Venla-voittaja ja maailmanmestari Minna Kauppi tsemppaa nyt Jukolatiimiä

Uransa huipputasolla viime kauteen lopettanut Minna Kauppi edustaa nykyään toista vuoden 2018 Jukolan viestin järjestäjäseuraa, Lahden Suunnistajia. Kauppi koki pitkällä urallaan myös Venlojen viestin voiton, vuonna 2007 Virkiä-Jukolassa Asikkalan Raikkaan ankkurina.

Minna Kauppi (vas.) iloitsee Asikkalan Raikkaan Venla-voitosta vuonna 2007.

Minna Kauppi (vas.) iloitsee Asikkalan Raikkaan Venla-voitosta vuonna 2007.

– Venlojen viesti on suunnistajille kuin seurajoukkueiden MM-kisat. Meillä oli tuolloin hyvä, oma tyttöporukka ja voitto oli myös oma tavoitteemme, vaikka kaikki muut eivät siihen ehkä uskoneet. Kun se tavoite sitten toteutui, oli tunne upea, hän kertoo.

Voitto vaatii kaikkien neljän suunnistajan onnistumisen. Kauppi kuitenkin kertoo tehneensä omalla osuudellaan isojakin virheitä.

– Vielä puolisen kilometriä maalista olin sadan metrin päässä kärjestä, mutta sain todellisen tappajavaihteen päälle ja runnoin metsässä kauhealla vauhdilla muista ohi. Joskus se tappajavaihde vain löytyy, hän sanoo naurahtaen.

Minna Kaupin upea, muun muassa 15 perättäistä MM-edustusta sisältänyt ura huippu-urheilijana päättyi viime kauteen. Yhdeksänkertainen maailmanmestari on siirtynyt luontevasti työelämään

– Elämä on nyt erilaista, mutta takaisin en haikaile. Lopettaminen oli tietoinen päätös sillä haluan kisata vain voitosta ja kaksi viimeisintä vuotta menivät kyntäessä, hän kuvailee.

Muutosta on Kaupin mukaan helpottanut myös nopea työllistyminen loma-asuntoja välittävän yrityksen markkinointipäälliköksi.

– Itsestähän se on kiinni ja sitä on varten koulujakin käyty, mutta tietysti olen myös onnekas saatuani töitä, hän arvioi.

Polvivaivoista johtuen Kauppi ei ole päässyt kiertämään pikkukisoissa suunnittelemaansa tahtiin. Isommat kotimaan kisat hän oli aikonutkin jättää väliin.

– Kun takana on 20 vuotta kilpasuunnistuksen parissa todella tiiviisti, on hyvä ottaa vähän etäisyyttä. Ainakin aluksi aikomus on olla seuratyössäkin vain pienesti mukana, hän linjaa.

Lahden Suunnistajat sai Minna Kaupin riveihinsä kaudesta 2015 alkaen.

Lahden Suunnistajat sai Minna Kaupin riveihinsä kaudesta 2015 alkaen.

Vuoden 2018 Lahti–Hollola Jukolan järjestelyissä hän silti lupaa olla jollain lailla mukana.

– Olen viihtynyt hyvin Lahden Suunnistajissa, jossa on tiivis ja aktiivinen porukka. Järjestelyistä taas on kokemusta jo Asikkala-Jukolan ajoilta. Kova puristus on tiedossa, mutta luulen, että loistavan sijainnin ansiosta siitä tulee kaikkien aikojen suurin Jukola.

Aktiivista pr-työtä suunnistuksen eteen Kauppi tekee nytkin, hyväntekeväisyyteen varoja keräävän Jukola-tiimin tsempparina. Annamaria Väli-Klemelän ideoiman ja vetämän tiimiprojektin lähestymiskulma urheiluun istuu hyvin myös Minna Kaupin ajatusmaailmaan.

– Keskustelimme ideasta Annamarian kanssa aikanaan lenkillä ja sanoin, että voin minä mukaan lähteä. Vielä viime vuonna en pystynyt käyttämään Jukolatiimiin aikaa samalla tavalla kuin nyt, mutta saimme kuitenkin kerättyä kivan summan hyväntekeväisyyteen ja päätimme jatkaa tänäkin vuonna.

– Uskon, että tämä on myös lajille äärettömän hyvä asia, kun tulemme ulos omasta boksistamme, hän jatkaa.

Myös omina huippuvuosinaan Kauppi oli nostamassa lajin näkyvyyttä ja arvostusta.

Suunnistajien on myös itse huolehdittava näkyvyydestään, Minna Kauppi muistuttaa.

Suunnistajien on myös itse huolehdittava näkyvyydestään, Minna Kauppi muistuttaa.

– Huippusuunnistuksen asema on mielestäni kehittynyt aika hyvin, aikaisemmin suunnistajille ei edes jaettu Olympiakomitean apurahoja. Tyypillä, joka on lahjakas, on nykyään paremmat mahdollisuudet urheilla ammattimaisesti kuin aiemmin, hän kiteyttää.

Kauppi myös huomauttaa, että ilman omaa ponnistelua ihanneolosuhteet eivät kenellekään synny.

– Pitää näkyä ja huolehtia aktiivisesti näkyvyydestään, kukaan ei nosta toista pallille jos ei sitä itse tee.