Jukolan kisakylä rakennetaan talkootyönä ja ammattitaidolla

Vuoden 2019 Jukolan viestin ensimmäinen ennätys on jo rikottu, nimittäin osallistujamäärä. Kangasalle saapuu reilusti yli 20 000 suunnistajaa. Kilpailun johto ja noin 1900 talkoolaista pitävät huolen siitä, että kaikki sujuu kuin rasvattu ja kilpailijat sekä yleisö saavat tapahtumasta ainutlaatuisen elämyksen.

Tapahtuma-alue sijaitsee Kangasalan Heponiemessä. Alueen suunnittelusta vastaa tapahtuman kartta- ja ratapäällikkö Mikko Heikkinen. Hän on sekä suunnittelun ammattilainen että kokenut Jukolan kävijä: Hänellä on takanaan jo 40 Jukolan viestiä. Mikä on ollut Kangasalan Jukolan viestin suunnittelussa haastavinta?

– Haastavinta on se, kun kaikki rakennetaan pellolle. Mitään valmista ei ole olemassa, paitsi yhden tulevan maneesin huoltorakennus, jonne saadaan sijoitettua ensiapu. Kilpailukeskus on kompaktein ja tiivein verrattuna aikaisempiin Jukolan viesteihin. Toiminta keskittyy siis varsin suppealle alueelle. Se on etu, koska sekä teltta- että parkkialueet ovat lähellä, Mikko Heikkinen kertoo.

– Toisaalta haasteena on mitoittaa rakenteet siten, että kaikkea on riittävästi, jotta toiminnot sujuvat hyvin, mutta ei myöskään liikaa, koska kaikki joudutaan purkamaan. Liika rakentaminen lisää kustannuksia sekä rakentamis- että purkuvaiheessa.

Varsinaista rakennusprojektia johtaa kilpailun kenttävaliokunnan päällikkö Jouko Jauhia. Mitä kaikkea kilpailualueelle rakennetaan?

– Kilpailukeskus kokonaisuudessaan sekä siihen liittyvä infrastruktuuri eli tiestö, sähköt, viemärit, vesijohdot, majoitusalueiden merkinnät. Esimerkiksi aitoja on jouduttu pystyttämään yhteensä yli kolme kilometriä. Alueelle majoittuu noin 16 000-18 000 suunnistajaa. Tapahtumaan osallistujia varten pystytetään 17 isoa telttaa palvelemaan ruokailua, liike-elämää ja kilpailun kulkua, sekä 400 armeijan puolijoukkuetelttaa kilpailijoiden majoittamiseen. Lisäksi rajataan tuhat aarin suuruista aluetta urheiluseuroille omien telttojen pystyttämiseen.

– Kilpailukeskus sisältää lähtö- ja maalialueet, vaihtoalueet, verryttelyalueet, kaupalliset palvelut kuten ravintolapalvelut ja myymälät, sekä saunatilat, ensiapu ja tilat medialle, ja myös hiljentymispolku rauhoittumista varten.

– Rakennusprojektissa on talkoolaisia 10-30 henkeä päivittäin. Talkoolaiset ovat kokenutta porukkaa, jolta tuloksia syntyy tehokkaasti. Eipä tarvitse juuri olla neuvomassa, kuinka mikäkin asia tehdään, Jouko Jauhia kertoo tyytyväisenä.

Kilpailun johto on hoitanut maanvuokrauksen, ja maanomistajat saavat maan käytöstä tietyn korvauksen, mikä on suhteessa siihen, mihin tarkoitukseen maata käytetään.

Kisat myönnettiin Kangasalle jo vuonna 2014, mutta varsinainen sopimus Jukolan viestin järjestämisestä Kangasalla allekirjoitettiin Suomen suunnistusliiton, Kaukametsäläisten ja suunnistusseura Kangasala SK:n kesken toukokuussa 2017. Pian sen jälkeen Jouko Jauhia kutsuttiin kenttävaliokunnan päällikön tehtävään.

– Kilpailun johtaja Harri Virta otti yhteyttä pari vuotta sitten. Vuoden 2018 Jukolan viestissä Lahti-Hollolassa olin kymmenen päivää opiskelemassa, kuinka tällainen kokonaisuus rakentuu. Itselläni ei kyllä ole suunnistuskokemusta muuta kuin armeijasta, jossa minut tosin palkittiin komppanian parhaana suunnistajana. Sain palkinnoksi kompassin, Jouko Jauhia muistelee.

Jukolan viestin suunnittelu- ja rakentamisprosessi on ollut tiivis ja työntäyteinen, mutta mitään epämiellyttäviä yllätyksiä ei ole sattunut. Tapahtuman jälkityöt joudutaan kuitenkin tekemään kiireisessä aikataulussa.

– Maanomistajille on luvattu, että kesäkuun loppuun mennessä alueelta on purettu kaikki tilapäiset tiet ja rakenteet. Murskeet ja hiekat on saatava pois, kun peltoalueitten pitää olla heinäkuussa taas viljelykäytössä. Siinä voi tulla vielä vähän kiire, Jouko Jauhia pohtii.

Myös liikenteen virta on haaste.

– Kaikki saapuvat kilpailualueelle yhtä reittä eli Lahden tieltä, joten toivomme, että ihmiset varaavat aikaa ja saapuvat ajoissa, jotta ruuhkilta vältytään, Mikko Heikkinen painottaa.

Työt ovat edenneet erittäin hyvin. Kun lähtölaukaus pamahtaa 15. kesäkuuta, kaikki on valmista yli 20 000 kilpailijaa ja yleisöä varten. On arvioitu, että Kangasalan Heponiemeen voi tulla jopa noin 50 000 henkeä juhlistamaan Suomen kaikkien aikojen suurinta suunnistustapahtumaa.

Teksti: Jyrki Lähteenmäki

Kuva: Antti Harkko