan paljon eri alojen ammattilaisia. Tammikuun alussa talkoopaikkoja on avoinna muun muassa ict-valiokunnassa, jonka tehtäviin kuuluu esimerkiksi verkkoyhteyksien rakentaminen maastoon ja Mäntyvaaran raviradalle rakennettavaan kilpailukeskukseen. Rakentamistöissä tarvitaan esimerkiksi sähkö- ja lvi-alan osaajia. Ammattilaisia kaivataan myös ruokahuoltoon.

“Monelle on ollut aika eksoottinen kokemus tulla oman alan töihin näin suureen tapahtumaan. Jukola koetaan myös hyväksi verkostoitumispaikaksi. Siellä voi tutustua muun muassa tuleviin bisneskumppaneihin”, Karjalainen sanoo.

Maastossa ja suunnistusalan tehtävissä tarjolla on tällä hetkellä ainakin rastivalvojan ja -varoittajan paikkoja.

“Maastossa on Ylen lähetys, ja rastivaroittajat ovat lähellä tiettyjä rasteja ja ilmoittavat lähetyksen tekijöille radiopuhelimella, kun suunnistajat alkavat lähestyä rastia”, Karjalainen kertoo.

Suurin osa tehtävistä kisaviikonloppuna

Suurin osa talkootehtävistä on kilpailuviikonloppuna eli perjantai-iltapäivästä sunnuntai-iltapäivään.

“Rakentaminen alkaa jo pari viikkoa aiemmin. Samoin tietysti erilaisiin etukäteen tehtäviin talkootehtäviin voi vielä ilmoittautua”, Karjalainen sanoo.

Kilpailuviikonloppuna ei tarvitse olla valmis palvelemaan suunnistajia kellon ympäri. Karjalaisen mukaan työtehtävistä pyritään saamaan sellaisia, että vapaaehtoistyössä viihtyy. Työvuorojen kesto vaihtelee aloittain, ja viikonloppuna voi tehdä useammankin vuoron. Talkoolaiseksi ilmoittautuessa voi kertoa, milloin olisi käytettävissä.

Talkoolaisille järjestetään huhtikuussa koulutus ja lisäksi ennen kilpailua on kenraaliharjoitus.

Ilmoittaudu mukaan tästä!

Suunnistuksen supervuosi Lapissa

Alkanutta vuotta voidaan hyvällä syyllä kutsua suunnistuksen todelliseksi supervuodeksi Lapissa, kun pohjoisessa kisataan useammassa suurtapahtumassa.

Huippukesän aloittaa Napapiiri-Jukola, jonka ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä. Napapiiri-Jukolaan odotetaan noin 18 000 kilpailijaa ja yhteensä 45 000-50 000 kävijää. Napapiiri-Jukola kisataan Rovaniemellä 13.-14. kesäkuuta.

Jukolan jälkeen Lapissa pääsee suunnistamaan suurtapahtumassa Posiolla, kun Fin5-rastiviikon kaksi ensimmäistä osakilpailua kisataan Kirintövaaran maastoissa 5.-6. heinäkuuta. Loput kolme Fin5-rastiviikon osakilpailua käydään Kuusamossa Koillismaan puolella. Fin5-rastiviikko kerää vuosittain noin 1500-2000 kilpailijaa.

Lappilaisen suunnistuskesän kolmas massatapahtuma on Suomen Tunturisuunnistus, joka kisataan Ylläksellä 1.-2. elokuuta. Ylläksen Rastin järjestämä kaksipäiväinen tapahtuma kokoaa noin tuhatkunta suunnistajaa Peurakaltion kisakeskukseen.

Kuva: Marjo Lalli

 

Joulupukki Napapiiri-Jukolan suojelijaksi

Joulupukki on vastannut myöntävästi kutsuun ryhtyä ensi kesäkuussa juostavan suunnistuksen suurviestin Napapiiri-Jukolan suojelijaksi.

-Rovaniemi on kansainvälinen matkailukaupunki. Joulupukki on kotimaassa ja ulkomailla tunnettu hahmo, joka sopii hyvin suunnistajan joulun, Jukolan viestin suojelijaksi, Napapiiri-Jukolan kilpailunjohtaja Martti Anttila kuvailee.

Napapiiri-Jukolaan on aikaa tasan puoli vuotta. Ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä.

