IFK Göteborg på träningsläger i Lahtis

Det är åtta månader kvar till Lahti-Hollola Jukola 2018. Redan nu i oktober är orienteringslöparna från IFK Göteborg på plats i skogarna utanför Lahtis för träningsläger. Klubben har just tagit hem en fin andraplats på 25-mannastafetten i Botkyrka söder om Stockholm. Under Joensuu-Jukola 2017 drog IFK längsta strået i Jukolastafetten och tog då hem en seger.

När vi möts är det måndagskväll och dags för natt-OL. IFK ska tillsammans med finska stafettkonkurrenten Tampereen Pyrintö ha en natt-masstart. Innan de alla springer iväg får jag tid att fråga lite om hur förberedelserna inför nästa års Jukola ser ut.

Arvid Våg, 22 år, är en av de blåvita orienterarna från IFK Göteborg som är på plats. Det är dag två på lägret och Arvids intryck av terrängen är att den inte alltid är så lättframkomlig som man först tror när man ser på kartan. Framförallt på grund av mycket sten, ris och grenar på marken. I vissa partier där sikten inte är den bästa, är kompassen väldigt viktig för att kunna hålla riktning. Det krävs även att man är noga med punkterna i de detaljrika groptäta områdena. Andra partier består av plattare, öppnare och mer snabblöpt tallhed med få detaljer.

IFK satsar på att nästa års Jukola- och Venlakavle blir stafetter där de ska kunna prestera på topp. Att träna i relevant terräng säger Arvid väger tungt när klubben gör sig redo för den utslagsgivande orienteringen som väntar. Genom läger på plats i Lahtis och även genom träning i områden i Sverige som har liknande terräng kan man bli väl förberedd. Arvid nämner tallhedarna på Hökensås i Västergötland som ett exempel på en liknande terrängtyp.

Pannlamporna lyser upp i kvällsmörkret och det är dags för orienterarna från IFK Göteborg och Tampereen Pyrintö att springa iväg. På engelska räknas det ner från 3, 2, 1 och med hög fart från start sätter orienteringslöparna iväg in i de finska skogarna utanför Hollola, Lahtis.

Stina Nero, text

Kimmo Hirvonen, foto