Vägvalsuppgift 2: Santaveräjä

Kukkolanharjus vägvalsplaneringar visar att alternativen kan vara flera på samma kontrollavstånd. Det rätta vägvalet beror på orienterarens kunskaper och vilken fart man har i skogen, på stigar osv. Första vägvalsuppgiften var på ett område med stora gropar. Det är endast en del av gropterrängen som finns runt Lahtis.

Vi vill visa motionsorienterarna att med ett noggrant, övervägt vägval går det bra att orientera även i gropterräng. I den inhemska terrängen strävar topporienterarna vanligen till att gå så rakt på kontrollerna som möjligt. För motionsorienterarna lönar det sig ofta att ta fasta på tydliga formationer i terrängen och framskrida med stöd av dessa.

Veckans vägvalsuppgift kommer från träningsterrängen i Hollola Santaveräjä. Lahtis elitorienterare Aleksi Anttolainen har planerat uppgiften. Han har bland annat vunnit FM-silver på ultralång distans och hör till Orienteringsförbundets utmanargrupp.

Merja Rantanen från Jämsän Retki-Veikot har lovat ge oss olika vägvalsmöjligheter med olika vinkar och motiveringar, som informerar motionärerna om hur man skall orientera i gropterräng. Merja har en lång och framgångsrik orienteringskarriär. Hon är åttafaldig VM och femfaldig EM- medaljör.