­-Tavoitteenamme on järjestää kaikkien aikojen kansainvälisin Jukolan viesti. Tavoittelemme noin 18 000 suunnistajaa ja yhteensä noin 45­-50 000 kävijää. Toivottavasti kisaviikonloppuna on hyvä sää, sillä se vaikuttaa paikallisten kävijöiden määrään, Anttila summaa.

Jukolan viesti järjestetään talkoovoimin. Anttilan mukaan Napapiiri-Jukolassa talkoolaisia tarvitaan noin 1500. Koska Lähtö- ja maalirakenteet ovat lähes valmiit ja osa toiminnoista voidaan ulkoistaa, sillä on vaikutusta talkoolaisten määrään.

-Järjestelyt ovat edenneet hyvin ja olemme aikataulussa. Valiokunnat ovat tehneet erinomaista työtä. Nyt on loppurutistuksen aika, Anttila kertoo.

Napapiiri-Jukola suunnistetaan 13.-14.6.2020 Rovaniemellä. Kilpailukeskus on Mäntyvaaran raviradalla. Järjestelyistä vastaavat Ounasvaaran Hiihtoseura ja Rovaniemen kaupunki.

Jukolan viestillä on ollut suojelija vuodesta 1957 asti.

Ilmoittautuminen on käynnissä, näin saavut Rovaniemelle

Napapiiri-Jukolan ilmoittautuminen avautui maanantaina 2. joulukuuta klo 18.00. Nyt onkin hyvä aika suunnitella, miten aikoo matkustaa Rovaniemelle ensi kesänä.

Joulupukin pääkaupunkina tunnettu Rovaniemi on suosittu kansainvälinen matkailukaupunki, jonne on helppo tulla junalla, lentäen, bussilla tai omalla autolla. Rovaniemelle pääsee reittilennolla Helsingistä ja junalla ympäri Suomen.

VR on jo julkaissut kesän 2020 aikataulut. Liput tulevat myyntiin yleensä 130 vuorokautta ennen matkustusajankohtaa eli Napapiiri-Jukolan osalta helmikuussa.

Napapiiri-Jukolan kilpailualue avataan poikkeuksellisesti jo torstaina 11.6.2020 kello 16, joten jo keskiviikon yöjunalla on nappivalinta saapua paikalle.

Finnair ja Norwegian lentävät Rovaniemelle ympäri vuoden. Finnair on lisännyt perjantaille 12.6. ja lauantaille 13.6. yhden lentovuoron. Paikat näille lisävuoroille sekä normaalivuoroille ovat jo ostettavissa.

Lue  lisää täältä!

Harjoitukset tauolle talven ajaksi

Lumi on peittänyt harjoitusmaastot Napapiirillä ja on tullut aika sulkea harjoitustoiminta tämän vuoden osalta. Pidämme kuitenkin harjoituksen H1 Ounasvaara edelleen myynnissä (Santasport), mutta rastien erottumista ja radan kulkukelpoisuutta etenkään jalkaisin emme pysty takaamaan. Kaikkiin menneen kesän harjoituksiin pääsee vielä tutustumaan lähikuukausien ajan tapahtuman nettisivuilla harjoitteluosiossa.

Kokonaan uudet harjoitukset aukeavat keväällä 2020 heti kun olosuhteet sen sallivat. Tietoa vuoden 2020 harjoitusmahdollisuuksista päivitetään tapahtuman nettisivuille tulevan talven aikana.

Tervetuloa Rovaniemelle harjoittelemaan ja viimeistelemään virettä Napapiiri-Jukolaan touko-kesäkuussa 2020!

Jukola tutuksi maanomistajille

Napapiiri-Jukolan kilpailualueen maanomistajille ja raviradan alueella toimijoille järjestettiin infotilaisuudet, joissa vaihdettiin kuulumisia ja jaettiin tietoa suurviestin järjestelyistä.

Napapiiri-Jukolan ympäristövaliokunnan vetäjä Sannamari Pehkonen kertoi erilaisista selvitystöistä, joita alueella on tehty opiskelijoiden kanssa yhteistyössä.

-On koottu tietoa alueen toimijoista ja pohdittu, miten heidät on otettava huomioon Napapiiri-Jukolan ratasuunnittelussa ja kuinka suunnistusviestin järjestäminen vaikuttaa alueen käyttäjien arkeen, Pehkonen kuvailee.

Kilpailukeskus rakentuu Mäntyvaaran raviradalle ja hevosurheilun lisäksi alueella on monenlaista toimintaa, muun muassa koiraharrastusta, matkailun ohjelmapalveluita, poroaita, moottoriurheilualueita sekä vedenottamoita. Myös yksityisteiden verkosto on laaja.

