Lähestyvä Jukolan viesti innostaa rasteille

Kuva: Reetta Virtanen. Reijolan päiväkodin lapset pääsivät Kalevan Rastin järjestämässä rastiseikkailussa tutustumaan emit-leimaukseen.

Joensuu-Jukolan lähestyessä suunnistusinto on näkynyt myös alueen koulujen ja päiväkotien arjessa. Lähestyvä suurtapahtuma on innostanut monia tahoja ottamaan yhteyttä paikalliseen suunnistusseuraan, ja Kalevan Rasti onkin vieraillut kahden päiväkodin ja viiden koulun suunnistuspäivissä liikuttaen lähes 1500 lasta.

– Kouluissa ja päiväkodeissa suunnistuspäivien myötä on muistutettu metsässä liikkumisen monipuolisuudesta ja hauskuudesta. Niitä, joita suunnistuskärpänen on puraissut, on kannustettu tulemaan mukaan toimintaan, Kalevan Rastin nuorisovastaava Henna Höglund kertoo.

Päiväkodeissa on järjestetty rastiseikkailuja, joissa varsinkin rastipaikalla leimaaminen on ollut lapsista innostavaa.

– Rastiseikkailuissa jännittävintä on tainnut olla emit-leimasimen käyttö. Samalla suunnistaessa tulee huomaamatta harjoitettua hahmottamisen ja motoriikan taitoja, Höglund avaa.

Viime viikolla Reijolan päiväkodissa järjestetyssä suunnistuspäivässä lapset muun muassa kiersivät värikoodein merkattuja rasteja päiväkodin pihapiiristä. Rasteilta leimatut emit-merkinnät säilytettiin aarteiden tavoin takin taskussa ja esiteltiin myöhemmin innokkaasti vanhemmille.

Osa kouluista on päässyt osalliseksi viestitunnelmaan, kun KR on järjestänyt Mini-Jukolat Louhiojan, Enon ja Nepenmäen kouluilla. Enossa alakoulun oppilaat pääsivät suunnistamaan seitsemän hengen joukkueilla kolmen rastin mittaisia ratoja tulevan Jukolan kilpailukeskuksessa. Emit-leimasin toimi viestikapulana, joten jokainen pääsi kokeilemaan myös leimaamista.

– Ajatus näihin tapahtumiin lähti koulujen toiveesta suunnistuspäivään, jonka suunnittelussa Jukolan viesti toimi innoittajana, Höglund avaa.

Kalevan Rastin toiminnassa jo ennestään suositun lapsille ja nuorille suunnatun Ketunlenkin yhteydessä on kevään aikana pidetty myös suunnistuskoulua. Niin kouluissa, päiväkodeissa kuin seuran tapahtumissa on ollut kosolti innostuneita ilmeitä ja onnistuneita suunnistussuorituksia.

– Jukola on innostanut meitäkin miettimään seuratoimintaa niin, että uusien harrastajien olisi aiempaa helpompaa päästä suunnistukseen kiinni, Höglund iloitsee.

Kävijämäärät ovat olleet niin kuntorasteilla kuin Ketunlenkillä hieman aiempien vuosien keskiarvojen yläpuolella.

– Totta kai aktiivisuus on ollut mukava huomata, sillä sitä me toivoimmekin. Metsä on siitä mukava liikuntapaikka, että sekaan mahtuu edelleen, Höglund vinkkaa.