Nuorilla ensikertalaisilla on tavoitteena Jukolassa hyvä suoritus ja maaliin pääseminen

Hollolan Urheilijat -46:n Veera Kemppainen ja Miika Passila pääsevät tänä kesänä ikänsä puolesta ensimmäistä kertaa Jukolaan suunnistamaan.

Joensuu-Jukolaan saavat osallistua vuonna 2002 tai aiemmin syntyneet. Kilpailunjärjestäjä on usein asettanut nuorille myös suosituksia osuuksien suhteen niin, että keskimmäiset lyhyimmät osuudet niin Jukolan viestissä kuin Venlojenkin viestissä on osoitettu nuorimmille suunnistajille.

Tavoitteena Hollolan nuorilla on saada omantasoinen suunnistus niin, ettei joukkueen sijoitus putoa ainakaan kovin paljon heidän osuudellaan.

– Päämääränä Jukolan viestissä on maaliin pääseminen. Toivottavasti maasto on Joensuussa helpompi kuin seuraavan kesän Jukolassa, toteaa Miika.

Hollolan Heinsuon koulun kahdeksasluokkalainen Veera on aloittanut suunnistuksen 5-vuotiaana. Hänen isänsä vei hänet suunnistuskouluun ja onnistumisten myötä hän on aloittanut myös kilpailemisen.

Veera pitää kuntoa yllä talvisin hiihtämällä ja lenkkeilemällä, mutta viime talvi meni jalkaa kuntouttaessa. Veeralla meni polvi sijoiltaan lokakuussa ja hän tarvitsi kävellessä kyynärsauvoja tueksi kuuden viikon ajan.

Veeralla on tavoitteena tulevalla suunnistuskaudella saada onnistumisia, löytää rasteja ja saada hyviä sijoituksia. Pienistä epäonnistumisista huolimatta suunnistus on hänen mielestään kivaa.

– Mieleenpainuvimpia muistoja suunnistuksessa ovat Rukan Fin5 -rastiviikko ja Ruotsin 25Manna -tapahtumat. Rukalla oli kivaa jäkälämaastoa ja hienoja maisemia ja 25Mannan viehätys on ollut siinä, että se suunnistetaan ulkomailla, muistelee Veera.

Salpausselän yläkoulua käyvän Miikan päälaji on maastohiihto. Hän pelasi myös jääkiekkoa 14-vuotiaaksi asti. Suunnistuksen Miika aloitti 12-vuotiaana, kun pikkuveli aloitti suunnistusharrastuksen ja kilpailemisen suunnistuksessa. Suunnistus tukee hyvin hiihdon kesäharjoittelua, ja siinä motivaatio säilyy onnistumisten myötä.

– En ole asettanut tavoitteita suunnistuksessa. Pyrkimyksenä on tulevina vuosina menestyä hiihdon SM-kilpailuissa ja päästä urheilulukioon, kertoo Miika.

Veeralla ja Miikalla on edessä rippikoulukesä. Pidemmän tähtäimen tavoitteet eivät ole Veeralle vielä niin selkeät. Hän hakee yläkoulun jälkeen joko lukioon tai ammattikouluun. Veeran suunnitelmissa suunnistuksen osalta on menestyä niin, että kilpailut sujuvat hänen omasta mielestään hyvin.

– Parhaimpia sijoituksia suunnistuksessa ovat olleet Särkänniemisuunnistuksen kolmas sija ja kolmas sija Kultaisessa Kompassissa omalla osuudellani. Päämääränä ei kuitenkaan ole olla paras, vaan tärkeintä on, että harrastan urheilua, tarkentaa Veera.

Tulevan kesän uusiin kokemuksiin suunnistuksen saralla kuuluu Jukola. Nuoret ovat päässeet harjoittelemaan viestisuunnistusta esimerkiksi Nuorten Jukolassa, mutta Jukolassa suunnistetaan aikuisten huippujen seassa ja osallistujamäärä on moninkertainen Nuorten Jukolaan verrattuna.

– Jukola on varmasti hieno tapahtuma, kun siellä on niin paljon ihmisiä ja yleisöä. Tärkeää Jukolassa on se, että siitä tulee kiva suunnistusmuisto, toteavat Veera ja Miika lähes yhteen ääneen.

Heidi Passila