Harjoitukset tauolle talven ajaksi

Lumi on peittänyt harjoitusmaastot Napapiirillä ja on tullut aika sulkea harjoitustoiminta tämän vuoden osalta. Pidämme kuitenkin harjoituksen H1 Ounasvaara edelleen myynnissä (Santasport), mutta rastien erottumista ja radan kulkukelpoisuutta etenkään jalkaisin emme pysty takaamaan. Kaikkiin menneen kesän harjoituksiin pääsee vielä tutustumaan lähikuukausien ajan tapahtuman nettisivuilla harjoitteluosiossa.

Kokonaan uudet harjoitukset aukeavat keväällä 2020 heti kun olosuhteet sen sallivat. Tietoa vuoden 2020 harjoitusmahdollisuuksista päivitetään tapahtuman nettisivuille tulevan talven aikana.

Tervetuloa Rovaniemelle harjoittelemaan ja viimeistelemään virettä Napapiiri-Jukolaan touko-kesäkuussa 2020!

Jukola tutuksi maanomistajille

Napapiiri-Jukolan kilpailualueen maanomistajille ja raviradan alueella toimijoille järjestettiin infotilaisuudet, joissa vaihdettiin kuulumisia ja jaettiin tietoa suurviestin järjestelyistä.

Napapiiri-Jukolan ympäristövaliokunnan vetäjä Sannamari Pehkonen kertoi erilaisista selvitystöistä, joita alueella on tehty opiskelijoiden kanssa yhteistyössä.

-On koottu tietoa alueen toimijoista ja pohdittu, miten heidät on otettava huomioon Napapiiri-Jukolan ratasuunnittelussa ja kuinka suunnistusviestin järjestäminen vaikuttaa alueen käyttäjien arkeen, Pehkonen kuvailee.

Kilpailukeskus rakentuu Mäntyvaaran raviradalle ja hevosurheilun lisäksi alueella on monenlaista toimintaa, muun muassa koiraharrastusta, matkailun ohjelmapalveluita, poroaita, moottoriurheilualueita sekä vedenottamoita. Myös yksityisteiden verkosto on laaja.

-Suuria yllätyksiä selvityksissä ei tullut ilmi, Pehkonen kertoo.

Jukolan viestin ratamestari Kimmo Määttä korostaa, että maanomistajat ovat tärkeä yhteistyökumppani. Ilman heidän lupaansa Jukolan viestin kaltainen tapahtuma ei onnistuisi.

-Iso kiitos, että kaikilta maanomistajilta tuli lupa. Se on helpottanut ratasuunnittelua.

Määtän mukaan rastipisteitä maastoon tulee molemmat viestit mukaan lukien noin 150.

Kartantekijä Matti Kivelä laskeskelee kulkeneensa kilpailualueella reilut tuhat tuntia.

-Maasto on kauttaaltaan läpikäyty, hän valottaa kartantekijän vuosia kestävää työtä.

Kivelä kuvailee Napapiiri-Jukolan kilpailumaastoa monipuoliseksi.

-Suunnistajia odottaa hieno maasto aivan kaupungin kyljessä.

Tiedonsiirtokokous toi Jukolan järjestäjät Rovaniemelle

Jukolan viestin tiedonsiirtokokous toi eri puolilta maata liki 200 viestin mennyttä ja tulevaa järjestäjää Rovaniemelle.

Tärkeässä roolissa olivat viime kesän Kangasala-Jukolan tekijät, jotka kertoivat kokemuksistaan ja antoivat arvokkaita vinkkejä tuleville järjestäjille eri alojen pienryhmissä.

Seuraava Jukolan viesti järjestetään Rovaniemellä ensi kesäkuussa. Napapiiri-Jukolan kilpailunjohtaja Martti Anttilan mukaan Kangasala asetti kovat tavoitteet.

-Otamme haasteen tietysti vastaan. Suunnistajan jouluun on nyt 231 päivää aikaa ja Napapiiri-Jukolan järjestelyt ovat aikataulussa.

