Jorma Aherto: Kausi alkaa ja Jukola lähestyy

”Muistuttipa heidän juoksunsa kuuta korkeuden sininiitulla. Ei väisty hän syrjään hattaran edestä, joka tahtoo sulkea hänen tiensä, vaan huoletonna hän retkeilee sen lävitse, ja kirkkaampana kuin ennen astuu hän jälleen sen kautta ulos. Ja vakaasti, juhlallisesti hän vaeltaa. Mutta Jukolan pojat juoksivat kuin jänikset ja villit oinaat; sillä hätä kirmasi heidän kantapäissään.” Kivi Aleksis 2000, Seitsemän veljestä, 176.

Lainaus Aleksis Kiven tekstistä sopii hyvin suunnistajien keväiseen intoon päästä juoksumatoilta ja asfaltilta samoilemaan metsään ja suuntaamaan ajatukset kohti kesän koitoksia. Niistä merkittävin on Jukolan viesti, josta on tullut pelkkää suunnistuskilpailua merkittävämpi keskikesän juhla. Jukolan kesäyössä on jotain mystistä ja taianomaista ja siksi sen haluavat kokea muutkin kuin aktiivisuunnistajat.

Osanottajamäärät ovat olleet kasvussa ja tälläkin kertaa seuraamme mielenkiinnolla kehitystä. Huhtikuun alussa maksaneita ilmoittautuneita oli jo noin 16 400 suunnistajaa ja joukkueita oli 23 maasta. Saattaapa olla, että osanottoennätys, noin 18 000 suunnistajaa vuonna 2015, on vaarassa.

Iloksemme olemme voineet todeta myös paikallisten kuntoliikkujien löytäneen Jukolan ja Venlojen viestistä itselleen sopivan haasteen kaveri- tai yritysjoukkueissa. Ajatuksen herättäminen osallistumisesta ja yhteisen haasteen kokemisesta ei ole vieläkään myöhäistä. Ilmoittautumisen seuraava porras päättyy 9.5. ja juuri käynnistyneet iltarastit tarjoavat hyviä mahdollisuuksia harjoitteluun.

Yhteistyökumppaneillemme Jukola tarjoaa ainutlaatuisen näkyvyyden. Runsas yleisö ja puoli vuorokautta suoraa televisiolähetystä on harvoin saavutettava kokonaisuus.

Elämysmatka myös talkoolaiselle

Jukola on urheilujuhla, joka tarvitsee tekijänsä. Jopa 50 000 suunnistajan ja kisavieraan palvelujen tuottamiseen tarvitaan noin 1800 talkoolaista erilaisiin toimitsija- ja asiakaspalvelutehtäviin. Suurimmassa osassa tehtäviä ei tarvita suunnistuksen lajiosaamista – tahto tehdä yhteistä hyvää on tärkein asia. Perusasenteena Jukolassamme on halu auttaa suunnistajia onnistumaan omien haasteidensa toteuttamisessa. Omana palkkionamme on osanottajien hyvä mieli ja ilo onnistumisesta. Silloin olemme onnistuneet omalla elämysmatkallamme suviyössä.

Meillä on jo koossa yli 1300 talkoolaisen tiedot, joten erinäisiin tehtäviin tarvitaan vielä lisää väkeä. Etenkin ravintola- ja kilpailuvaliokunnissa on vielä paikkoja vapaana. Näissä valiokunnissa työskentelevät ovat Jukolan ytimessä. Riittävä määrä talkooväkeä mahdollistaa työvuorojen joustavan toiminnan ja kiireettömän hetkestä nauttimisen myös talkoolaiselle.

Jotta onnistumme järjestelyissä ”maailman parhaan suunnistuskilpailun vuonna 2018” vaatimalla tavalla, valmennamme talkooväkeämme eri tapahtumissa kevään kuluessa. Aloitamme reilun sadan johtohenkilön, asiantuntijan ja tiimivetäjän kokoontumisella lauantaina 14.4. Hollolassa. Silloin varmistamme, että kaikilla keskeisillä tehtävillä on tekijänsä ja viritämme tahtotilaamme voittajien tasolle. Myöhemmin huhtikuussa alkavatkin jo valiokuntakohtaiset valmennustilaisuudet, joista löydät tietoa sivujemme Toimitsija-osiosta.

Tervetuloa tekemään urheilun suurtapahtumaa ja kansanjuhlaa sekä vaalimaan perinteistä yhdessä tekemisen tapaa!

”Niin he sanaakaan lausumatta kirmasivat yhä eteenpäin, ja nopeasti pakeni heidän altansa luminen maa. Mutta viimein, ehdittyään Pohjanpellon töyrylle, näkivät he kalveassa kuutamossa, mäen rinteellä Jukolan talon, ja melkein yht’aikaa kuului heidän suistansa: ’Jukola, Jukola!” Kivi Aleksis 2000, Seitsemän veljestä, 154.

Kilpailunjohtaja Jorma Aherto