Tekninen asiantuntija Heikki Peltola on Jukolan viestin neuvonantaja

Jukolan viestin tekninen asiantuntija eli TA Heikki Peltola odottaa Lahti-Hollola Jukolaa rauhallisin mielin. Peltolan lähes kymmenen vuotta kestänyt ura Jukolan viestin TA:na päättyy Hälvälään. Peltolan työtä jatkaa Jaakko Lajunen.

TA:n tärkein tehtävä on toimia kilpailun järjestäjien neuvonantajana kilpailuteknisissä asioissa sekä valvoa, että urheilullinen oikeudenmukaisuus toteutuu ja järjestelyt etenevät sääntöjen sekä ohjeiden mukaisesti, Peltola kertoo. Käytännössä siis TA seuraa kilpailujen valmistelua ja neuvoo, miten eri asiat voisi tehdä tai miten välttää virheitä. Hän myös välittää edellisten Jukoloiden hyviä käytäntöjä eteenpäin. TA edustaa Suomen Suunnistusliittoa ja lisäksi usein myös Jukolan johtoryhmää käydessään kunkin Jukolan järjestelykokouksissa ja tilaisuuksissa.

Ura alkoi Salpa-Jukolasta

Peltola oli ensimmäistä kertaa ratavalvojana Mikkeli-Jukolassa vuonna 2009. TA:n ura alkoi Salpa-Jukolasta 2011. Parasta kilpailua tuolta ajalta hän ei halua nimetä. Jokainen Jukola on ollut erilainen ja tekijöidensä näköinen. ”Lähdöt ja voittajien maaliintulot ovat kuitenkin olleet joka Jukolassa niitä parhaita ja sykähdyttävimpiä hetkiä”, Peltola kertaa.

Jukolan viestin järjestelyt aloitetaan toden teolla jo muutama vuosi ennen varsinaista kilpailua. Näin ollen myös TA:lla on aina kahdesta kolmeen kilpailua työn alla. Parhaimmillaan matkapäiviä on Peltolallekin kertynyt vuodessa liki puolitoista kuukautta.

Jukolasta myös menestystä

Peltolan oma suunnistusura alkoi Heinolan Iskussa. Vuonna 1972 hän suunnisti ensimmäisen kerran Hälvälän maastossa Suunnistusliiton juhlakilpailussa. Jukolan viestistä Peltolalla on kokemusta myös palkintokorokkeelta. Neljästä kakkossijasta kaksi tuli Kouvolan Rastin ja kaksi Rajamäen Rykmentin riveissä. Maajoukkueuralla Peltola saavutti MM-viestissä 1985 5. sijan ja PM-viestissä kultaa 1993.

Sotilassuunnistuksessa hänellä on kaksi maailmanmestaruutta sekä useita viesti- ja joukkuemestaruuksia. Sotilaskisoista on karttunut myös TA:n kokemusta. Nykyisin kilpailut ovat jääneet jalkavamman vuoksi väliin.

”Metsään mahtuu vielä”

Kymmenen vuoden aikana Jukolan peruskuvio on Peltolan mukaan säilynyt hyvin pitkälti samana. Suuri talkoolaisjoukko järjestää maailman suurimman viestisuunnistustapahtuman. Lisääntynyt tekniikka ja ratamestareiden sekä kuvatuotannon hyvä yhteistyö on mahdollistanut entistä paremman TV-kuvauksen ja GPS-seurannan toteutuksen kaikkien suunnistuksen seuraajien iloksi.

Myös karttojen jakotapa on muuttunut. Ennen vuotta 2012 ne roikkuivat vielä rullana vaijereissa lähtijöiden pään päällä. Valio-Jukola otti kuitenkin ennakkoluulottomasti käyttöön karttojen jaon suoraan kilpailijan käteen. Hyväksi osoittautunut käytäntö on sittemmin kopioitu myös Ruotsin Tiomila-viestiin.

Tulevaisuudessa Peltola ei usko isoihin muutoksiin. ”Metsään mahtuu vielä. Linja-autokuljetukset tulevat lisääntymään, jotta kilpailukeskus saadaan vietyä enemmän maasto-olosuhteisiin”, hän ennakoi. Rajoja Jukolan kasvulle asettavat kilpailukeskuksen riittävä koko sekä kuljetusten, majoituksen ja ruokailun järjestäminen. Hakijoita tapahtumalle kuitenkin riittää yhä enemmän kuin kilpailuja myönnetään.

Hälvälän supikko tuo jännitystä

Lahti-Hollola Jukolassa Peltola odottaa mielenkiinnolla, kuinka ”miljoonan montun maasto” vaikuttaa kilpailun kulkuun. Hän kehottaa osallistujia tutustumaan suppasuunnistukseen etukäteen ja lukemaan kilpailuohjeet huolella, jotta kilpailukokemus olisi onnistunut. Kun maaston muodot pääosin perustuvat korkeuskäyriin, niin rastipisteet ovat silloin monesti notkoja tai suppia. Jo matkalla rastilta toiselle saattaa suunnistaja helposti tehdä samaistusvirheitä ja vaikka rastilippu onkin samankaltaisessa pisteessä kuin kartta näyttää, niin tämän vuoden kilpailussa on erityisen tärkeää tarkistaa rastin tunnuskoodi! TA odottaa vaihtelevaa ja jännittäviä viestejä ja veikkaa, etteivät edes voittajat selviä radoista virheittä.

Teksti ja kuva: Saara Kukkonen