Anttila muistuttaa, että Jukolan viesti järjestetään Pohjois-Suomessa harvoin. Vuonna 1980 kilpailtiin Rovaniemellä, 1994 Pyhä-Luostolla ja 1988 Iso-Syötteellä.

Napapiiri-Jukolassa on 14 valiokuntaa ja tällä hetkellä rekisterissä on reilut 400 talkoolaista. Tavoite Anttilan mukaan on noin 1500.

-Markkinointi ja yhteistyökumppanien etsiminen on aloitettu ajoissa ja yritykset ovat olleet otettuja, että asiassa on oltu liikkeellä varhain. Talous on äärimmäisen tärkeässä roolissa. Mäntyvaaran ravirata antaa upeat puitteet kilpailukeskukselle.

Ounasvaaran Hiihtoseuran puheenjohtaja Heikki Autto jännittää, mitä superlatiivia rovaniemeläisjärjestäjät saavat käyttää ensi kesänä.

-Tavoitteemme on olla kaikkien aikojen kansainvälisin Jukolan viesti.

Kaukametsäläisten ja Jukolan johtoryhmän puheenjohtaja Juhani Sihvonen painottaa, että talkootyön osuus Jukolan viestin järjestelyistä on 95 prosenttia ja esimerkiksi Ruotsiin verrattuna Suomessa on ainutlaatuinen talkookulttuuri.

-Suomessa talkoisiin sitoutuvat muutkin kuin vain seuran jäsenet. Moni haluaa olla mukana järjestämässä näin ainutlaatuista tapahtumaa. Radat tehdään maailman huippuja ajatellen, mutta myös kuntoilijat pääsevät haastamaan itseään.

Suunnistusliiton tapahtumapäällikön ja Kaukametsälaisten johtoryhmän jäsenen Petteri Palmin mukaan tiedonsiirtokokoukseen osallistuva joukko on kasvanut vuosien myötä. Myös Jukolan viesti on tapahtumana kehittynyt huimasti.

-Jokainen järjestäjä haluaa tehdä kaikkien aikojen parhaan Jukolan. Aina siinä ei onnistuta, mutta kaikki Jukolat ovat olleet hyviä. Seurat ja talkoolaiset ovat mahdollistaneet sen, mitä Jukolan viesti on, Palmi korostaa.

Napapiiri-Jukolan järjestetään Rovaniemellä 13.-14.6.2020. Vuonna 2021 kisataan Mynämäessä, 2022 Porvoossa ja 2023 Kauhavalla.

Napaiiri-Jukola 2020 Rovaniemi, Lappi, Suomi

Kilpailukutsu on julkaistu

Napapiiri-Jukolan kilpailukutsu on julkaistu. Kansainvälinen viestisuunnistuskilpailu, 72. Jukolan viesti ja 43. Venlojen viesti kisataan Rovaniemellä 13.-14.6.2020. Järjestäjänä toimii Ounasvaaran Hiihtoseura ry.

Napapiiri-Jukolan kilpailuohjeet, käsiohjelma ja Näin toimitaan Napapiiri-Jukolassa -ohje julkaistaan sähköisinä versioina, jotka osallistujien on syytä ladata ennakkoon.

Kilpailussa noudatetaan SSL:n lajisääntöjä sekä järjestäjän antamia ohjeita. Osallistujilta ei edellytetä Suomen Suunnistusliiton lisenssiä. Jukolan viestiin osallistumisoikeus on sekä miehillä että naisilla, ml. Venlojen viestissä suunnistaneet.

Kilpailuun saavat osallistua vuonna 2005 tai aiemmin syntyneet.

Ilmoittautuminen alkaa 2.12.2019 Napapiiri-Jukolan internetsivuilla osoitteessa www.jukola.com/2020.

Lue koko kilpailukutsu täältä.

Puolustusvoimien ja Jukolan viestin yhteistyö jatkuu Rovaniemellä

Kuva: Puolustusvoimat

Ounasvaaran Hiihtoseura ja Puolustusvoimat ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen Puolustusvoimien tukitoimista Napapiiri-Jukolassa. Tukitoimien toteutuksesta vastaa Sodankylässä ja Rovaniemellä toimiva Jääkäriprikaati.

