Live-resultat

Lappee-Jukolas attraktion publiceras slutligen

Lappee-Jukolassa osa osuuksista kulkee kilpailukeskuksen läpi.

I veckoslutets Lappee-Jukola ser man en specialitet, som man inte har upplevt under den 68-åriga historien av Jukola. I ungefär hälften av budkavlets sträckor  går banan genom TC och tiotusentals åskådare får se orienterare framför sig. Orienterare kommer till varvningen genom publikkontrollen. Efter att orienterare i Venla- och Jukolakavlen har stämplat där, löper de genom TC längs stigen som ligger bredvid ett dike och har ett staket bredvid sig.  Stigen går över övergångsbron till den andra sidan av TC där orienteringen kommer att fortsätta i en annan del av terrängen.

Publiceringen av varvningen lämnades avsiktligt till den sista stunden på tävlingsveckan till onsdag, så att man inte kunde spekulera banorna i terrängen i förväg. Tävlingsledaren Juha Heimala av Lappee-Jukola är ivrig över att äntligen få tala om attraktionen i evenemanget. – Hela TC är planerat så att människorna i Jukola byn är i mitten och de olika funktionerna är uppbyggda kring dem, börjar han. – För första gången i Jukola kan publiken följa händelserna på samma sätt via videoskärmen, på publikkontrollen, i varvningbanan och på målområdet samt njuta av restaurangtjänster av hög kvalitet samtidigt, skryter Heimala med den 26 hektar stora tävlingsbyn på åkermark.

Karta- och banansvarig Ari Torniainen avslöjar att varvningsidén kom redan i början av banornas planering. – Idén föddes i gruppen där man planerade banorna och användningen av terrängen och dess belastningar. Det fanns flera versioner av varvningens riktning innan den slutliga resultaten som var den mest passande för banorna, markägarna och TC hittades. Enligt Torniainen ger den här delen av tävlingen ett nytt intresse för att följa evenemanget och har medfört nya möjligheter till planeringen av banorna. – Vi tänkte väldigt mycket på det, vilka delar skulle vara de bästa för varvningen.

Slutresultatet, där ungefär hälften av orienterare kommer framför den hejande publiken, är enligt den erfarna banchefen och Jukola besökaren mycket lyckat. – Med varvningen ville man ge både för orienterare och publiken i tävlingscentrum ett nytt intresse för evenemanget. En sådan lösning har man inte sett i Jukola någonsin tidigare, säger Torniainen. För att inte publicera för mycket om banorna i förväg , publiceras information om varvningsträckor först i evenemangets lysningar strax före varje sträckas topporienterarens ankomst till publikkontrollen.

TC i Lappee-Jukola öppnas för publiken på fredag 17.6. kl.10.00. Venlakavlen, med nästan 1400 lag, börjar med en gemensam start på lördag 18.6. kl.14.00 och Jukolakavlen startar med över 1700 lag i den mörknande skogen på lördagskväll kl.23.00. Cirka 2000 frivilliga arbetare har varit med för att genomföra det här evenemanget och under tävlingsveckoslutet förväntas det komma till och med 50 000 besökare på området.

« Tillbaka

Päätukija

Pääyhteistyökumppani

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Avainyhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit

Taustayhteisöt