IT-valiokunta vastaa Jukolan tulospalvelun läpiviennistä

Maaliskuisena lauantaiaamuna Hollolan kuntakeskuksessa sijaitsevassa Jukola-talossa, kivenheiton päässä Hälvälän kilpailukeskuksesta, joukko IT-valiokunnan vapaaehtoisia häärää johtojen ja kaapeleiden kimpussa. Tietokoneiden ruudut loistavat ja palvelimet humisevat. Yhdestä Jukola-talon huoneista löytyy online-rasti. On tullut aika testata Lahti-Hollola Jukolassa käytettävä Pirilä-järjestelmä.

”Rakennamme ”mini-Jukolan” testataksemme kilpailu- ja tulosjärjestelmää yhdessä muun talkooväen kanssa. Edesmenneen suunnistaja-ohjelmoija Pekka Pirilän kehittämää järjestelmää on Jukoloiden lisäksi käytetty myös muissa urheilutapahtumissa”, selventää Yrjö Tolvanen. Tolvanen toimii yhtenä valiokunnan vastuuhenkilöstä yhdessä Thomas Salokankaan kanssa.

Pirilä-järjestelmän kimpussa Jukola-talon uumenissa häärää parikymmentä ydinvapaaehtoista. Mukana on niin opiskelijoita kuin it-alan ammattilaisia. Yhteensä tulospalvelu- ja it-tehtävissä on noin 120 vapaaehtoista. Kaikilla ei ole kokemusta it-alasta tai suunnistuksesta ylipäätään. Yhteistä kaikille on halu auttaa kilpailujärjestelyissä.

”Joukossamme on ihmisiä laidasta laitaan ja ympäri Suomen. Kaukaisin vapaaehtoinen tänään tulee Porista. Tänäänkin hän on täällä omalla kustannuksellaan. Vapaaehtoisillamme on suuri palo rakentaa Jukolaa yhdessä muiden toimijoiden kanssa”, iloitsee Tolvanen.

Puolustusvoimat tärkein yhteistyökumppani

IT-valiokunnan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu online-väliaikojen välittäminen maastosta kilpailukeskukseen ja televisioon kilpailijoiden ja katsojien käyttöön. He huolehtivat tästä yhdessä Puolustusvoimien kanssa.

Puolustusvoimat vetää kilpailumaastoon kilometreittäin valokaapelia. Maastossa sijaitsevien 12 online-rastin väliajat välitetään kaapelien ja ns. metsäkontin kautta edelleen kilpailijoiden, katsojien ja tiedotusvälineiden käyttöön.

”Puolustusvoimat on tärkein yhteistyökumppanimme. Heidän pystyttämänsä metsäkontin avulla väliaikatulokset saavuttavat tarvitsijansa reaaliajassa”, selvittää Tolvanen.

Televisiokatsojia ja paikalla olevaa yleisöä palvelee gps-seurantapalvelu. Palvelun avulla seurataan 20 ennalta sovitun joukkueen etenemistä maastossa.

Valiokunta huolehtii myös maksupäätteiden toimivuudesta ja muiden tahojen, kuten tiedotusvälineiden IT-palveluista. Kilpailukeskukseen asennetaan reilut 100 tietokonetta, kymmenkunta tulostinta ja vedetään noin kolmisen kilometriä valokaapelia ja lukuinen määrä muita johtoja huolehtimaan kilpailuorganisaation tarpeista.

Yksi IT-valiokunnan talkoolaisista Marja Kylämä testaa Pirilä-järjestelmän toimivuutta.

IT-valiokunta paljon vartijana

”Jos meitä ei olisi, ei olisi väliaikoja, tuloksia, eikä maksupäätteitä ravintoloissa ja kaupoissa”, tuumaa Tolvanen yksikantaan kahvikuppi kädessään.

