Ratamestarit ennakoivat: tulossa haastava ja jännittävä kilpailu

Kangasala-Jukolan ratamestarit Petteri Laitinen ja Jarkko Liuha saivat ratasuunnitelmat valmiiksi jo syksyllä, mutta keväälläkin miehet ovat liikkuneet kilpailumaastossa. Miltä näyttää, onko tullut yllätyksiä talven jälkeen?

‒ Kangasala-Jukolan kilpailumaasto on talvehtinut hyvin. Isompia metsänhoitotöitä on tehty vain ratasuunnittelussa ennakoiduilla alueilla ja niillä ei ole vaikutusta kilpailijoiden suorituksiin. Vanhemmat 1-3-vuotiset harvennusalueet ovat maatuneet siinä määrin, että alueiden kulkukelpoisuus on parantunut, Jarkko Liuha kertoo.

‒ Syksyllä rakennettuja rastipukkeja on jouduttu kiristelemään roudan liikuteltua niitä. Viime vuotta sateisempi kevätkesä on herättänyt maaston heinät ja varpukasvit mukavaan kasvuun, joka varmasti vaikuttaa kärjen etenemisvauhtiin jonkin verran hidastavasti. Soita ja ojituksia alueella on vähän. Kokonaisuudessaan kilpailumaasto alkaa olla valmis kilpailutapahtumaa varten. Rastit kalustetaan tulevana viikonloppuna ja viimeinen viikko on varattu viimeistelytöille.

Maastoon rakennetaan Puolustusvoimien tuella ja työllä kattava TV-tuotantoverkko, johon kuuluu myös online-väliaikapalvelu. Kilpailutapahtuman aikana maastossa toimii rastivalvonnan ja TV-/radio-/online-tuotannon töissä yli 70 henkilöä, ja juomarastihenkilöstö mukaan laskettuna yli 200 henkilöä.

‒ Kilpailutapahtumasta odotan tietenkin mielenkiintoista. Radat ovat varmasti riittävän haastavat. Alue on korpimaastoa eikä maastossa ole juurikaan ihmisten tekemiä polkuja. Polut syntyvät sitten kilpailun aikana aikaisempien osuuksien juoksijoiden toimesta. Toki metsänhoitotöiden aiheuttamat urat ja kuviot helpottavat suunnistamista. Asutusta alueella on vain vähän ja sekin rajautuu kilpailualueen reunoille, kertoo Liuha.

Maaston kulkukelpoisuus ja näkyväisyys vaihtelevat suuresti, ja tarjolla on kaikkea sitä mitä hämäläinen suunnistusmaasto voi parhaimmillaan ja ehkä myös pahimmillaan tarjota.

‒ Pahimpien palojen osuus on tietenkin ratasuunnittelulla minimoitu. Hyvästä maastojuoksukunnosta on ehdottomasti hyötyä. Suunnistuksessa vaaditaan suuntatietoisuutta ja laaja-alaista havainnointikykyä. Jokaisesta maaston risahduksesta (lue: pikkukivenmurikat tai kallionsärmät) ei kannata hätkähtää, vaan kannattaa lukea isoja ja selkeitä maastonmuotoja, Liuha jatkaa.

TV-tuotantoon on satsattu paljon ja ratamestarit odottavat, että kotikatsomolle ja yleisölle kilpailukeskuksessa on tarjolla jännityksentäyteisiä hetkiä niin GPS-seurattavien joukkueiden seurannassa kuin TV-rasteille saapuvien suunnistajien odotuksessa. Yle on isolla panoksella mukana tapahtumassa ja myös radioon saadaan jokaiselta osuudelta vähintään kerran maastoraporttia.

‒ Odotan mielenkiintoista ja jännittävää viikonloppua. Vasta kisa paljastaa, miten meidän suunnitelmat ovat onnistuneet ja mitä mieltä kilpailijat ovat meidän tuotoksista, Laitinen sanoo.

 

Teksti: Outi Hytönen

Kuvat: Antti Harkko, kesäkuu 2018