Poliisi turvaa Jukolaa

Lahti-Hollola Jukolan ja alueen poliisin välinen tiivis yhteistyö on yksi tapahtuman onnistumisen avaintekijöistä. Hämeen poliisilaitos onkin mukana tämän vuoden Jukolassa paitsi viranomaistahona huolehtimassa yleisöturvallisuudesta ja liikennejärjestelyistä, myös omana Hämeen poliisilaitoksen suunnistusjoukkueena.  Lisäksi Jukolan kilpailuorganisaatiossa vaikuttaa monia eläkeläiskonstaapeleja, jotka osaltaan edesauttavat organisaatioiden välistä yhteistyötä.

Jukola tapahtumana ei Hämeen poliisille ole mikään täysin uusi tuttavuus, paikallinen poliisi oli mukana myös jo Asikkalassa järjestetyssä Jukolassa vuonna 2002, jonka kulkua ylikomisario Jouni Takala kuvaili erittäin sujuvaksi. Samanlaista kelpoa menoa odotetaankin poliisissa myös tämän vuoden Jukolalta.

Miten poliisissa valmistaudutaan Jukolaan tai muihin suuriin yleisötapahtumiin?

Poliisille on tärkeää olla mukana alusta lähtien suurten tapahtumien kokonaisvalmisteluissa aina tapahtuman aikataulutuksesta ja työryhmien jaosta itse H-hetkeen asti. Poliisi onkin ollut mukana Jukolan suunnittelupalavereissa jo hyvin varhaisesta vaiheesta. Yhteydenpidon organisaatioiden välillä tulee olla tiivistä – näin voidaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kartoittaa ja minimoida mahdolliset häiriötekijät itse tapahtuman aikana ja myös varata riittävästi työvoimaa ja muita vaadittavia resursseja, jotta varmistetaan tapahtuman turvallisuus ja sujuvuus.

Onko jotain erikoisuuksia juuri suunnistustapahtumassa?

Suunnistustapahtumat ovat poliisin kannalta yksi rauhallisimmista tapahtumista. Tietenkin väkimäärien ollessa näinkin suuret kuin Jukolassa, tulee poliisin olla valppaana mahdollisten poikkeustilanteiden varalta. Yleisesti ottaen suunnistuskansa on kuitenkin mitä asiallisinta väkeä, jotka saapuvat tapahtumaan sen oleellisimman – eli suunnistuksen takia, joten siltä osin poliisissa kyllä luotetaan tapahtuman sujumiseen. Siispä suurimmat riskit liittyvätkin tieliikenteen ruuhkautumiseen, ajoittuen tapahtuma-alueelle saapumiseen ja sieltä poistumiseen.

Verrattuna moniin muihin yleisötapahtumiin Jukolan laaja ja maastoltaan monipuolinen tapahtuma-alue aiheuttaa tietenkin erityisvalmisteluja. Tapahtuman aikana poliisi valvookin suunnistusmaastoa ja tapahtuma-aluetta mm. mönkijöiden avulla ja tarpeen mukaan voidaan esimerkiksi etsintään hyödyntää lennokkeja. Samalla poliisi toimii osana kisojen turvallisuusorganisaatiota millä varmistetaan aukoton tiedonkulku järjestäjien ja viranomaisten välillä itse tapahtumassa.

Poliisin terveiset Jukolaan saapuville:

Ollaan liikkeellä ajoissa, vältetään turhaa kiirettä ja säilytetään leppoisa tunnelma. Matkareitin ennalta suunnittelu sujuvoittaa ehdottomasti saapumista alueelle. Kisaradion, Jukolan sosiaalisen median eri kanavien ja liikennetiedotteiden seuraaminen on tietenkin suositeltavaa. Tänä vuonna kisoihin saapumiseen vaikuttaa myös suuret tietyömaat Lahdessa ja lähiseudulla, jotka kannattaa huomioida matkalle lähtiessä. Maltti on edelleen valttia liikenteessä.

Poliisi toivottaa kaikille osallistujille, katsojille ja kisajärjestelyissä mukana oleville elämyksellistä ja ikimuistoista tapahtumaa Hämeessä, Hollolan Hälvälässä.

Teksti: Seija Torri