Outdoor Siskot suunnistavat myös Jukolan yössä

Outdoor Siskot on aktiivinen ulkoilua ja monipuolista urheilua harrastava valtakunnallinen naisporukka. Outdoor Siskoja yhdistää intohimo luonnossa liikkumiseen ja he tapaavat toisiaan poluilla ja lumilla ympäri vuoden. Outdoor Siskojen toiminta perustuu vapaaehtoisvoimiin ja siihen voi liittyä mukaan jokainen luonnossa viihtyvä nainen. Tiedotuskanavana toimii Outdoor Siskot -ryhmä Facebookissa. Ryhmässä on jäseniä jo yli 2600 ja määrä lisääntyy koko ajan.

Ensimmäisen kerran Outdoor Siskot suunnistivat Venlojen viestissä vuonna 2014 yhden joukkueen voimin, sen jälkeen kasaan on saatu vuosittain kaksi joukkuetta.

– Joensuu-Jukolassa viime kesänä meillä oli ensimmäinen vain naisista koostuva Siskojen Jukola-joukkue ja se oli kyllä hienoa. Jukolan viestiin on Siskojen keskuudessa ollut mukavasti kiinnostusta. Tavoitteena onkin kasata Lahti-Hollola Jukolaan yksi Jukola-joukkue ja kaksi joukkuetta Venlojen viestiin, pohtii joukkueiden kokoamisesta vastaava Mikaela Creutz.

– Joukkueissamme on ollut mukana henkilöitä todella vaihtelevilla suunnistustaustoilla. Joskus joukkueeseen on saatu joku kokeneempi suunnistaja mukaan, mutta valtaosin osallistujat ovat olleet polkujuoksijoita tai harrastesuunnistajia joilla suunnistustaustaa on voinut olla nuoruudessa tai suunnistus on aloitettu vanhemmalla iällä. Itsekin olen aloittanut suunnistuksen vasta muutama vuosi sitten, kertoo Mikaela Creutz.

– Joka vuosi olen houkutellut mukaan aloittelijoita, koska meidän joukkueissa on tarkoitus suunnistaa ihan vain suunnistamisen ja metsässä liikkumisen riemusta, kannustaa Creutz.

– Itselläni on vielä tuoreessa muistissa miten hienolta ensimmäinen suunnistuskerta tuntui. Päällimmäinen tunne oli onnistuminen, itseni ylitys ja puhdas riemu. Kaikki vähänkin epäröivät aloittelijat olen siksi houkutellut mukaan meidän joukkueisiin ja kaikki ovat palanneet maastosta samalla “mä tein sen!” -innokkuudella, Creutz kertoo.

– Tietysti myös kokeneemmat suunnistajat ovat voineet nauttia omista suorituksistaan. Ihan hyvälle sijalle on mielestäni esim. meidän Venlojen ykkösjoukkue päässyt puhtaasti harrastelijataustalla. Niin, ja huumorilla ja hyvällä mielellä on aina lähdetty metsään, ei niinkään hampaat irvessä.

Ensikertalaiset saavat Jukolasta uutta kipinää harrastukseensa

Kaisa Kurvinen oli jo muutaman vuoden ajan haaveillut osallistumisesta Jukolan viestiin.
–  Aiemmin minulla ei ole ollut sopivaa porukkaa johon olisin päässyt mukaan. Nyt sitten Outdoor Siskojen sivulla kyseltiin halukkaita lähtijöitä ja päätin ilmoittautua mukaan.

Kaisa Kurvinen ajatteli osallistuvansa ensimmäisellä kerralla Venlojen viestiin ja kokemuksen karttuessa vasta myöhemmin Jukolaan, mutta lopulta hän päätyikin heti Jukolan viestin viidennelle osuudelle.

Aivan aloittelija Kurvinen ei tunnusta olevansa, vaan on harrastanut iltarasteilla käymistä jo  aktiivisesti muutaman vuoden ajan.  Kurvisen suunnistusharrastus alkoi jo ekaluokalla Sallan Karhujen oravapolkukoulussa.
– Ennen Jukolaa kävin tavallista ahkerammin iltarasteilla ja opiskelin netistä vähän unohtuneita karttamerkkejä ja rastimääritteitä. Suunnistus sujuikin ihan hyvin, mitä nyt alkujännityksessä tuli tehtyä pari hassua reitinvalintaa. Muutama herrasmies otti minut mukaan porukkaansa ja siellä sitten peesattiin toisiamme vähän vuorotellen. Metsässä oli hieno yhteishenki ja apua sai aina, jos sitä tarvitsi, Kurvinen kertoo.

Nyt jälkikäteen Kurvinen kertoo kisasta olevan edelleen tosi hyvät fiilikset ja suunnistusintoa ja halua kehittyä on nyt entistä enemmän. Kurvinen nähtäneen todennäköisesti myös Lahti-Hollola Jukolan yössä.

Joensuussa Outdoor Siskojen Venla-joukkueessa kolmannen osuuden suunnistanut Salla Määttä Kävi keväällä Helsingin Suunnistajien järjestämän peruskurssin ja muutaman kerran iltarasteilla, sitä edeltävät suunnistuskokemukset olivat kouluajoilta.
– Vähän oli kokemusta, mutta tosi hyvin meni omasta mielestänii. Jukolan yöhön en olisi uskaltanut osallistua tällä harjoittelulla, mutta kyllä  suunnistuskärpänen on nyt iskenyt, Määttä kertoo.

– Jukolan viesti on tapahtumana todella hyvin järjestetty ja porukka aivan huippua. Siellä on sellainen festarimeinki, mutta kukaan ei rällää kun kaikki ovat tulleet urheilemaan.

Määtän kanssa samassa joukkueessa toisen osuuden suunnistanut Jonna Kumpu on samoilla linjoilla:
– Olin kuullut tapahtumasta ennakkoon paljon positiivista ja laji kokonaisuudessaan kiehtoi minua. Lisäksi olen ajatellut, että suunnistustaidosta on konkreettista hyötyä esim. vaelluksessa.
Koska kokemusta oli lähinnä kouluajoilta, osallistuin kevään aikana suunnistuksen alkeiskurssille sekä Jukolaan/Venlaan valmentavalle kurssille ja sitä kautta pääsin vähintäänkin hajulle siitä, mistä lajissa on kyse. Kävin kevään aikana iltarasteilla Helsingissä harjoittamassa suunnistustaitojani ja sitä kautta varsinaisesti valmistauduin tapahtumaan.