Somevinkit suunnistuskevään viestintään

Suunnistus on ollut minulle elämäntapa yli kymmenen vuotta ja suunnilleen yhtä kauan olen myös tehnyt suunnistukseen liittyvää viestintää. Olen löytänyt harrastuksen kautta ammatin ja Joensuu-Jukolan viestintä on mahdollisuus vaikuttaa rakkaan lajin jo ennestään erinomaiseen maineeseen.

Jukolan viestin laadukkaiden järjestelyjen takana on intohimoisten ihmisten lisäksi poikkeuksellisen avoin tiedonsiirto järjestäjien kesken. Jukolan viesti kasvaa erityisesti harrastajien kautta, joten jokainen kiva kuntosuunnistustapahtuma ja kiinnostava somepäivitys saavat jonkun uuden ihmisen innostumaan lajista ja suunnistamaan rasteille.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa voidaan someaikana tuunata muotoon: erinomainen kuva tai video on kiinnostavampi kuin tuhat sanaa. Instagram perustuu täysin kuviin ja hyvä kuva lisää merkittävästi myös Twitter- ja Facebook-julkaisujen suosiota. Kuvien puute tai niiden heikko laatu on mielestäni suunnistusviestinnän tärkein kehittämiskohde. Älypuhelimella voi onnistua todella hyvin, jos valaistus on hyvä, eikä kohde liiku. Älypuhelinkuvauksen peruskurssia kannattaa kysyä nykynuorilta. Tietysti intohimoiset valokuvaajat kannattaa hyödyntää, mikäli tavoitteena ovat ne erinomaiset kuvat.

Somekanavien erilaisuus pitää ymmärtää ja hyödyntää. Facebook ja Instagram tarjoavat automaattista mahdollisuutta julkaista myös Twitteriin, mutta se toimii erittäin harvojen päivitysten kanssa. Vaikuttava viestintä vaatii räätälöityä julkaisua jokaiseen somekanavaan erikseen, sillä niissä kaikissa on omat optimaaliset kuvakoot ja tavat käyttää aihetunnisteita.

Aihetunnisteet kuten #jukola yhdistävät tietyn teeman keskustelun sosiaalisessa mediassa. Kannattaa aina käyttää virallista aihetunnistetta, jos sellainen on. Aihetunnisteen löydät sosiaalisen median profiilista tai nettisivuilta. Aihetunniste toimii vain perusmuodossa. Facebookissa tai Instagramissa aihetunnisteet voi kirjoittaa julkaisun loppuun. Twitterissä aihetunnisteen taivuttaminen onnistuu kahdella tavalla. Taivutus heittomerkin avulla: ilmoittaudu #joensuu #jukola`n talkoolaiseksi! Tai väliviivalla: Kalevan Rastin huippujen suunnittelemat #jukola-harjoitukset ovat käytettävissä 5.5. alkaen. Suomi 100 Venlojen juhlaviesti on somessa #Suomi100 Venlojen juhlaviesti. Näin olemme mukana myös juhlavuoden keskustelussa.

Kuka olet ja mitä kommentoit? Kuntosuunnistaja voi somettaa taiteilijanimellä, mutta virallisen organisaation tai sen edustajan tulisi olla selvästi tunnistettavissa ja myös käyttäytyä sen mukaisesti. Minä edustan Twitterissä työnantajaa ja Joensuu-Jukolaa 24/7. Lähtökohtaisesti osallistun keskusteluun vain näihin teemoihin liittyen. Tässäkin on jo haaste, koska seuraajani ovat keskimäärin kiinnostuneita vain toisesta teemasta. Kaikkien alojen erikoisasiantuntijat ovat harvassa ja profiloituminen tiettyihin aiheisiin on suositeltavaa.

Kerrotaan suunnistuskevään tapahtumista kuvin ja muutenkin kiinnostavasti. Lupaan, että Joensuu-Jukolan viestintä jakaa somessa kaikki erinomaiset ja positiiviset somejulkaisut, joissa on käytetty #jukola-aihetunnistetta!

Tule juttelemaan Joensuu-Jukolasta tai suunnistuksesta minun ja muiden kanssa GoExpo2017-messuille la 18.3. Klo 10-14 ja su 19.3. Klo 10-13.30. Suunnistusliiton ja Suunnistajan Kauppan esittelypisteen löydät Kunto-alueen osastolta 6e2. Mukana ovat myös Fin5-suunnistusviikko ja Kainuun Rastiviikko.

Juuso Metsälä
Joensuu-Jukolan viestintäpäällikkö. Twitter: @juusometsala