Huiput ja kuntoilijat kohtaavat myös areenatuotannossa

Jukolan viestin areenatuotanto näyttäytyy suunnistajalle parhaiten kuvana screenillä ja äänenä kaiuttimista. Todellisuudessa areenatuotannon alle kätkeytyy melkoinen määrä erilaisia osa-alueita, jotka takaavat tapahtuman näkyvyyden ja kuuluvuuden.

Lahti-Hollola Jukolan areenapäällikkö Mikko Reitti vastaa yhteistyöstä TV-tuotantoyhtiön ja yleisradion kanssa, tapahtuman äänentoistosta, screeneistä, maastossa tapahtuvasta varoitus- ja tv-rasti-toiminnasta sekä gps-järjestelyistä. Lisäksi viimeisten kolmen vuoden ajan Jukolaa on voinut seurata myös kansainvälisen nettilähetyksen avulla, jossa Reitti on ollut itse vastaavana selostajana ja toimittajana Lappee-Jukolassa ja Joensuu-Jukolassa.

– Tämä on upea haaste. Pääsen toteuttamaan tuotannollisesti sellaista kokonaisuutta, jossa yhdistyvät suunnistuksen hienoudet sekä tapahtumatuotannolliset tarpeet. Haluan tuoda omalla panoksellani myös jotain uutta Jukolan viestin jo valmiiksi upeaan elämykseen, Reitti kertoo.

– Mielestäni tapahtuman valmisteluissa on tärkeää muistaa se suuri suunnistaja- ja yleisöjoukko, joka tekee Jukolasta juuri sellaisen koko kansan suunnistusjuhlan kuin se on. Pääpaino kilpailun aikana on luonnollisesti huippujen edesottamuksissa, mutta sen lisäksi voimme tarjota viikonloppuun erilaisia tunnelmia myös muista näkökulmista käsin. Erityisesti Venlojen viestin jälkeiseen iltaan on mahdollisuus myös kehittää mielenkiintoisia lisäelementtejä, Reitti pohtii.

Puhetta 24/7

Mikko Reitti on toiminut kansainvälisen tv-lähetyksen selostajana Lappeenrannassa ja Enossa. Käytännössä työ on ollut englanninkielistä puhetta kahdessa työjaksossa. Aluksi Venlojen viestin ajan, vajaan neljän tunnin verran ja sitten Jukolan yössä kahdeksan tunnin ajan. Työ on intensiivistä.

– Lappeenrannassa oli vessat niin kaukana, ettei tullut käytyä edes siellä, Enossa tuli poistuttua studiosta kerran lähetyksen aikana, kertoo Reitti Jukolan yöstä.

– Selostuksen lisäksi Reitin työnkuvaan kuuluu erimerkiksi studiovieraiden hankkiminen lähetykseen. Tänä vuonna meillä oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus tehdä myös muutamia haastatteluja etukäteen, sekä käyttää tallennettuja haastatteluja vaihtopuomilta lähetyksessämme. Se tuo lisää monipuolisuutta ja erilaista sisältöä selostuksen rinnalle, Reitti kertoo.
Huiput ja kuntoilijat kohtaavat

– Suunnitelmissa on toteuttaa ensi vuonna nettilähetyksiä kisapaikalta jo perjantaina. Näin saamme ihmiset kiinnostumaan lähetyksestä sekä pystymme taustoittamaan tapahtumaa katsojille. Ennakkolähetyksiä on tarkoitus tehdä sekä suomeksi että englanniksi, kertoo Reitti Lahti-Hollola Jukolan uusista tuulista. Suunnitelmat vuoden 2018 Jukolan suhteen ovat jo hyvässä vaiheessa.

– Tavoitteena on tehdä ajan hermolla oleva tuotanto, jossa huiput ja kuntoilijat kohtaavat, aivan kuten Jukolan metsässä.