Republiken Finlands president och fru Haukio en viktig del av Joensuu-Jukola

Bild: Matti Porre/Republikens president kansli.

Republikens presidents fru Jenni Haukio har lovat ställa upp som beskyddare av Joensuu-Jukola. I samband med inbjudan till beskyddare, bjöds även republikens president Sauli Niinistö till mottagare av Jukola budskapet, som tillägnas det 100-åriga Finland. Budskapet har tidigare hållits hemligt tills Jukola vinnarlagets ankare kommit i mål, men vid Joensuu-Jukola görs det ett undantag för att anorna relaterade till budskapet kan anknytas till jubileumsprogrammet för Finlands självständighet.

Kalevan Rasti arrangerar Joensuu-Jukola i krävande ”fjällskog” i Norra Karelen i Eno, Joensuu den 17-18.6.2017. Det väntas över 16 000 deltagare och totalt över 40 000 personer till Joensuu för att njuta av stämningen på plats. Det är även möjligt att följa tävlingsveckoslutet live via Yles tv-sändning.

Jukolakavlen har vuxit till Finlands största idrottsevenamng för vuxna, vars unika atmosfär vill kännas pånytt av både elit och motionär, gång efter gång. Entusiastiska frivilliga är en viktig del av Jukolas fina stämning och möjliggör hela evenemangets arrangemang.

Jukolakavlen har haft en beskyddare sedan 1957. Tidigare kvinnliga beskyddare är försvarsminister Elisabeth Rehn år 1994 och Republikens president Tarja Halonen år 2005. Republikens president Sauli Niinistö agerade som beskyddare vid Kuopio-Jukola år 2014.

– Vi är väldigt glada över att få fru Haukio som beskyddare för evenemanget. Jukolakavlen, som arrangeras en vecka innan midsommaren, är väldigt ansedd även internationellt och lockar till Eno i Joensuu förutom orienterare, även en stor skara tittare samt journalister för att njuta av Jukola atmosfären. Evenemangets motto ”Var en del av händelsen” samt Finland 100 år-temat ”tillsammans” beskriver huvudmålet för vårt arrangemang, berättar Jukolakavlens första kvinnliga tävlingsledare Arja Makkonen.

Jukolan viestin suojelija www 2

Bild: Matti Porre/Republikens president kansli. Inbjudan presenterade från höger: Arja Makkonen (Joensuu-Jukola tävlingsledare), Juhani Sihvonen (Kaukametsäläiset rf ordförande), brigadgeneral Kim Mattson, Timo Ritakallio (Finska Olympiska kommitténs ordförande), Pertti Ahtiainen (VIP ansvarig), Veli-Matti Lonka (Kalevan Rasti rf ordförande) och Sami Leinonen (Joensuu-Jukola generalsekreterare)

Venlakavlen ordnas redan för 40nde gången. Damernas individuella samstartstävling Venla loppet arrangerades för första gången år 1951, i och med det växande deltagarintresset ändrades loppet till Venlakavlen år 1978.

– Första anmälningstiden tar slut i början av februari, då ser vi första uppskattningen för antalet lag. Jukolakavlens arrangemang kräver en stor mängd frivilliga. Vårt mål är att få med 1 500 frivilliga, berättar Makkonen om Joensuu-Jukola arrangemanget.

Under Joensuu-Jukola är miljöfrågor i centrum. Naturen respekteras i festårets anda genom att 100 framtidens granar planteras i närheten av tävlingscentrum tillsammans med ENO-onlineskola som ett minne av eventet. Under Joensuu-Jukola används även Ekokompassen miljösystemet, som bl.a. hjälper att hitta återvinningsbara och miljövänliga material och som hjälper att reducera användningen av papper genom elektronisk marknadsföring och kommunikation. I arrangemanget av Joensuu-Jukola strävas det efter att utnyttja produkter som producerats inom landskapet.