Punahilkkojen Venla-blogi: Venla-voittajat 1999

Tampereen Pyrinnön joukkue on voittanut Venlojen viestin vuosina 1994, 1999, 2003 ja 2010. Lisäksi ykkösjoukkue on ollut vuosittain tasaisen varmasti kärkitaisteluissa mukana. Menestys on luonut positiivisen kierteen, joka pitää yllä perinnettä hyvään valmistautumiseen ja hallittuihin suorituksiin. Pyrinnön avainsanoja ovat hyvä itseluottamus ja keskittyminen omaan hyvään suoritukseen.  Tavoitteenamme on olla ottamatta paineita sijoituksesta, sillä emme voi vaikuttaa toisten joukkueiden suorituksiin. Keskitymme vain omaan tekemiseen. Tämä tuo menestystä aivan kärkisijoille asti, mikäli fyysinen taso sen sallii. Tämä kuulostaa helpolta, mutta on eräs suunnistuksen suurimpia haasteita. Pyrintökin on jopa hylätty kaksi kertaa liian kovan yrittämisen takia. Toisella kerralla jäi rasti välistä (v 1995) ja toisella kerralla tuli otettua väärä kartta karttapuomilta (v.2012). Enimmäkseen valmistautuminen ja suoritukset ovat onnistuneet siinä määrin, että kokonaispanos on ollut positiivinen. Perusharjoittelun lisäksi viestivalmistautumiseen kuuluu keskusteluja, joissa puhutaan viestissä vastaan tulevista tilanteista ja kilpailumaaston erityispiirteistä.

Tässä blogissa muistelemme kahdenkymmenen vuoden takaista Venlojen viestin voittosuoritusta Rauman Lapissa vuonna 1999. Joukkueessa juoksivat 21-vuotias Riina Kuuselo, 23-vuotias Satu Vesalainen (nyk. Tahvonen), 34-vuotias Annika Viilo sekä ankkurina 25-vuotias Liisa Anttila. Tuossa viestissä joukkueen nuorimmat Riina (vaihtosija 47) ja Satu (vaihtosija 20) tekivät kahdella ensimmäisellä osuudella molemmat yhden selkeän virheen ja olivat suorituksiinsa pettyneitä. Molemmilla nuorilla juoksijoilla oli varmasti jonkin verran paineita Pyrinnön ykkösjoukkueessa juoksemisesta. Toisaalta kahdella jälkimmäisellä osuudella Annika (vaihtosija 6) ja Liisa (maalissa 1) juoksivat ylivoimaisesti osuuksiensa parhaat ajat ja onnistuivat molemmat saamaan kärkeä kiinni noin kolme minuuttia ja näin nostamaan joukkueen kuuden ja puolen minuutin takaa-ajoasemasta voittoon asti. Viesti huipentui viimeisillä rasteilla neljän joukkueen kamppailuksi, jossa Liisa löysi ensimmäisenä hankalan viimeisen rastin ja kiri tiukassa loppukirikamppailussa maaliin neljä sekuntia ennen Kalevan Rastia ja kuusi sekuntia ennen Liedon Parmaa.

Vuoden 1999 Venlojen viestin 3. osuuden kartta ja Annika Viilon reitti

Kahden ensimmäisen osuuden juoksut riittivät pohjustamaan voiton. Tämä on osoitus siitä, että viestin aikana edetään tehtävä kerrallaan ja johtopäätöksiä on turha tehdä liian aikaisessa vaiheessa. Riina ja Satu tekivät yksiä lipsahduksia lukuunottamatta oikein hyvät suoritukset. Annika ja Liisa pääsivät omissa suorituksissaan molemmat flow-tilaan ja juoksivat huippujuoksut. Tietyissä tilanteissa hieman takamatkalta lähteminen on henkisesti helpompaa kuin kärjessä lähteminen ja tätä tilannetta saimme hyödynnettyä vuonna 1999. Pyrinnössä urheilijoita ovat tukeneet vuosien varrella huipputason taustavaikuttajat, jotka ovat omalta osaltaan lisänneet juoksijoiden uskoa omiin kykyihinsä. Vuonna 1999 valmentajamme oli Raija Laukkanen. Taustatukena talouspuolella olivat mm Ulf Andresen ja Hannu Routamaa.

Vuoden 1999 voittojoukkue juoksee Kangasalalla Venlojen viestissä samalla joukkueella ja samassa juoksujärjestyksessä kuin 20 vuotta sitten. Kaikki joukkueen jäsenet ovat tavalla tai toisella edelleen aktiivisia suunnistuksen ja urheilun parissa. Riina osallistuu useammin juoksukilpailuihin kuin suunnistuskilpailuihin, Satu kuntoilee omaksi ilokseen ja toimii aktiivisesti nuorten valmentajana, Annika harjoittelee ja osallistuu sekä suunnistus- että juoksukilpailuihin ja myös Liisa harjoittelee säännöllisesti ja osallistuu suunnistuskilpailuihin. Joukkueen jäsenet ovat tänä vuonna 41-54-vuotiaita ja on mielenkiintoista nähdä mihin kapasiteetti riittää tässä iässä. Kroppa ei kestä ihan samanlaista harjoittelua kuin aikaisemmin ja hyvän kartanlukunäön varmistaminen on myös jonkin verran haasteellista. Hyvällä harjoittelulla ja joukkueenjäsenten keskinäisellä keskustelulla saamme kuitenkin edelleen hankittua hyvän itseluottamuksen ja tehtyä omat hyvät suoritukset, joista pääsemme nauttimaan ensi kesän Venlojen viestissä Kangasalla.

 

Kuvateksti: Vuoden 1999-voittojoukkue vas. Riina Kuuselo, Satu Vesalainen (nyk. Tahvonen), Annika Viilo ja Liisa Anttila. Alarivissä huoltojoukot: Hannu Routamaa (vas.), Raija Laukkanen ja Ulf Andresen.