Jukola-leirillä harjoitteli viikonloppuna 80 suunnistajaa

Suunnistuksen kilpailukauden päätyttyä innokkaimmat käänsivät heti katseen ensi kauteen ja aloittivat Kangasala-Jukolaan valmistautumisen harjoittelemalla virallisen Jukola-leirin yhteisharjoituksissa.

Leirin järjestäjänä toimi Kangasala SK. Suunnistajat majoittuivat Sappeessa, mistä ajeltiin harjoituksiin Ponsaan, Kisapirtille ja aivan tulevan Jukola-maaston naapurissa sijaitseville Rutakorven ja Majaalahden kartoille.

‒ Harjoitukset pidettiin Jukolan tyyppimaastoissa ja Jukolan kartan tekijän Janne Weckmanin piirtämillä kartoilla, joten tässä pääsi hyvin kärryille siitä, mitä Kangasala-Jukolassa on tulossa. Tunnelma oli odottava, mutta kyllä pitkä kilpailukausikin taisi vähän painaa monen leiriläisen jaloissa, kertoi ratamestarina toiminut Santeri Sainio.

Leirin harjoituksiin osallistui suunnistajia muun muassa Porin Rastikarhuista, Vaajakosken Terästä, Suunta-Jyväskylästä ja Lappeen Riennosta, joten tasokasta harjoitusseuraa oli tarjolla.

Rastikarhut tavoittelevat Venlojen viestissä sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon.

‒ Lähdimme kauden päätteeksi hakemaan vielä tuntumaa tulevan Jukolan maastotyyppiin ja Janne Weckmanin karttoihin. Pitkän kauden väsymys hieman näkyi leiriläisissä, mutta leiri vahvisti ennakkokäsitystä, että etenkin Weckmanin tekemillä kartoilla pitää harjoitella, jotta Jukolassa ja Venloissa voi menestyä, sanoi Rastikarhujen naisten joukkueen manageri Manne Willman.

Kaakkois-Suomessa paljon kartoittaneen Weckmanin käsiala poikkeaa Hämeessä tutuksi tulleesta hyvin yksityiskohtaisesta tyylistä, mikä on yllättänyt osan vanhempiin karttoihin tottuneista suunnistajista.

Kuva: Antti Harkko

Jukola-reeniä kaikille!

Kaikille avoimella leirillä oli kilpasuunnistajien ohella mukana myös kuuden kuntosuunnistajan kaveriporukka. Kuusikko selvisi hienosti vaativista harjoituksista.

‒ Olemme eri paikkakunnilta ja osa meistä on käynyt Venloissa neljä kertaa, osa ei kertaakaan, kertoi Heli Lindström. Hän itse innostui suunnistuksesta vuosi sitten ja aikoo Kangasala-Jukolassa ensimmäistä kertaa Venlojen viestiin. Vielä kaverukset eivät tiedä, tekevätkö yhteisen joukkueen vai osallistuvatko kukin eri joukkueissa.

‒ Oli antoisa viikonloppu ja saimme paljon hyödyllisiä vinkkejä. Aivan suunnistuksen perusasioista kuten suunnitelman tekemistä ja havainnointia käytiin läpi. Ehkä opin kiinnittämään huomiota asioihin, joita en ole aiemmin osannut hyödyntää, mietti Lindström.

Varsinais-Suomesta, Porista ja pääkaupunkiseudulta tulleille Kangasalan maastot olivat uudenlaisia.

‒ Täällä on paljon kivikkoisempaa ja peitteisempää kuin meidän kotimaastoissamme, mikä teki suunnistuksesta haastavampaa.

Ratamestari Sainio oli iloinen, että paikalle löysi myös tuoreita suunnistuksen harrastajia.

‒ Yhteisharjoitukset ovat myös kuntosuunnistajille hyvä mahdollisuus kasvattaa taitoja ja nauttia yhdessä tekemisestä. Yhdessä valmistautuneen joukkueen on hauska lähteä viestiin kesäkuussa.

Harjoitusten välissä päästiin luennolla analysoimaan suunnistussuorituksia yhdessä. Jere Ahonen luennoi suunnistajien kuntotestausmahdollisuuksista.

Kangasala SK:n suunnistajilla oli vilkas järjestelyviikonloppu, sillä lauantaina pidettiin Kisapirtillä iltarastikauden päätöstapahtuma. Poikkeuksellisesti yhteislähtönä järjestetyille rasteille osallistui 160 suunnistajaa.

 

Teksti: Outi Hytönen

Ylempi kuva: Elina Kirvelä, Kerttu Kyynäräinen ja Heli Lindström verryttelevät Jukola-harjoitukseen. Kuva: Antti Rantala