Kangasala-Jukolan radat syntyivät kahden ratamestarin tiiviinä yhteistyönä

‒ Ratojen ja maaston vaativuudesta en pysty enää objektiivisesti sanomaan mitään, maasto kun on tullut niin tutuksi viimeisten kahden vuoden aikana, vitsailee Petteri Laitinen, toinen Kangasala-Jukolan ratamestareista.

Vuodesta 2017 alkaen takana on noin 70 lenkkiä kilpailumaastossa, joista 75 % yhdessä toisen ratamestarin Jarkko Liuhan kanssa.

‒ On ollut hieno projekti! Etukäteen ajattelin, että tästä tulee melkoinen urakka. Onhan hommia toki riittänyt, mutta stressiä ja urakoinnin tuntua on ollut huomattavan paljon vähemmän kuin ajattelin. Ajankäyttömielessä tuntuu, ettei tämä ole vaatinut erityistä venymistä, koska lenkillä kävisin muutenkin, Laitinen kertoo.

Kolmantena ryhmään on kuulunut kartta- ja ratavaliokunnan päällikkö Mikko Heikkinen. Kolmikko asuu kilometrin säteellä toisistaan, joten palaverit ovat onnistuneet helposti.

Jarkko Liuhalla oli jo aiemmin kokemusta massaviestin ratamestarina toimimisesta. Hän laati radat vuoden 2011 Salpa-Jukolan Venlojen viestiin.

‒ Aikaisempi kokemus vuoden 2011 Salpa-Jukolan Venlojen viestin ratamestarina on helpottanut siinä, että olen osannut ennakoida tulossa olevia tehtäviä ja suurta kiireen tai stressin tuntua ei ole ollut. Tässä projektissa olen saanut tuoda mukaan aikaisemmat kokemukseni niin Jukolan viestin järjestämisessä kuin kilpailijankin roolissa.

Kangasala-Jukolan ensimmäiset rataversiot TV-tuotantoa varten olivat valmiina lokakuussa 2017, ja kilpailun lopulliset rastit merkittiin maastoon heinä-elokuussa 2018. Markku Huikkolan johtama ryhmä sai rastipukit valmiiksi syyskuussa 2018. Tänä vuonna tammi-helmikuun taitteessa valmistuivat kartan ja ratojen painatustiedostot. Viimeiset karttapäivitykset tehtiin vielä tammikuussa.

Liuhan vastuualue oli ennen kaikkea kartta-aineiston tuottaminen. Laitinen taas keskittyi hajonta- ja tulospalvelutiedostojen tuottamiseen.

‒ Ratamestarityö on tapahtuman koosta riippumatta vastuullista ja suunnitelmallista luonnetta vaativaa, mutta Jukolassa korostuu yhteistyökyky useiden eri toimijoiden kanssa. Meillä Kangasala-Jukolassa on ollut aktiiviset ja ammattitaitoiset toimijat kaikilla osa-alueilla. Heidän kanssaan on ollut kiva tehdä yhteistyötä! Liuha kehuu, ja Laitinen säestää samoin sanoin.

He toivottavat kilpailijoille onnistumisia sekä hienoja liikunta- ja luontoelämyksiä.

Teksti ja kuva: Outi Hytönen