Vägvalsuppgift

Vägvalen är en viktig del av orienteringen. Skall jag gå rakt på och lita på kompassen, skall jag runda den stora höjden till höger eller springer jag den längre rutten till vänster längs vägen.  Planeringen av det här kontrollavståndet är mera än enbart ett rutinvägval. Orienteraren måste observera, känna igen och jämföra många olika faktorer som inverkar på vägvalet. I Sverige kallas helheten “sträckplan”.

Vi skall presentera ett antal vägvalsuppgifter på våra Jukola-sidor, där elitorienterare presenterar sina vägval och råd om hur man på rutten får ett bra och troligen också det bästa slutresultatet. I modellsvaret presenteras vägvalet på kartan och som stöd grunderna samt viktiga råd som orienteraren måste överväga och bestämma när han ger sig iväg från kontrollen.

Här presenteras den första vägvalsuppgiften. Ari Anjala har planerat uppgiften i Kukkonlaharju träningsterräng. Ari är flerfaldig finländsk mästare och har vunnit silver och brons i VM-stafetter. Till Anjalas meriter hör även seger i Jukola kavlen år 1977. Kukkolanharju terrängen öppnas som träningsterräng på våren och påminner om Jukola tävlingsterrängen, ett Hälvälä i miniformat.

Efter cirka en vecka kan ni se från Jukola-sidorna hur det optimala vägvalet ser ut. Vi har fått råd av niofaldiga VM-vinnaren Minna Kauppi som presenterar sin vägvalslösning. Också Ari Anjala kommer att presentera olika egna vägval.

Under januari månad presenterar vi en ny orienteringsuppgift; ett nytt vägvalsproblem och nya elitorienterare kommenterar  och ger råd i orienteringens intressanta problem.