MOBO on helppo tapa kokeilla suunnistusta

Kangasalan Kirkkoharjun ja Kyötikkälän maastossa suunnistusta voi mennä kokeilemaan omaan tahtiin kännykkä kädessä.

MOBO eli mobile orientering on tavallista suunnistusta, mutta kännykkä kädessä. MOBO:n tarkoitus on tehdä suunnistamaan pääsemisestä mahdollisimman helppoa.

Yleensä suunnistamaan mennään kuntorasteilla tai muissa järjestetyissä tapahtumissa, mutta moboilla voi milloin tahansa. Suunnistuksessa tarvitaan kartta, kompassi ja elektroninen leimauslaite. MOBO-sovelluksessa ne kaikki ovat älypuhelimessa.

Sovelluksen valikosta löytyy paikkakunnan nimen mukaan luettelo kartoista, joille on tehty MOBO-suunnistusrata. Metsässä rasteilla on laatta, jossa on rastilipun oranssivalkoiset värit ja QR-koodi. Leimaus tapahtuu ottamalla QR-koodista kuva. Leimaukset rekisteröityvät MOBO:n kotisivulle, josta niitä voi käydä tarkastelemassa.

MOBO-suunnistuksessa tarvitaan aivan samoja perustaitoja kuin tavallisessa suunnistuksessa. Puhelimen ruudulla näkyvä kartta on normaali suunnistuskartta. Sovelluksessa ei ole minkäänlaista GPS-apua, joka auttaisi suunnistajaa.

 

Viro on ollut edelläkävijä monenlaisten verkkopalveluiden ja IT-alan uusien ideoiden alalla. Virolaiset keksivät Skypen ja kaikki valtion kanssa asioinnit papereiden allekirjoituksesta alkaen voi hoitaa verkossa. Virolainen oli sekin keksijä, joka teki älypuhelimiin suunnistussovelluksen, MOBO:n. Ensimmäinen MOBO-rata avattiin Virossa vuonna 2012.

Nyt MOBO-ratoja on 13 eri maassa. Pohjoismaat ja Baltia ovat hyvin edustettuina. Virosta löytyy paljon ratoja. Tallinnan kesäreissulla MOBO-radalle hakeutuminen voi opastaa aivan uusiin paikkoihin. Vielä eksoottisempia suunnistuskokemuksia voisivat tarjota Valko-Venäjän ja Etelä-Afrikan suunnistusradat.

Suomeen ensimmäiset radat saatiin 2014. Sen jälkeen leviäminen on ollut vauhdikasta, sillä nyt ratoja on jo 174. Kangasalla ratoja on tällä hetkellä yksi. Rastit sijaitsevat Kirkkoharjun ja Kyötikkälän maastossa.

Lähtöpaikka on merkitty Kirkkoharjun näkötornille, mutta MOBO:ssa voi startata mistä tahansa ja kiertää rasteja haluamansa määrän vapaavalintaisessa järjestyksessä. Yhteensä rasteja on maastossa 15.

Rekisteröityneitä moboilijoita on peräti 29 000. Aktiiviharrastajien määrä on vaikea arvioida, sillä osa rekisteröityneistä on esimerkiksi koululaisia, jotka käyvät kerran kokeilemassa lajia koulussa suunnistusharjoituksena.

MOBO sopiikin erityisen hyvin suunnistusta aloitteleville ja lajiin tutustuville. Suurin osa radoista sijaitsee suunnistuksellisesti helpoissa maastoissa lähellä taajamia. MOBO on hyvä idea myös retkeilyn ohjelmaksi. Rasteja kiertämällä päätyy uusiin paikkoihin ja keksii lenkkireittejä kuin itsestään.

Taitavammille ja vauhdikkaammille suunnistajille MOBO-radat ovat helppoja, mutta kevyen lenkin virikkeeksi ne sopivat heillekin.

 

MOBOilijaksi

  1. Rekisteröidy käyttäjäksi sivustolla mobo.osport.ee
  2. Asenna ilmainen MOBO-sovellus puhelimeesi. Laitteessa pitää olla QR-koodin lukemiseen tarkoitettu ohjelma, esimerkiksi QuickMark (Android).
  3. Valitse kartan nimi ja odota kunnes kartta on latautunut puhelimeesi. Käytä sovelluksen kompassia ja karttaa löytääksesi rastit. Voit kiertää rastit haluamassasi järjestyksessä ja käydä niin monella rastilla kuin haluat. Älä mene tonteiksi merkityille alueille (oliivinvihreä väri kartalla) tai pelloille.
  4. Leimatessasi rastilla valitse sovelluksesta “Leimaa” -painike ja ota kuva QR-koodista. Onnistunut leimaustieto siirtyy automaattisesti MOBOn verkkosivulle.

 

Teksti: Outi Hytönen

Kuvat: Hanna Sivèn