Joukkuekuva Tiomilasta.

Nouskin poikien Jukolablogi: Timanttisia ohjeita ja miksi meillä on niin hieno nimi?

Meiltä on kysytty, että miksi meillä on niin hieno nimi. Ulkomaillakin ovat kehuneet: The Rising Power of Ikaalinen.

Juuret juontanevat kieltolain aikaan 1920-luvulle, jolloin seura perustettiin. Legendan mukaan nimi on syntynyt siitä, että tuolloin suomalaiset nauttivat liian villisti erilaisia keskushermostoon vaikuttavia juomia, mikä sitten aiheutti monenlaisia sosiaalisia ongelmia.

Päätettiin, että on perustettava urheiluseura, jonka avulla saadaan muutakin tekemistä.

Tämä ajatus syntyi jonain aamuna, dagen efterissä. ”Vielä me tästä noustaan”, sanoivat villin illan jälkeen tukkakivusta kärsineet urheilijanalut heinäladosta herätessään. Siitä sitten jotenkin muotoutui nimi Nouseva-Voima.

Onko tämä tarina totta? Muitakin teorioita on, mutta oikeaa vastausta emme koskaan voi varmuudella tietää. Kukaan ei ole enää kertomassa, sillä kaikki seuran perustajajäsenet ovat jo siirtyneet sellaisiin maastoihin, missä ei tarvita karttakuvauksessa hidastavan maapohjan pystyvihreää merkkiä. Sinne, missä ei tarvitse juhannusta edeltävänä sunnuntaina kantaa väsyneenä likaisia suunnistusvarusteita ja makuupussia 3,4 kilometriä kilpailukeskuksesta parkkipaikalle.

Nouski

Alun perin Nouski oli Ikaalisten Urheilijoiden kyläosastona toiminut Riitialan Nouseva-Voima. Sittemmin suunnistajat siirtyivät Ikaalisten Urheilijoiden suunnistusjaostosta oman seuran alle ja nimi päätettiin ottaa Riitialasta.

Tuo koko nimi olisi aivan liian pitkä lausua jatkuvalla syötöllä, joten lempinimemme on Nouski. Joku on sanonut, että Nouski tulee englannin kielen hiihdon kieltävästä sanaparista (no ski!), sillä mehän juoksemme talvisinkin 150 kilometriä viikossa. No on meillä edustusryhmässä kaksi maajoukkuehiihtosuunnistajaa, joten tiedä siitäkään….

Pari yötä aikaa. Tässä vielä muutamia timanttisia vinkkejä viikonlopulle:

1. Ole ajoissa paikalla

Meitä tulee sinne jopa 50 000 ihmistä! Järjestäjät ovat kertoneet, että tie ruuhkautuu. On parempi olla ajoissa ja jännittää, miten oma osuus menee, kuin olla myöhässä ja pelätä ehtiikö ylipäätänsä omalle osuudelleen. Sitä paitsi omalla teltalla on mukava virittää kisajännitystä yhdessä joukkuekavereiden kanssa.

2. Lataa kännykkä ennen lähtöäsi äläkä kuluta akkua turhaan kisapaikalla

Jukolassa ei tarvitse roikkua Snapchatissa, Tinderissä, Whatsappissa tai Instagramissa. Niitä voi sitten ihmetellä myöhemmin. Kerrankin on jotain ihan oikeaa nähtävää elämässä! Akkukin kuluu turhaan. Kun kotimatkalla auton kojetaulu vilkkuu kuin yökerhon strobo, niin onkin kiva soitella vakuutusyhtiön hinauspalveluun 1% virtaa sisältävällä puhelimella… Tai kun sunnuntaina kello 13.25 pitää löytää se neljäs kyytiläinen autoon, että pääsisi vihdoin lähtemään kotiin.

Kilpailuohjeita voi lueskella ja joukkueen sijoituksia tarkastaa mobiilista. Kuviakin voi muistoksi ottaa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että jos siellä jotain erikoista tapahtuu niin kyllä siitä joku muukin aina kuvan ottaa.

Toim. huom! Jos kuitenkin menee punaiselle, osuusisäntä Tampereen Sähkölaitos tarjoaa kisapaikalla latauspisteen.

3. Käy vielä kerran suunnistamassa

Kilpailukeskuksen infosta saa ostettua vielä mallisuunnistuskartan, jolla voi käydä hakemassa viime hetken tuntumaa lauantaina (tule siksi ajoissa, kts. ohje 1). Lisäksi viimeisenä tai viimeistä edellisenä iltana voi käydä kotikartalla ihmettelemässä, että miten sitä kompassia pyöritetään.

Muuten! Kaikki seurat ympäri Suomen ja Pohjoismaiden järjestävät kesäkuun alussa iltarasteja ja kisoja, joissa maasto on ”Jukolatyyppistä”. Joka vuosi on jukolantyylistä ihan joka puolella. Kumma kun huippuseurat silti leireilevät viikkotolkulla Jukolan naapurimaastoissa, vaikka joka maasto on jukolantyyppistä.

Tapahtuman voi järjestää vaikka kuussa ja järjestäjä keksii, että on jukolatyylistä, kun on ”laakeaa, pimeää ja tyhjiä alueita”. Ne treenit kannattaa käyttää hyväksi, kun kerran on Jukolan tyyppimaastoa!

Itse suunnistussuoritukseen emme oikein osaa antaa ohjeita, sillä se on aina herran hallussa. Toisilla se herra löytyy korkeammista ulottuvuuksista, joillakin edessä menevän suunnistuspaidan sisältä. Ja sitten on niitä, joilla suunnistus on sellaisen herran hallussa, joka löytyy kilpailukarttaa kantavien käsien yläpäästä. Jokainen voi valita oman herransa. Ja rouvansa.

Tsemppiä Jukolaan! Jos näet Nouskin seura-asuun pukeutuneita ihmisiä kilpailukeskuksessa niin uhraa yksi ajatus: ”Nuo pitivät sitä blogia Jukolan sivuilla!”

Bonuksena vielä yksi ohje

4. Älä pura pettymystäsi ystäviisi

Jukola sekä Venla on tärkeä tapahtuma ja siellä epäonnistuminen saa harmittaa. Ei kannata näytellä pirteää, jos ei ole iloinen. Mutta omia huonoja tunteita ei kannata purkaa muihin kiukuttelemalla. Lopultahan tässä on kuitenkin kyse kaikkien aikojen mahtavimmasta tavasta viettää viikonloppua ystävien, kollegoiden ja/tai sukulaisten kesken. Joku onnistuu, joku epäonnistuu.

Jukola on tärkeä suurten tunteiden viikonloppu. Siellä kerätään muistoja loppuelämäksi!

-Stigande kraft från Ikalis.