-Suuria yllätyksiä selvityksissä ei tullut ilmi, Pehkonen kertoo.

Jukolan viestin ratamestari Kimmo Määttä korostaa, että maanomistajat ovat tärkeä yhteistyökumppani. Ilman heidän lupaansa Jukolan viestin kaltainen tapahtuma ei onnistuisi.

-Iso kiitos, että kaikilta maanomistajilta tuli lupa. Se on helpottanut ratasuunnittelua.

Määtän mukaan rastipisteitä maastoon tulee molemmat viestit mukaan lukien noin 150.

Kartantekijä Matti Kivelä laskeskelee kulkeneensa kilpailualueella reilut tuhat tuntia.

-Maasto on kauttaaltaan läpikäyty, hän valottaa kartantekijän vuosia kestävää työtä.

Kivelä kuvailee Napapiiri-Jukolan kilpailumaastoa monipuoliseksi.

-Suunnistajia odottaa hieno maasto aivan kaupungin kyljessä.

Tiedonsiirtokokous toi Jukolan järjestäjät Rovaniemelle

Jukolan viestin tiedonsiirtokokous toi eri puolilta maata liki 200 viestin mennyttä ja tulevaa järjestäjää Rovaniemelle.

Tärkeässä roolissa olivat viime kesän Kangasala-Jukolan tekijät, jotka kertoivat kokemuksistaan ja antoivat arvokkaita vinkkejä tuleville järjestäjille eri alojen pienryhmissä.

Seuraava Jukolan viesti järjestetään Rovaniemellä ensi kesäkuussa. Napapiiri-Jukolan kilpailunjohtaja Martti Anttilan mukaan Kangasala asetti kovat tavoitteet.

-Otamme haasteen tietysti vastaan. Suunnistajan jouluun on nyt 231 päivää aikaa ja Napapiiri-Jukolan järjestelyt ovat aikataulussa.

Anttila muistuttaa, että Jukolan viesti järjestetään Pohjois-Suomessa harvoin. Vuonna 1980 kilpailtiin Rovaniemellä, 1994 Pyhä-Luostolla ja 1988 Iso-Syötteellä.

Napapiiri-Jukolassa on 14 valiokuntaa ja tällä hetkellä rekisterissä on reilut 400 talkoolaista. Tavoite Anttilan mukaan on noin 1500.

-Markkinointi ja yhteistyökumppanien etsiminen on aloitettu ajoissa ja yritykset ovat olleet otettuja, että asiassa on oltu liikkeellä varhain. Talous on äärimmäisen tärkeässä roolissa. Mäntyvaaran ravirata antaa upeat puitteet kilpailukeskukselle.

Ounasvaaran Hiihtoseuran puheenjohtaja Heikki Autto jännittää, mitä superlatiivia rovaniemeläisjärjestäjät saavat käyttää ensi kesänä.

-Tavoitteemme on olla kaikkien aikojen kansainvälisin Jukolan viesti.

Kaukametsäläisten ja Jukolan johtoryhmän puheenjohtaja Juhani Sihvonen painottaa, että talkootyön osuus Jukolan viestin järjestelyistä on 95 prosenttia ja esimerkiksi Ruotsiin verrattuna Suomessa on ainutlaatuinen talkookulttuuri.

-Suomessa talkoisiin sitoutuvat muutkin kuin vain seuran jäsenet. Moni haluaa olla mukana järjestämässä näin ainutlaatuista tapahtumaa. Radat tehdään maailman huippuja ajatellen, mutta myös kuntoilijat pääsevät haastamaan itseään.

Suunnistusliiton tapahtumapäällikön ja Kaukametsälaisten johtoryhmän jäsenen Petteri Palmin mukaan tiedonsiirtokokoukseen osallistuva joukko on kasvanut vuosien myötä. Myös Jukolan viesti on tapahtumana kehittynyt huimasti.

-Jokainen järjestäjä haluaa tehdä kaikkien aikojen parhaan Jukolan. Aina siinä ei onnistuta, mutta kaikki Jukolat ovat olleet hyviä. Seurat ja talkoolaiset ovat mahdollistaneet sen, mitä Jukolan viesti on, Palmi korostaa.

Napapiiri-Jukolan järjestetään Rovaniemellä 13.-14.6.2020. Vuonna 2021 kisataan Mynämäessä, 2022 Porvoossa ja 2023 Kauhavalla.