Puolustusvoimat vastaa 13.-14.6.2020 Rovaniemellä järjestettävässä Napapiiri-Jukolassa ensisijaisesti tietoliikenneyhteyksien rakentamisesta, materiaalin toimittamisesta ja puolijoukkuetelttojen pystytyksestä sekä purkamisesta.

Maavoimien liikuntapäällikkö kapteeni Heikki Nousiainen kertoo, että rakennusvaiheessa mukana on noin 50 varusmiestä ja henkilökuntaa noin 15. Tapahtuman aikana henkilöstöä on vähemmän.

Nousiaisen mukaan Jukolan viestin tukeminen on aina ollut Puolustusvoimille luontevaa. Näkyvyys, materiaalituki ja tietoliikenneyhteyksien rakentaminen ovat keskeinen osa kunkin vuoden järjestäjän kanssa tehtävää yhteistyötä.

Napapiiri-Jukolan kilpailunjohtaja Martti Anttila iloitsee, että yhteistyö Puolustusvoimien kanssa on ollut rakentavaa ja toiminut hyvin.

­-Ounasvaaran Hiihtoseuralle on tärkeää, että Jääkäriprikaati on mukana Napapiiri-Jukolan järjestelyissä. Talkooväkeä tarvitaan paljon ja Puolustusvoimilla on siinä merkittävä rooli, Anttila summaa.

Nousiaisen mukaan suunnistus mielekkäänä urheilulajina on sellainen sotilaan perustaito, jota on syytä vaalia. Vaikka nykyään teknologia auttaa suunnistuksessa, on edelleen tärkeää osata tulkita karttaa.

Tulevanakin vuonna Jukolaan osallistuu kuntoaan testaamaan ja maanpuolustuskyvystään huolehtimaan tuhansia reserviläisiä sekä yhteensä noin 50 joukkuetta Puolustusvoimista.

­–Puolustusvoimien henkilöitä suunnistaa toki myös muissakin joukkueissa, Nousiainen lisää.

Puolustusvoimilla ja Jukolan viestillä on pitkä historia, joka yltää tapahtuman ensimmäisiin vuosiin asti. Viime vuodet puolustusvoimat on ollut Jukolan viestin pääyhteistyökumppani.

Puitesopimukset yhteistyöstä tehdään Puolustusvoimien ja Jukolan viestin taustayhteisö Kaukametsäläisten kanssa useammaksi vuodeksi kerrallaan.

 

Siivoustalkoot kisamaastossa, muista ilmoittautua ennakkoon

Napapiiri-Jukolan 2020 ympäristövaliokunta järjestää kisamaaston ennakkosiivoustalkoot lauantaina 21. syyskuuta kello 10-14 Mäntyvaaran ja Vennivaaran alueella.

Kilpailumaastosta on tarkoitus siivota romuläjiä sekä muuta roskaa tulevan Jukolan viestin viihtyisyyden ja turvallisuuden takaamiseksi. Siivottavaa löytyy Vennivaarantien sivuteiltä ja levikkeiltä sekä Mäntyvaarantien varresta, joten siivous tapahtuu auto-peräkärry -tiimeinä.

Tiimien jakamisen ja talkoovakuutuksen vuoksi talkoisiin vaaditaan ennakkoilmoittautuminen osoitteeseen posti@pidalappisiistina.fi keskiviikkoon 18. syyskuuta mennessä. Kerro viestissäsi osallistujan nimi/nimet, puhelinnumero sekä onko mahdollisuutta ottaa peräkärryä mukaan.

Ota mukaan hanskat, sään mukainen vaatetus, reipasta mieltä sekä peräkärry, jos mahdollista. Tarjolla jätesäkkejä sekä talkookahvit!

Kokoontumispaikka on Vennivaarantien mastolla.

Jukola kouluttaa järjestyksenvalvojia, tule kurssille

Oletko kiinnostunut järjestyksenvalvojan tehtävästä, mutta sinulta puuttuu siihen tarvittava kortti?

