Bra sällskap i skogen skulle inte skada

Som Lahti-Hollola Jukolas värdpar arbetar två personer som sportfolket i Finland känner rätt så bra.

-Det är fint att vara en av de nästan 2000 volontärer i Jukola. Det här kan kallas “av kärlek till sporten”-arbete, där man absolut vill vara med då egen klubb tar han om organiseringen. Många volontärer jobbar otroligt fint flera hundra timmar för att ordna en lyckad Jukola, berättar Minna Kauppi.

 

Minna Kauppi, som springer för Lahden Suunnistajat -37, kan inte delta i Venla-kavlen i år men hon har sprungit banorna och vet hur svåra de är.

-Igår gick jag runt Venla-kontrollerna för sista gången och gjorde helt dumma misstag. Man måste koncentrera sig på orienteringen hela tiden, för det är massor av utmaning med på banorna. Men när man bara gör det man kan i sin egen takt i lugn och ro så hittar man nog alla kontrollerna, kämpar Kauppi.

-Svenskarna kommer att vara tuffa men nog har de finska stjärnorna en viss hemplansfördel i Hälvälä. Jag litar mest på SK Pohjantähti i Venla-kavlen. Av svenskarna kommer Stora Tuna och Järla säkert att att vara med i segerkampen. På herrsidan tävlar minst IFK Göteborg, KooVee och Halden om vinsten, gissar Minna Kauppi.

 

Tävlingsvärden Sami Jauhojärvi ska njuta av Jukola både som volontär och som tävlande. Han ska springa sin fjärde Jukola i Hälvälä. En tredje sträcka väntar på honom i laget Emit.

-Jag har förberett mig 200% bättre än i fjol. En gång orienterade jag i träningsterräng och en gång på motionsorientering, i fjol blev det ingen orientering alls före Jukola. Jag har dessutom sprungit så mycket i närheten av tävlingsområdet att jag har en ganska bra uppfattning av terrängtypen. Kontrollerna ska nog tas försiktigt och noggrannt och inte skulle det heller skada att ha bra sällskap i skogen, alltså en bra rygg att följa efter. Jag deltar med främst sociala mål och egentligen vill jag bara komma i växling med rätta stämplingar, planerar Jauhojärvi sin kommande nattliga insats.

-Att ordna Jukola är en enorm talkoinsats och det är fint att få vara med. Samtidigt har det varit roligt att se hur den gigantiska Jukola-byn byggs upp här i Hälvälä.

 

Värdparet önskar alla orienterare, publiken, åskådarna och volontärer en skön helg i Hälvälä!