IT-valiokunta on kieltämättä paljon vartijana. Kilpailu on vietävä läpi ongelmitta ja esimerkiksi maksupäätteiden on toimittava. IT-valiokunnan vastuulla olevilla laitteilla kerätään huomattava osuus kisojen taloudellisesta tuloksesta. Tolvanen suhtautuu luottavaisesti niin Pirilä-järjestelmän kuin muiden järjestelmien toimivuuteen.

”Verkon toimivuus ja riittävyys on huomioitu niin järjestelmän suunnittelussa kuin sen toteutuksessa. Olemme osaltamme varautuneet mahdollisiin häiriö- ja ongelmatilanteisiin huolellisesti. Meillä on muutama alan huippuammattilainen talkooporukassa ja Puolustusvoimat yhteistyökumppaninamme, joten aika rauhallisilla mielin voi odotella kesän Jukolaa.”

Haasteena Tolvanen näkee matkapuhelinverkkojen toimivuuden. Isoissa massatapahtumissa verkon kuormitus on suurta ja verkot saattavat täten tukkeutua.

”Nykyään lähes kaikilla on älypuhelin ja dataa katsotaan paljon esimerkiksi videokuvan muodossa. Tämä asettaa haasteita operaattoreille. He kuitenkin huolehtivat itsenäisesti verkon toimivuudesta ja tuovat paikalle lisätukimastoja. Operaattorit huolehtivat myös siitä, että kilpailukeskuksen puhelinliikenne ei estä kilpailijoiden gps -seurantaa.

Yrjö Tolvanen kiittää lahjoittajia muun muassa kannettavista tietokoneista.

Paikalliset yhteistyökumppanit tärkeässä osassa

Siirrymme taukotilasta pieneen huoneeseen, mistä kopiokoneiden lisäksi löydämme pinon kannettavia tietokoneita. Lähes jokainen IT-valiokunnan käytössä oleva tietokone ja muut laitteet on saatu lahjoituksena paikallisista yrityksistä.

”On selvää, ettei kaikkia it-tarvikkeita ja -laitteita ole mahdollista näinkin isoon tapahtumaan hankkia uutena. Paikalliset yritykset ovat upeasti lähteneet kantamaan kortensa kekoon antaen omasta käytöstään poistuneet koneet käyttöömme”, kiittelee Tolvanen.

Osa koneista lähtee kilpailun jälkeen takaisin lahjoittajilleen, osa jää seuraavien Jukola-organisaatioiden käyttöön.

Aamupäivän kääntyessä iltapäivän puolelle talon käytävillä kuhina yltyy. Joukko Emit-leimasimia on ilmestynyt pöydälle. Kymmenkunta IT-valiokuntaan ilmoittautunutta on saapunut suorittamaan aamupäivän aikana rakennetun ”mini-Jukolan”. Lahti-Hollola Jukolan Pirilä-järjestelmä saa vihdoin ensimmäisen tulikasteensa.

Ensimmäisten ”joukkueiden” viestinviejien kilpailu etenee mallikkaasti. Pian on edessä kuitenkin ongelmatilanne – nimenomaan kilpailijan kannalta. Tietokoneen näyttöruutu vilkuttaa punaista ja tässä tapauksessa Venlan on mentävä selvittämään tilannetta. ”Mini-Jukolan” edetessä tuloksia alkaa virrata erääseen näyttöpäätteeseen. Sekä Tolvanen että muut IT-valiokuntalaiset ovat tyytyväisiä näkemäänsä. Todellinen testi järjestetään kuitenkin kesäkuussa.

Tolvanen kertoo, että maastossa toimii kilpailun aikana manuaalinen varajärjestelmä yhdessä sähköisen järjestelmän rinnalla. Tämä järjestelmä on joukko vapaaehtoisia, jotka varmistavat radiopuhelimin, että väliaika- ja tulospalvelu toimii. IT-valiokunta huolehtii myös itkumuurin miehityksestä kilpailun aikana. Siellä ratkotaan kilpailijoiden ongelmia heidän kilpailusuoritustensa suhteen.

”Haluamme kaiken onnistuvan ja ettei tekninen vika ole syy joukkueen hylkäämiseen.”

Teksti ja kuvat: Marko Helin