Jukolan viestin sanoma 2017

”Aamu oli kaunis, sen taivas sinisenä, kirkkaana kaarteli, ja metsistä ympärillä kuului raikkaan koillisen kohina.”

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi on ensimmäinen suomenkielinen romaanikirjailijamme. Oman kielen kehittymisen merkitystä suomalaisuuden löytämisessä ei voida väheksyä. Romaani Seitsemän veljestä on suomen kieltä kauneimmillaan.

Kansallinen tietoisuutemme rakentui paljolti aikoina, joita Aleksis Kivi kertomuksessaan Jukolan veljesten elämästä kuvaa. Niinpä hän kertookin veljeksistä oppineimman, kuopus Eeron, kasvusta suomalaiseksi näin:

”Vaan tiesipä hän missä löytyi se maa, se kallis maailman-kulma, jossa Suomen kansa asuu, rakentelee, taistelee ja jonka povessa lepäsivät isiemme luut. Hän tiesi sen rajat, sen meret, sen salaisesti hymyävät järvet ja nuo risu-aitoina juoksevat hongistoiset harjanteet. Kotomaamme koko kuva, sen ystävälliset äidinkasvot olivat ainiaksi painuneet hänen sydämensä syvyyteen.”

Kesäinen yö on antanut meidän kuljettaa viestimme maaliin kiipeämällä Harpatinvaaran kivikkoisia rinteitä ja laukkaamalla Pielisjoen rantamien kallioilla ja kankailla.

Ojennamme viestimme onnitellaksemme isänmaatamme, 100-vuotiasta itsenäistä Suomea, yhdessä.

 

Joensuun Enossa 18. päivänä kesäkuuta 2017

Jukolan viestin suunnistajat