Jukolan ensiapu valmistautuu 500 potilaaseen

Lahti-Hollola Jukolan ensiavussa on valmistauduttu hoitamaan noin 500 potilasta kisaviikonlopun aikana. Paikalla on eri vuoroissa yhteensä 15 lääkäriä ja noin 50 sairaanhoitajaa.

”Ensiavussa annetaan alkuhoito ja tehdään esimerkiksi haavojen ompelua ja lastoitusta. Vakavammat tapaukset lähetetään kymmenen minuutin ajomatkan päässä sijaitsevaan Päijät-Hämeen keskussairaalaan”, kertoo ensiavun päälääkäri Juha Virtanen.

Ensiavussa on paikalla muun muassa silmälääkäri ja Virtasen mukaan Jukolassa onkin parempi valmius hoitaa silmävammoja kuin keskussairaalassa, jossa ei viikonloppuisin päivystä silmälääkäriä. Silmävammoja Jukolan suunnistajille sattuu keskimäärin 20-30 viikonlopun aikana.

Virtanen muistuttaa, että ensiapu on tarkoitettu vain vammojen hoitoon. Ennaltaehkäiseviä toimia, kuten piilolinssien asennusta tai urheiluteippauksia siellä ei tehdä.

Hälvälän ”Mörssäri”-rakennuksessa sijaitsevan varsinaisen ensiavun lisäksi valmius ensiapuun on maalissa sekä maastossa kolmessa eri pisteessä. Maaston ensiapupisteet toimivat myös potilasevakuoinnin tukipisteinä. Jos suunnistaja loukkaantuu metsässä eikä pääse itse liikkumaan maastoensiapuun, sanan loukkaantuneesta tuo joko rastivahti tai kanssakilpailija.

Virtanen työskentelee Päijät-Hämeen keskussairaalassa vatsaelinkirurgina ja osaston ylilääkärinä. Hän on itse tullut suunnistuksen pariin lasten suunnistusharrastuksen myötä. Jukolaan hän päätyi Hollolan Urheilijoiden Mikko Sanin suostuttelemana. Talkootunteja ensiavun suunnittelussa on kertynyt paljon.