Lahti-Hollola -Jukola tävlingsansökan har publicerats

Lahti-Hollola -Jukola tävlingsansökan har publicerats 27.10.2017 på finska, svenska, engelska och ryska. Anmälan till den 70:e Jukola kavlen och 41:a Venla kavlen öppnas 1.12.2017 på Jukola-hemsida. Även bokningssystemet för logi öppnas i december.

Jukola och Venla kavlen i Hälvälä terräng försöker slå alla tiders deltagarrekord. I Jukola och Venla kavlen får delta lagen från orienteringsföreningar och andra sammanslutningar.

IFK Göteborg på träningsläger i Lahtis

Det är åtta månader kvar till Lahti-Hollola Jukola 2018. Redan nu i oktober är orienteringslöparna från IFK Göteborg på plats i skogarna utanför Lahtis för träningsläger. Klubben har just tagit hem en fin andraplats på 25-mannastafetten i Botkyrka söder om Stockholm. Under Joensuu-Jukola 2017 drog IFK längsta strået i Jukolastafetten och tog då hem en seger.

När vi möts är det måndagskväll och dags för natt-OL. IFK ska tillsammans med finska stafettkonkurrenten Tampereen Pyrintö ha en natt-masstart. Innan de alla springer iväg får jag tid att fråga lite om hur förberedelserna inför nästa års Jukola ser ut.

Arvid Våg, 22 år, är en av de blåvita orienterarna från IFK Göteborg som är på plats. Det är dag två på lägret och Arvids intryck av terrängen är att den inte alltid är så lättframkomlig som man först tror när man ser på kartan. Framförallt på grund av mycket sten, ris och grenar på marken. I vissa partier där sikten inte är den bästa, är kompassen väldigt viktig för att kunna hålla riktning. Det krävs även att man är noga med punkterna i de detaljrika groptäta områdena. Andra partier består av plattare, öppnare och mer snabblöpt tallhed med få detaljer.

IFK satsar på att nästa års Jukola- och Venlakavle blir stafetter där de ska kunna prestera på topp. Att träna i relevant terräng säger Arvid väger tungt när klubben gör sig redo för den utslagsgivande orienteringen som väntar. Genom läger på plats i Lahtis och även genom träning i områden i Sverige som har liknande terräng kan man bli väl förberedd. Arvid nämner tallhedarna på Hökensås i Västergötland som ett exempel på en liknande terrängtyp.

Pannlamporna lyser upp i kvällsmörkret och det är dags för orienterarna från IFK Göteborg och Tampereen Pyrintö att springa iväg. På engelska räknas det ner från 3, 2, 1 och med hög fart från start sätter orienteringslöparna iväg in i de finska skogarna utanför Hollola, Lahtis.

Stina Nero, text

Kimmo Hirvonen, foto

Sju bra skäl att delta i Lahti-Hollola Jukola 2018

  1. Lahti-Hollola Jukola arrangeras mitt i södra Finland: en knapp timmes bilresa från Helsingfors – två och en halv timme från Åbo. Från Helsingfors kommer man bekvämt med tåg till Lahtis resecenter, varifrån Jukola-bussarna trafikerar alldeles till centrum av tävlingscentralen.
  2. Tävlingsterrängen är unik med bland annat över 2000 gropar. På de jämna tallmoarna kan man hålla god fart då höjdskillnaderna är obetydliga och sikten god. Terrängen passar således både för elit och motionärer. Detta kommer orienteringsfolket att minnas länge.
  3. Tävlingscentralen är belägen på ett gammalt flygfält. Terränggrunden är jämn grusmorän – håller bra även vid regnigt väder. Alla tävlingscentralens funktioner är nära varandra, 300 – 750 meter från ingången till växlingsområdet. Föreningsbussarna kan tömma sitt lass intill de olika tältområdena.
  4. Träningsterrängen bredvid Jukola-terrängen erbjuder en fantastisk möjlighet att bekanta sig med den unika gropterrängen. Se närmare på jukola.com sidorna. I träningsterrängen finns färdiga banor och skärmar till slutet av oktober och – beroende på våren – från början av april. Det lönar sig att reservera hotellrum i Lahtis och bekanta sig med t.ex. Santaveräjä-terrängen, som är av samma typ som Jukola-tävlingsterrängen.
  5. I Jukola springer världseliten och motionärerna på samma etapper och banor. En speciell spännande känsla infinner sig i skogen. Nästan alla de bästa orienterarna i världen deltar i Jukola i sina egna klubbar. Förutom idrottsföreningar kan också olika firma- och kamratsammanslutningar deltaga. Dessa har varit över 60% av deltagarna. I Jukola-skogen behöver man inte vara ensam!
  6. I Jukola startar Venlornas stafett (4 damer) på lördag eftermiddag. Jukola-bröderna (7 etapper både herrar och damer) rusar till skogs på lördagskvällen kl 23,00. Blandlag (både herrar och damer) har ökat markant de senaste åren. För damerna finns alltså både Venla-stafetten på dagen eller Jukola på natten. Damerna kan alltså delta i båda stafetterna.
  7. Lahti-Hollola Jukola har en fungerande restaurangbetjäning, stort urval i de olika sportaffärerna, arena information och mycket övrigt program. I Jukola träffas många hurtiga orienteringsbekanta!

