Tampereen Pyrintö vill vara med i vinstkampen i Lahti-Hollola Jukola

Red Machine, på finska “Punakone”, alltså herrarnas elitgrupp i Tampereen Pyrintö, är i bra takt med sin förberedning inför sommarens Jukola.

Gruppens ansvariga tränare Kari Jussila berättar att träningssäsongen har börjat helt enligt planerna.

Just nu håller idrottarna på att träna på läger nästan runtom i världen. Lagets allra vassaste spets, landslagslöparna Johan Runesson, Florian Howald och Aleksi Niemi tränar i Syd-Afrikas Dullstroom. Det är möjligt att någon har sett Kuukka-bröderna springa intervaller vid Fuengirolas stränder eller göra andra träningar på bergområden i Spanien. Dessutom har tre Red Machine -killar varit på landslagsläger i Turkiet efter årsskiftet och en liten grupp har testat Ylläs skidspår.

Långvariga utvecklingsarbetet siktar mot vinsten

Red Machine har sen i fjol blivit ännu starkare: två nya landslagsmän bytte nyligen till Tampereen Pyrintö, nämligen Otto Simosas och Aleksi Sorsa. Från fjolårets lag vann både Runesson och Howald VM-brons efter Joensuu-Jukola och Elias Kuukka fick FM-guld. Även med tanke på det här så går vi enligt planerna, säger Jussila

Tampereen Pyrintö har byggt den nya generationens Red Machine i fem år nu. En av utgångspunkterna har varit att skapa en sådan Red Machine som verkligen kan vinna Jukola-kavlen. I projektet har man årligen testat idrottarna med olika sträckor och ansvarsuppgifter. Genom att prova och misslyckas har de velat lära sig precis hur man bygger upp en optimal lagsammasättning.

Arbetet bar frukt redan i fjol då Lappee-Jukolas 13. plats byttes mot tredje plats i Joensuu.

“Placeringen var ganska bra men vi vet att vi gjorde så pass många misstag, att vi inte helt kunde svara på IFK Göteborgs segerrika tåg. Å andra sidan så vet vi att laget redan nu har bättre fysik än i fjol vilket gör det lättare att tåla små missar. Då man tänker på detta är det väldigt roligt att planera den kommande halvårsperioden och tävlingstaktiken så att vi har möjlighet att vara med i vinstkampen på sista sträckan i Lahti-Hollola Jukola – och att vi har en sista sträckslöpare som kan avgöra hela Jukola-kavlen till vår förmån när han får chansen”, säger Jussila om lagets mål.

Typträningar i Hollola på våren

Tampereen Pyrintö hade läger i Hälväläs träningsterräng för nästan en hel vecka strax efter den triumfösa 25-mannakavlen. På lägret tävlade Pyrintös idrottare mot IFK Göteborgs topporienterare i en nattmasstart men då blev det så mycket missar för båda gängen att resultaten har aldrig nått dagsljus.

Enligt Jussila behövdes höstens läger för att idrottarna bättre kan förbereda sig inför den kommande terrängtypen. Den rejäla lägerinsatsningen i sänkterräng inför Estlands och Lettlands VM-tävlingar som landslagen har haft år 2016-2018 hjälper för sin del förberedelser även till Jukola.

Under våren och tidigt på sommaren ska Tampereen Pyrintö ännu hålla flera träningsläger och -dagar i Hollola. Före detta öppnar Red Machine sitt eget träningscentrum i Barbate i Spanien. Träningscentret är öppet fram till början av mars. Efter det fortsätter lägermöjligheterna i Ticino i Schweiz med en tvåveckorsläger på regionen där det ordnas EM-tävlingar i maj. Även torrträningar som siktar mot Jukola hör till Pyrintös program under vintersäsongen.

På Lahti-Hollola Jukolas webbsida kommer vi att följa med Tampereen Pyrintös toppidrottarnas väg fram till Jukola.