Suomalaisen miessuunnistajan unelma

Jukolan viesti saapuu ensi kesänä jo kolmatta kertaa Hollolan lentokentän maastoihin. Edellisen kerran näissä maastoissa suunnistettiin vuonna 1987, jolloin voiton vei suomalaisjoukkue Hiidenkiertäjät. Voiton varmisti ankkuri Kari Sallinen, joka oli vuonna 1985 voittanut ensimmäisenä suomalaisena miessuunnistajana maailmanmestaruuden. Artikkelikuvassa näkyy Hiidenkiertäjien voitonriemua Jukolan viestin voiton ratkettua.

Jukolan viesti oli hieno tapahtuma

Hollola Jukolassa ylitettiin edellisellä kerralla ensimmäistä kertaa tuhannen joukkueen raja. Sallinen muistelee, että Hollolan edellinen Jukolan viesti oli kokonaisuudessaan hieno ja hyvin järjestetty tapahtuma, vaikkakin nykyisin Jukolan viesti on saavuttanut vielä suuremmat mittasuhteet.

– Koko kisan televisiointi läpi yön ja GPS-seuranta ovat tuoneet suunnistukselle uutta kiinnostavuutta ja yleisöä. Jukola ja suunnistus kiinnostavat aiempaa enemmän ihmisiä, jotka eivät harrasta lajia, Sallinen kertoo.

Kari Sallinen keskittyneenä vaihtopuomilla odottamassa ankkuriosuudelle pääsemistä.

Kari Sallinen keskittyneenä vaihtopuomilla odottamassa ankkuriosuudelle pääsemistä.

Suppamaastot haastavat kärkijoukkueetkin

Vuoden -87 Jukolan viestiin Hiidenkiertäjät valmistautuivat harjoittelemalla samantyyppisissä suppamaastoissa, joita kilpailualueella oli tarjolla.

– Hieman ennen kisaa meillä oli kisamaaston liepeillä leiri, jossa oli muun muassa niin vaikea yöharjoitus, että kaikki pummailivat ja osalta jäi rasteja käymättä. Se opetti tervettä kunnioitusta ja nöyryyttä suppamaastoja ja Hollolan Jukolaa kohtaan, Sallinen muistelee.

Sallinen itse koki, etteivät suppamaastot olleet hänelle mieleisintä maastotyyppiä, mutta niiden vaikeus miellytti kokenutta suunnistajaa.

– Piti vaan muistaa suunta ja kompassi kartanluvun varmistuksena varsinkin yöllä. Supikossa ja samannäköisiä isoja monttuja kiertäessä samaistusvirheen mahdollisuus kasvaa ja suunta sekoaa helposti, Sallinen ohjeistaa.

Haastavasta harjoituksesta huolimatta, itse Jukolan yö sujui Hiidenkiertäjien osalta kuitenkin hyvin ja ennalta laaditun suunnitelman mukaan.

– En pystynyt nukkumaan koko yönä, sillä väkisin kuuntelin kenttäkuulutusta ja tiesin mikä joukkueemme tilanne on. Sydän hakkasi aika nopeaa tahtia ja jännitti, Sallinen muistelee yön tunnelmia.

Sallinen pääsi ankkuriosuudelle toisena neljä ja puoli minuuttia johtavaa IFK Södeltäljeä perässä. Södertäljen ankkurina juossut Attle Hansen kuitenkin teki virheitä ja Sallinen sai hänet kiinni neljännellä rastilla. Kärkijoukkueiden vauhti oli rauhallista, sillä molemmat joukkueet varmistelivat sijoitustaan, kunnes Sallinen päätti tehdä ratkaisun.

– Olen tyytyväinen siitä, että tiesin mitä pitää tehdä ja tein omat oikeat ratkaisut. Puolen välin jälkeen pitkällä välillä valitsin eri reitin ja pääsin karkuun, Sallinen kertoo.

Vaikka Sallinen kuuli yleisörastilla olevansa kärjessä, viesti ei ollut vielä ratkennut. Toiseksi viimeisellä rastilla myös maailmanmestarin ote herpaantui ja rastille tuli huolimattomuusvirhe.

– Se harmittaa vieläkin, mutta onneksi selvitin sijaintini ja tilanteen ajoissa, Sallinen muistelee.

Vaikka Sallinen tiesi johtavansa viestiä ennen toiseksi viimeistä rastia, virheen jälkeen tilanne ei ollut ankkurille selvillä.

– Tiesin voittavani vasta hieman ennen viimeistä rastia, kun joku metsässä ollut mies sanoi, että olen kärjessä.

Joukkuekaverit vastaanottamassa Hiidenkiertäjien ankkuri Kari Sallista loppusuoralla.

Joukkuekaverit vastaanottamassa Hiidenkiertäjien ankkuri Kari Sallista loppusuoralla.

Jukolan viestin voitto on suunnistajalle tärkeä saavutus

Jukolan viestin voittoa tavoittelee joka vuosi useita kärkijoukkueita niin kotimaasta kuin ulkomailta. Myös Sallinen sanoo, että Jukolan viestin voitolla on hänelle erittäin suuri merkitys.

– Jukolan viestin voitto ja henkilökohtainen maailmanmestaruus ovat suomalaisen miessuunnistajan unelma, Sallinen toteaa.

Tätä unelmaa ovat Sallisen lisäksi päässeet maistamaan Janne Salmi ankkuroidessaan Turun Suunnistajien joukkuetta vuoden 2001 Jukolan viestissä sekä Jani Lakanen viime vuonna Kooveen viedessä voiton.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi kolmekymmentä vuotta Hiidenkiertäjien Jukolan viestin voitosta. Sallinen ei kuitenkaan itse aio osallistua ainakaan tämän vuoden Jukolan viestiin. Ensi vuonna olisi mahdollisuus palata hyviä muistoja antaneisiin Hollolan suppamaastoihin.

– En edes nyt äkkiseltään muista, milloin olen viimeksi juossut Jukolassa. Toimittajana olen ollut paikalla viimeksi vuonna 2012 Vantaalla. Ensi vuoden osallistuminen on vielä avoinna, Sallinen päättää.

Elina Alvoittu