Sunistajat on perheen oma Venla-joukkue

Sunistajat osallistuu ensi kesänä kolmatta kertaa Venlojen viestiin. Kolmen tyttären ja äidin muodostaman joukkueen tavoitteena on suunnistaa rennosti ja päästä hyväksytysti maaliin.

Idea Sunin perheen omasta joukkueesta lähti alun perin kärköläläisen perheen isältä, Raimo Sunilta. Hänen mielestään perheen kolmesta tyttärestä ja äidistä tulisi oiva joukkue Venlojen viestiin. Kun idea oli hautunut ja pientä painostusta harrastettu useita vuosia, ajatukseen suostui lopulta myös perheen nuorin tytär Reetta. Hän ei ollut nuorena harrastanut suunnistusta isosiskojen ja äidin tapaan, mutta lämpeni ajatukselle aikuisiän iltarastikokemusten myötä.

”Meillä oli päälajina ampumahiihto, mutta suunnistimme myös kilpaa nuoresta asti Mervin kanssa”, kertoo keskimmäinen tytär Outi Örn. Myös perheen äiti Tuula suunnisti iltarasteilla ja kisoissakin. Kaikki kolme olivat juosseet aiemmin Venlojen viestissä seurajoukkueissa, Kärkölän Kisa-Veikoissa ja Mervi myös Rastivarsoissa.

Reetan mies keksi joukkueelle sukunimen ja suunnistuksen yhdistävän nimen, Sunistajat. ”Kun tilasin meille suunnistuspaitoja Nonamelta, sieltä tarkistettiin vielä erikseen, että olihan se painatus nyt varmasti Sunistajat”, Outi nauraa.

Ensikertalaisena Lappee-Jukolassa

Sunistajien ensimmäinen Venlojen viesti oli Lappee-Jukolassa 2016. Tavoitteena oli saada joukkueelle hyväksytty tulos. Outi starttasi aloitusosuudelle takarivistä ja vaihtoi talven kuntokuurin jälkeen sijalla 162. Ensikertalainen Reetta jännitti ja alussa tulikin pummeja. Sitten suunnistus alkoi sujua, ja oli aika hauskaakin. Sunistajat ylsi ensimmäisessä Venlojen viestissään viidensadan joukkoon. Kokemus oli positiivinen ja etenkin Reetta halusi, ettei Lappee-Jukola jäisi hänen viimeisekseen.

Tänä vuonna Hälvälän supikkoon

Viime vuonna Joensuussa Sunistajat jatkoi Venla-taivaltaan rennolla otteella vaihtaen hieman osuusjakoja. Tänä vuonna joukkue lähtee valloittamaan Hälvälän supikoita tutulla kokoonpanolla, mutta väli- ja ankkuriosuudet tähän asti juossut Reetta on tällä kertaa aloittaja.

”Tottakai aloitusosuus jännittää, mutta viestiin on silti luottavainen olo lähteä, kun tietää että sieltä on jo kahdesti aiemminkin selvinnyt hengissä pois.”, Reetta kuvailee.

Suppamaastoon ei ole suunniteltu aiemmasta poikkeavaa valmistautumista. Outi ja Reetta tosin kävivät jo viime syksynä Jukolan harjoitusmaastossa Santaveräjällä kokeilemassa suppasuunnistusta. Tänä vuonna valmistautumiseen kuuluu peruskunnon ylläpitoa. Suunnistustuntumaa haetaan iltarasteilta.

Reetta kannustaa ensikertalaisia uskaltautumaan rohkeasti mukaan Jukolaan. Jos perustaidot ovat hallussa, metsästä kyllä selviää pois. ”Pää kylmänä vaan, eikä ajattele liikaa, että suunnistaa Jukolan viestissä.”

Perhejoukkue on herättänyt Venlojen viestissä myös ihmetystä ja huomiota. ”Huomio tuo hommaan oman hauskan lisänsä. Lisäksi perhejoukkue motivoi meitä kaikkia”, Outi tiivistää.

Teksti: Saara Kukkonen
Kuva: Raimo Suni.
Kuvassa vasemmalta Mervi Suni, Tuula Suni, Reetta Suni ja Outi Örn.