Kartat painettu!

Kangasala-Jukolan järjestelyissä saavutettiin taas yksi merkkipaalu, kun uunituoreet kilpailukartat saapuivat painosta. Samalla saatiin päätökseen ratamestareiden lähes parivuotinen urakka ratasuunnittelun parissa ja nyt voidaan vain jännityksellä odottaa, millaisia suunnistushaasteita Kangasalan kesäyöhön on laadittu.

– Olihan tuo jännä hetki, kun kartat lähtivät painoon. Lähes kaksi vuotta on spekuloitu ratoja, linjauksia ja välejä ja nyt kun kartat on painettu, tämä hupi on ohi – enää niitä ei muutella, ratamestari Petteri Laitinen kuvailee karttojen painamisen jälkeisiä tunnelmia.

Jukolan viestin radat eivät synny hetkessä ja tälläkin kertaa ratamestarit ovat viettäneet satoja tunteja niin maastossa ratalinjauksia ja rastipisteitä pohtien kuin tietokoneen äärellä erilaisia ratavaihtoehtoja pyöritellen. Myös koejuoksijat ovat testanneet reitinvalintoja ja rastinottoja useaan otteeseen. Omana lukunaan ratamestarityössä ovat tietysti palaverit, sähköpostit sekä muu yhteydenpito muun muassa eri valiokuntien ja tv-tuotannon kanssa.

– On ollut innostavaa olla mukana tässä projektissa. Avainhenkilöt ovat kaikki olleet todella sitoutuneita tehtäviinsä! Yhdessä on saatu jo nyt hienoja juttuja aikaiseksi, ratamestari Jarkko Liuha kertoo ratasuunnittelun kokonaisuudesta.

Tarkempia yksityiskohtia ratamestarit eivät vielä suostu radoista paljastamaan, mutta selvää on, että tarkkana kannattaa maastossa jokaisen suunnistajan olla. Suunnittelun lähtökohdaksi kaksikko mainitsee sellaiset radat, joita olisi itsekin mukava juosta.

– Helpoiksi ei ole kukaan koejuoksija ratoja tai maastoa kehunut ja hienoakin on reiteillä kuulemma ollut. Se lämmittää mieltä, Liuha toteaa.