Napapiiri-Jukola järjestää Rovaniemellä järjestyksenvalvojan koulutuksen, joka alkaa perjantaina 20. syyskuuta. Kurssi on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille. Napapiiri-Jukola maksaa osanottomaksun sillä edellytyksellä, että kurssilainen sitoutuu suorittamaan vähintään 1-2 työvuoroa Napapiiri-Jukolan kilpailun aikana.

Kurssin käynyt saa järjestyksenvalvojan kortin, joka oikeuttaa toimimaan järjestyksenvalvojana yleisötapahtumissa.

Koulutus järjestetään Ounasvaaralla Punaisella Tuvalla seuraavasti:

Pe 20.9.2019 klo 17.00-20.00
La 21.9.2019 klo 9.00-17.00
Su 22.9.2019 klo 9.00-17.00
Pe 4.10.2019 klo 17.00-20.00
La 5.10.2019 klo 9.00-17.00
Su 6.10.2019 klo 9.00-17.00
Lisätietoja saa liikenne- ja turvallisuusvaliokunnan puheenjohtajata Kari Tiermakselta. Hänelle voi myös ilmoittautua puhelimitse 040 510 0391 tai sähköpostilla  kari.tiermas@gmail.com.

“Valosta huolimatta haasteita suunnistajille riittää”

Napapiriiri-Jukolan yhden ennakkosuosikin eli Tampereen Pyrinnön suunnistajia leireilee parhaillaan Rovaniemellä.

Naisten edustusjoukkue Punahilkoista harjoitusmaastoihin tutustuvat Lotta Karhola ja Anja Arbter. Punakoneesta eli miesten edustusjoukkueesta mukana ovat Severi Kymäläinen, Antti Saikko ja Matthias Reiner.

-Nyt oli oikeastaan viimeinen mahdollisuus tulla leirille tänä vuonna. Syksyn kilpailut jatkuvat lokakuulle asti. Silloin iltaisin pimeä tulee jo sen verran aikaisin, ettei päivässä ehtisi tehdä kahta suunnistusharjoitusta, Kymäläinen kertoo.

Osa pyrintöläisistä on käynyt kesän mittaan jo aikaisemmin tutustumassa Napapiiri-Jukolan maastoihin omien Lapin-reissujen yhteydessä.

Lotta Karholan mukaan tutustuminen maastoihin on nyt erityisen tärkeää, Rovaniemen maastot ovat niin erilaisia kuin Etelä-Suomessa.

-Vasta paikan päällä selviää, mitä esimerkiksi kartan vihreä tarkoittaa juuri näissä maastoissa. Vaikka itsekin käyn Lapissa vuosittain, en ole aiemmin tajunnut pysähtyä Rovaniemellä suunnistamassa, Karhola kuvailee.

Karhola odottaa innolla, minkälaisiin maastoihin kisaradat lopulta vievät.

–Meneekö suossa tarpomiseksi vai mitä kaikkea on tarjolla.

Leiriviikon ohjelmassa on pari porukassa tehtävää kovavauhtista suunnistusharjoitusta. Sen lisäksi käydään karttoja läpi ja tutkitaan maaston erityspiirteitä hitaammalla vauhdilla.

Kymäläisen mukaan rovaniemeläismaastot ovat erilaisia, mihin hän on aiemmin tottunut.

-Kompassi on tärkeä työkalu, sillä pitkillä rastiväleillä kartalla ei ole koko ajan luettavaa. Pitää osata sietää epävarmuutta, Kymäläinen kuvailee.

Itävaltalaisen Anja Arbterin mielikuva tulevista kilpailumaastoista on, että haasteita riittää. Koko ajan pitää tietää, missä menee.

Samoilla linjoilla on Matthias Reiner.

–Itävallassa ei ole lainkaan samanlaisia maastoja kuin täällä. Arktinen ympäristö on uutta.

Lotta Karhola on kuullut useammalta suunnalta, että harrastusjoukkueista moni lähtee Rovaniemelle juuri siksi, koska se on Etelä-Suomesta katsottuna niin kaukana.

-On mielenkiintoista kokea Jukolan yö ilman lamppua, Kymäläinen sanoo.

-Valosta huolimatta haastetta suunnistajille varmasti riittää, Karhola lisää.

