Perustaidot alkavat olla hallussa – Jukola-koulu päättyy huomenna

Suunnistuksen saloihin perehdyttänyt Jukola-koulu on edennyt loppusuoralle. Viimeinen kouluilta on
tiistaina 8.5., jolloin koululaiset pääsevät ottamaan mittaa toisistaan Hollolassa Messilän maastoissa.
Viime syksynä alkanut koulu on vetänyt ennätysmäärän osallistujia. Syksyllä osallistujia hieman alle sata, keväällä määrä kasvoi tästä vielä reilusti. Osa koululaisista oli suunnistanut ennestään, mutta osa lähti kompassin ja kartan kanssa maastoon ensimmäistä kertaa elämässään. Jukola-koulun ohjaajat ovat myös pitkin matkaa muistuttaneet, että metsään mennään aina oman kunnon ja taitojen mukaan. Joskus kävellen on nopeammin perillä kuin juosten.

Jukola-koulun ohjaaja Sari Sundqvist (oikealla) varmistaa, että ryhmä löytää rastit Päijät-Hämeen vaativista supikoista.

Nyt kevään edetessä kohti kesäkuun H-hetkeä vaikuttaa siltä, että suunnistuksen perustaidot alkavat olla kaikilla hallussa, eivätkä vaativatkaan suppamaastot tunnu enää ylitsepääsemättömiltä.
Syksyllä Sairakkalan maastoharjoituksessa Hollolassa huippusuunnistaja Minna Kauppi sparrasi koululaisia ja kehotti imemään suunnistustietoja ja -taitoja kaikkialta. Kauppi korosti suunnistuksen tajua, joka syntyy vain opiskelemalla ja aktiivisella harjoittelulla. Tätä tajua on korostettu Jukola-koulussa ja opiskelijoita on ohjattu hellin käsin lajiin sisälle.

Jukola-koulun lisäksi suunnistusoppilaat ovat käyneet ahkerasti Päijät-Hämeen alueen iltarasteilla.
Koululaiset ovat saaneet vapaan osallistumisoikeuden Lahden Suunnistajien (LS-37) ja Hollolan
Urheilijoiden (HU-46) kuntorasteille aina Lahti-Hollola- Jukolan päätapahtumaan saakka.

Teksti ja kuvat: Päivi Piirainen