Joensuu-Jukolaan ilmoittautunut 16 373 suunnistajaa

Kuva: Petteri Palmi. 

Kalevan Rastin järjestämä Joensuu-Jukola on huippusuunnistajien ja harrastajien kesän kohokohta. Jukolan tunnelmaa kuvaillaan ainutlaatuiseksi ja se on vaikuttava kokemus aina niin ensikertalaiselle kuin kokeneelle kävijälle.

Joensuu-Jukola tarjoaa erittäin vaativaa pohjoiskarjalaista suunnistusta erinomaisella kartalla ja kovapohjaisen kilpailukeskuksen, jossa välimatkat ovat aikaisempia vuosia lyhyempiä. Joensuu-Jukolaan voi osallistua kilpailijana, talkoolaisena tai katsojana.

Ensimmäisessä ilmoittautumisportaassa Suomi 100 Venlojen juhlaviestiin ilmoittautui 1070 joukkuetta ja Jukolan viestiin 1297 joukkuetta, jotka molemmat olivat ensimmäisen ilmoittautumisportaan ennätyksiä.

Toisen ilmoittautumisportaan perusteella Joensuu-Jukolaan suunnistaa 16 373 kilpailijaa. Ilmoittautuminen jatkuu vielä kesäkuun alkuun ja lopullinen osanottajamäärä tiedetään 2.6. Suomi 100 Venlojen juhlaviestin joukkuemäärä on tässä vaiheessa 1302 ja Jukolan viestin 1595.

Jukolan viestin osanottajamäärä on kasvanut pitkällä aikavälillä. Osanottajamäärään vaikuttaa erityisesti sijainti. Joensuu-Jukola on historian itäisin Jukolan viesti, mikä näkyy erityisesti ruotsalaisjoukkueiden pienempänä määränä.

– Suomalaisjoukkueissa yllämme edellisvuosien tasolle. Käytännössä ero viime vuosien lukemiin selittyy ulkomaisten joukkueiden vähäisemmällä ilmoittautumismäärällä. Ruotsalaisjoukkueita puuttuu aikaisempiin vuosiin verrattuna noin 100. Olemme tyytyväisiä tämän hetkiseen tilanteeseen, kertoo Joensuu-Jukolan kilpailunjohtaja Arja Makkonen.

Venäläisjoukkueita Joensuu-Jukolaan on ilmoittautunut yhteensä 53. Määrä on molemmissa viesteissä viime vuosien tasoa. Joensuu-Jukolaan on ilmoittautunut joukkueita 17:sta maasta ja kansainvälisiä joukkueita odotetaan vielä lisää.

Eniten joukkueita on ilmoittanut Helsingin Suunnistajat, jolla on 17 joukkuetta Suomi 100 Venlojen juhlaviestissä ja 15 joukkuetta Jukolan viestissä. Tampereen Pyrinnöllä on 18 joukkuetta Venloissa ja yhdeksän joukkuetta Jukolassa.

Jukolan viesti Osanottajamäärä
Kytäjä-Jukola 2010 15302
Salpa-Jukola 2011 14835
Valio-Jukola 2012 16859
Jämsä-Jukola 2013 16308
Kuopio-Jukola 2014 16324
Louna-Jukola 2015 18115
Lappee-Jukola 2016 17558
Joensuu-Jukola 2017 16373 (ilmoittautuminen jatkuu 1.6. saakka)

Suomi 100 Venlojen juhlaviestissä uusi palkinto

Suomi 100 Venlojen juhlaviesti on jo 40. Venlojen viesti. Venlojen viestin kuudes kiertopalkinto on nimeltään Venlan avaimet. Venlan avaimet on suunnitellut ja valmistanut helsinkiläinen Kallahden kivikerho.

Venlan avaimet on valmistettu käsityönä suomalaisen emännän avaimen pohjalta pääasiassa kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Emännän avaimet ovat aina osoittaneet kunnioitusta ja arvostusta niiden kantajalle, osoittakoot Venlan avaimet samaa kaikille naissuunnistajille. Neljä avainta kuvaavat Venlojen viestin neljää osuutta, ja niitä yhdistävä avainkoukku puolestaan joukkueen yhteenkuuluvuutta.

Suomi 100 Venlojen juhlaviestin voitosta ja Venlojen avaimista kilpailevat varmasti ainakin viime vuoden voittaja, norjalainen Halden SK sekä ruotsalainen Stora Tuna OK ja tanskalainen OK Pan Århus. Muita suosikkijoukkueita ovat suomalaiset SK Pohjantähti ja Tampereen Pyrintö sekä sveitsiläinen ol norska.

Jukolan viestin voittoa puolustaa suomalainen KooVee. Tiomilan voittanut IFK Göteborg on miesten viestin suurin suosikki. Paimion Rasti ja Tampereen Pyrintö ovat myös mielenkiintoisia suomalaisjoukkueita.