En erfaren arrangörsstab garanterar att arrangemangen och resultatsevicen är av världsberömd ”Jukola-klass”.

Jukola Budkavlen 2018

Lahti–Hollola Jukola 16.–17.6.2018

70. Jubileums-Jukola

lahtijukola_logo_small

Jukola- och Venlabudkavlen 2018 arrangeras i Hälvälä, Hollola. Den 70. Jukolabudkavlen och den 41. Venlabudkavlen går av stapeln i krävande terräng, som istiden format och i storslagen natur.

IMG_7974

Till Lahti–Hollola-Jukola i hjärtat av Päijänne-Tavastland förväntas lag från över 20 nationer. Till o. med en femtedel av deltagarna kommer från utlandet. Arrangörsföreningarna Lahden Suunnistajat-37 och Hollolan Urheilijat-46 siktar på ett alla tiders deltagarrekord, ca. 20.000 orienterare, till Jubileums-Jukola. Totalt förväntas till o. med 50.000 personer följa med evenemanget och dess tillägsprogram.

Jukolabudkavlen har utvecklats till världens största orienteringshändelse och till Finlands största motionsevenemang för vuxna. Förutom föreningslag kan också arbetsplats- eller kompislag deltaga i Jukola- och Venlabudkavlen. Damernas Venlabudkavle med fyra löpare i laget löps dagtid, herrarnas tävling med sjumannalag går av stapeln nattetid.

Det karakteristiska för Jukola är att både motions- och topplag möts på samma startlinje och på samma kontroller. Lagens målsättning varierar, men Jukolanattens förtrollelse och den unika stämningen mitt i naturen är gemensam för alla.

IMG_7838

Lahti–Hollola -Jukola uppstår med hjälp av 2000 frivilliga på Hälvälä gamla flygfältsområde. Där uppförs tältinkvarteringsområden och restauranger mm. tjänster för orienterarnas behov. Det centrala läget i Syd-Finland, de goda trafikförbindelserna och de arrangerande föreningarnas stora erfarenhet att arrangera stora sportevenemang garanterar goda förutsättningar för deltagarna i Jubileums-Jukola.

Evenemangets värdstäder är Lahtis och Hollola. Lahtisregionen är ett tillväxtcentrum som utvecklas starkt nära huvudstadsregionen. I Lahtis med närliggande kommuner bor idag drygt 200 000 människor och regionens bosättning har vuxit jämt sedan början av 2000-talet. Lahtis är en av Finlands kändaste vintersportorter.

Maauimala _nosto

Tävlingsstädernas inkvarterings- och turistinformation kan du bekanta dig med här.

Du kan förbereda dig på Jukolabudkavlen vid följande evenemang:

Hollola-rastit (OL ) 11.9.2017 i Koronmäki i Tennilä, Hollola

För-Jukola 5.–6.8.2017 i Sairakkala, Hollola

Hollola-rastit (OL ) 10.9.2017 i Tiirismaa, Hollola

Rastilippu1

Mera info om lokala kvälls- och söndags OL erhåller du på de arrangerande föreningarnas vebbsidor:

http://www.hollolanurheilijat.com/suunnistus/

http://www.ls37.fi/

Mera info om närregionens träningsterränger finner du här.