Tävlingskartorna tryckta

Tryckningen av kartorna till Jukola-kavlen har gjorts i Granos tryckeri. Tryckningen av 69000 kartor gjordes med en tiofärgstryckningsmaskin med 9500 ark i timmen. För att säkert garantera tryckningen och färgerna har man använt dubbelt mer tid än vad som annars krävs.

Kartritarna Arvo Paulin och Jarmo Pikkarainen övervakar tryckningsresultatet. Man ökade de gröna och gula färgerna och sen påbörjades maratontryckningen.

Med olika verktyg kontrollerades kartans tryckningsresultat. Kartan som syns på bilden är inte tävlingskartan i Hälväla. Hälvälä-kartan hålls hemlig fram till tävlingarna.

Banorna tryckta på kartorna

”Kartorna och banorna tryckta!”, konstaterar Venlakavlens banläggningschef Ville Kauppi och Jukolakavlens banläggningschef Juhani Jaskari stående i högvakt bredvid 46000 kartor med alla banor tryckta. Ännu återstår 23000 kartor med alla kontroller som används som returneringskartor till alla lag.

Nästa kritiska moment är när de olika lagens numror och etappuppgifter skall tryckas. På bilden syns modellexemplar hur texten kommer att se ut på växlingsområdets kartställning. När det här momentet är avslutat återstår det mest arbetskrävande; kartornas kontroll och förpackning i plastfodral. Detta arbete sker för hand och torde ta en månad att slutföra.

Text och bilder: Ville Kauppi