Tampereen Pyrinnön joukkueen lisäksi myös muita eteläsuomalaisia suunnistajia on viime päivinä ollut harjoittelemassa Rovaniemellä.

-Kun kävin kaupassa, heti törmäsin helsinkiläiseen suunnistajaan, Karhola hymyilee.

Pyrintöläiset arvelevat, että heidän lisäkseen moni muukin joukkue tulee Rovaniemelle jo hyvissä ajoin ennen Napapiiri-Jukolaa tekemään viimeiset harjoitukset ennen h-hetkeä.

-Me tulemme varmaankin pari viikkoa aikaisemmin.

Sekä Pyrinnön naiset että miehet sijoittuivat tämän vuoden Jukolassa Kangasalla kolmanneksi.

-Yhtään vähempää ei kannata tavoitella. Joukkueet pysyvät suurin piirtein samana, Karhola summaa.

Jukola Rovaniemellä 40 vuoden tauon jälkeen

Jukolan viesti juostaan ensi kesäkuussa Lapin pääkaupungissa 40 vuoden tauon jälkeen. Vuonna 1980 Jukolan viesti järjestettiin pohjoisempana kuin kertaakaan aikaisemmin. Jukolassa joukkueita oli 508 ja Venloissa 191.

Kilpailukeskus oli Ounasvaaran hiihtostadionilla, josta kilpailijat ryntäsivät rastien hakuun.

Jukolan viestin voitti ruotsalainen OK Ravinen, toiseksi sijoittui Iisu Iistä ja kolmanneksi Liedon Parma.

Ounasvaaralla Venla-joukkueet olivat viimeistä kertaa kolmihenkisiä. Ykköseksi ylsi Hiidenkiertäjät, kakkoseksi norjalainen Lyn ja kolmossijalle Kangasalan Kisa.

Seuraavan kerran Lappi sai olla Jukolan viestin näyttämönä vuonna 1994 Pyhä-Luosto-Jukolassa. Silloin kilpailtiin ensimmäistä kertaa Napapiirin pohjoispuolella, Pyhän ja Luoston tunturimaisemissa.

Järjestävät seurat olivat Lapin Veikot Sodankylästä ja Kemijärven Urheilijat. Joukkueita ilmoittautui Jukolaan 982 ja Venloihin 486.

Jukolan viestin kärkisijat pysyivät kotimaassa, kun voittoon ylsi Turun Suunnistajat, toiseksi Rajamäen Rykmentti ja kolmanneksi Angelniemen Ankkuri.

1994 Venlojen viestin kärkikolmikko oli Tampereen Pyrintö, IFK Södertälje Ruotsista ja Bäggelagets SK Norjasta.

Kuva: Lapin Kansan arkisto

Tule tapaamaan rastiviikoilla!

Napapiiri-Jukola on herättänyt positiivista pöhinää Kangasala-Jukolan ja Kainuun Rastiviikon esittelypisteillä. Jos et ole vielä ennättänyt käydä moikkaamassa, niin Napapiiri-Jukola on mukana esittelypisteellä Fin5 -rastiviikolla Kuopiossa 14.-19.7. Kaksi ensimmäistä osakilpailua juostaan Rautavaaralla ja kolme viimeistä Tahkolla.

Fin5- rastiviikon jälkeen Napapiiri-Jukolan väkeä on tavattavissa O-Ringenillä Norrköpingissä 22.-27.7. ja suunnistuksen MM -kisoissa Norjassa 14.-17.8.

Tervetuloa moikkaamaan ja juttelemaan Napapiiri-Jukolan esittelypisteelle! Esittelypisteeltä voit lähettää maksutta Napapiiri-Jukolan postikortin tuttaville ja työkavereille, jotka haluat haastaa mukaan Napapiiri-Jukolaan.

Muistathan, että kaikkien 31.7. mennessä Napapiiri-Jukolan mobiilisovelluksen ladanneiden kesken arvotaan ilmainen osallistumisoikeus yhdelle joukkueelle Napapiiri-Jukolaan. Mobiilisovellus on ladattavissa Google Playsta ja App Storesta.