80-luvun Urheilukoululaiset ottavat mittaa supikosta ja toisistaan

Puolustusvoimien Urheilukoulussa on käytetty Hälvälän varuskunta-alueen maastoja harjoitusalueena 70-luvulta vuoteen 2014 saakka. Urheilukoulun vuosikurssi -81 päätti verestää muistoja ja koota joukkueen Jukolaan.

– Homma lähti oikeastaan siitä, että Timo Pöysti otti yhteyttä vuosikurssinsa muihin suunnistajiin syksyllä 2014. Hennalan varuskunnan toiminta oli loppumassa ja Pöysti kyseli, olisiko muilla halukkuutta tavata 32 vuoden jälkeen. Kaikki vastasivat huutoon. Eli Pekka Nikulainen, Juha-Pekka Harju, Juha Koskela, Risto Metsälä, Jyrki Saarivaara, Juha Hölttä ja Markku Virtanen, joka ystävällisesti suostui haastateltavaksi porukan puolesta.

– Siellä käytiin Hälvälässä katselemassa paikkoja, verestämässä muistoja ja tietenkin yhteislenkillä. Illan mittaan joku sitten keksi, että täällähän olisi muutaman vuoden päästä Jukola, mitäs jos pistettäisiin joukkue kasaan, Virtanen kertoo. Siitä se valmistautuminen oikeastaan alkoi.

Valmentautuminen

Kokemus puhuu, sillä jokaisella joukkueen jäsenellä alkaa olla jo nelisenkymmentä Jukolaa mittarissa. – Ainakin Juha-Pekka Harjulla on jo 40 ja Metsälän Ristolla tulee ensi kesänä 40 täyteen.  Vuonna 1977 olin itse 16 -vuotiaana mukana ensimmäistä kertaa, muistelee Virtanen.

Joukkueen valmennuspuolesta ja taktiikasta vastaa itseoikeutetusti porukkaan kuuluva suunnistusajattelun huippuvalmentaja Pekka Nikulainen.  – Henkinen valmennus on siis aivan huipputasoa, siitä emme tingi, myhäilee Virtanen. Hän taustoittaa joukkueen asenteen vakavuutta lukuisilla sähköposteilla, joissa kieltämättä mahtipontinen huumori lyö kättä rajattoman urheilullisen itseluottamuksen kanssa. Kukin tulkitkoon tavallaan.

Harjoittelun ja tavoiteasetannan pohjaksi on tehty toki kieli poskessa myös tiukkaa analyysiä. Virtanen esittelee ”huippusalaista materiaalia”, johon kuuluu mm. osuusaikavertailu vuoden 1987 Jukolasta. Hölttä ja Virtanen olivat tuolloin järjestelytehtävissä, mutta muiden kilometriajat ja osuussijoitukset löytyvät taulukosta. Kilometriajat vaihtelevat 5,4:stä 8:aan ja sijoitukset ykkösestä sijaan 311. Ykkössijasta vastasi tuolloin Rastikarhujen joukkueessa kakkososuuden juossut Pöysti. – Tuo Timon aika tulee kyllä jäämään ennätysten kirjaan, Virtanen tuumii.

Joukkue on totta kai myös leireillyt. Viime syksynä käytiin pitämässä harjoitusleiriä kisamaaston kupeessa harjoituskartoilla. – Todettiin, että taito on tallella ja montut edelleen maastossa oikein päin, Virtanen naureskelee. – Tänä talvena treenataan vielä kunnolla voimaa, kertoo haastatteluun suoraan kuntosalilta saapunut Virtanen ja kiittelee myös järjestäjiä loistavista harjoituskartoista ja -radoista.

Tavoitteet

Tavoitteet on asetettu ja ne ovat tietenkin kunnianhimoisia: – Olla joukkue, joka pystyy suorittamaan viestin läpi. Yksi varamieskin kuulemma olisi tarjolla, mutta nimeä ei ole vielä julkistettu. – Joukkueella on varaosia enemmän kuin varamiehiä, Virtanen huomaa. – Pari polvileikkausta tähän vielä on tulossa viimeistelyharjoituksiksi keväämmällä, sitten alkaa olla valmista.

Virallinen viimeistelyleiri on kuitenkin tarkoitus pitää vielä toukokuussa Hollolassa kisamaaston tuntumassa. Tarkempaa ajankohtaa ei kilpailustrategisista syistä toistaiseksi paljasteta.

On toki olemassa haaste. Myös Urheilukoulun vuoden 1983 saapumiserästä on löytynyt Jukola-joukkueellinen suunnistajia. – Toki he ovat ihan junioreita meihin verrattuna, ei vielä kellään 40 Jukolaa takana, Virtanen toteaa. – Voi olla, että pientä keskinäistä kisaa on kyllä tiedossa.

– Odotan innolla Hälvälän maastoon pääsyä. Onhan se yksi legendaarisimmista Jukolamaastoista. Ja Urheilukoulun aikaan siellä kyllä vietettiin paljon aikaa. -87 Jukolassa olin järjestelyhommissa, joten nyt on kiva päästä tositoimiin, Virtanen kertoo.

– Taito on tallella ja montut edelleen maastossa oikein päin, Markku Virtanen naureskelee

Teksti: Anne Rauhamäki