Johanna Sivenius – Jukolan ilmettä luomassa

Jukolaa, kuten muitakin suuria urheilu- ja yleisötapahtumia pyörittää erittäin pitkälti talkoovoima ja vapaaehtoiset. Sisustusarkkitehti ja JM Design:in yrittäjä Johanna Sivenius, 29 on tämän vuoden Lahti-Hollola Jukolassa häärännyt tapahtuman visuaalisen ilmeen parissa. Jukolan talkootiimiin tämä päätyi siskonsa Henna Tanhuanpään kautta, ensiksi sosiaalisen median puolelle, mutta hyvin pian työtehtävät laajenivat myös muun muassa aluekarttojen ja opasteiden pariin sekä kilpailukeskuksen visuaalisen ilmeen suunnitteluun. Työt Jukolan parissa Sivenius aloitti jo viime kesänä – pitkä taival on takana ja H-hetkeä odotetaan jo innolla. Tulisi vielä hyvä sää, että työn hedelmistä pääsisi kisaviikonloppuna nauttimaan täysin rinnoin, ja silmin.

Lahti-Hollola Jukola on Siveniukselle talkoomielessä ensimmäinen ja antanut tälle kokemuksena jo paljon. Sen sijaan kilpailijana hän on neljänä vuonna osallistunut Venlojen viestiin Sive Teamin, eli äitinsä Eija Siveniuksen ja siskojen Henna Tanhuanpään ja Minna Hakosen kanssa. Venlojen viesti on ollut hieno tapa harrastaa ja liikkua yhdessä perheen kanssa ja itse tapahtuma on joka kerta ollut upea kokemus. Satoi sitten kaatamalla tai porotti aurinko pilvettömältä taivaalta, kaikki kelit on käyty läpi.  Tämän vuoden Jukolassa Sivenius pysyy kuitenkin talkooväen puolella ja kannustaa kihlattunsa jukola-joukkuetta. Talkoolaistaustaa Siveniukselle on kertynyt aiemmin harrastuksien, kuten hiihdon ja kansantanssin, kautta muun muassa Hollolan Urheilijoiden sekä Hollolan nuorisoseuran riveistä.

Viimevuosien suuret lahtelaiset urheilutapahtumat hiihdon MM-kisat 2017 sekä Lahti Ski Games ovat Siveniuksen mukaan osaltaan vaikuttaneet tämän vuoden Jukolan kilpakeskuksen ulkoasuun. Eri materiaaleja sekä rakenteita on saatu sujuvasti kierrätettyä ja muunneltua myös Jukolassa toimiviksi. Sen sijaan itse visuaalisuudessa mukaillaan Lahti-Hollola Jukolan tämän vuoden värimaailmaa: turkoosia ja fuksiaa, sekä teemoja, joita olemme jo nähneet tapahtuman mainonnassa ja logossa.

Yksi Siveniuksen päätehtävistä on tänä vuonna ollut Jukolan portin suunnittelu. Portin toteuttavat Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijat, jotka ovat monialaisesti olleet yhteistyössä tapahtuman kanssa. Portin ulkoasu paljastetaan vasta itse tapahtumassa, mutta suunnitelmissa on, että myös yön pimeydessä pystytään ihailemaan porttia.

Jukolan tarjoamaa vapaaehtoistyötä Sivenius kuvailee mitä parhaimmaksi työnäytemahdollisuudeksi –  eikä ihme, pääseehän tämä näyttämään kyntensä visuaalisen suunnittelun saralla tuhansille tapahtumassa vierailijoille ehkä yhdessä suurimmassa Jukolassa tähän mennessä.

Teksti: Seija Torri